Stap voor stap zelf een kleine vijver aanleggen

Een vijver is een echte sfeermaker in je tuin. Wil je graag zelf een kleine vijver aanleggen in je tuin? In onderstaand stappenplan vertellen we hoe je stap voor stap zelf een vijver kunt maken:

Stap voor stap zelf een kleine vijver aanleggen

Stap 1: kies de perfecte locatie

Bij het aanleggen van een vijver is de eerste stap het kiezen van de locatie. Het beste leg je een kleine tuinvijver aan waar deze vier tot zes uur zonlicht kan krijgen. Dit helpt namelijk om de vijver schoon en gezond te houden. Zorg ervoor dat er geen regenwater in de vijver kan lopen. Een kleine vijver functioneert namelijk niet goed met te veel vreemd materiaal.
 

Stap 2: de grootte

Bepaal de grootte van de aan te leggen vijver. Bij het maken van een kleinere vijver moet deze minstens 60 cm diep zijn en het liefste minimaal 120 cm breed. Maar de breedte is ook afhankelijk van de ruimte die je in de tuin hebt.
 

vijver aanleggen

Stap 3: start met graven

Nu de juiste plek en de grootte bepaald zijn, wordt het tijd om te starten met graven. Wil je graag waterplanten in de vijver houden? Houd hier dan met het graven al rekening mee. Hiermee bedoelen we dat je aan de rand start met graven, 60 cm diep. En graaf dan de rest van de grond op 60 cm van de rand van de vijver af. Op deze manier creëer je een soort plateau om je waterplanten op te plaatsen. 

Bestaat je tuin voornamelijk uit kleigrond? Dan is het goed om bodembescherming in de vorm van wit zand aan te brengen. Op alle horizontale vlakken komt een laag van 10 cm wit zand. Dit is én een zacht en veilig bed voor de vijverfolie én nuttig bij hoge grondwaterstanden. 
 

Stap 4: de vijver bekleden

Bekleed de vijver met een speciale vijverfolie. Bij Hubo hebben we verschillende soorten vijverfolie in ons assortiment. Leg de vijverfolie in het gat en duw deze tegen de zijkanten. Probeer de folie niet te vouwen. De vijverfolie kun je vastmaken met bijvoorbeeld speciale vijverfolie tape.
 

Stap 5: vijveraccessoires

Een vijver kun je van allerlei vijveraccessoires voorzien, zoals een filter, een fontein, een waterval, een waterornament of speciale vijververlichting. Wil je graag vissen in je vijver houden? Dan zijn een filter en een fontein erg belangrijke accessoires. 

Fontein in je vijver aanleggen
Wil je een fontein in je vijver aanleggen? Zorg er dan altijd voor dat de fonteinpomp, het beste op een kleine verhoging, zo diep mogelijk in de vijver ligt. Gebruik vervolgens een slang met een zo groot mogelijke diameter. Dit komt het pompvermogen ten goede. De waterpomp draait op elektriciteit. Zorg dat de toevoer van elektriciteit mooi is weggewerkt. 

Hoe je de fontein moet installeren, is natuurlijk afhankelijk van het soort fontein. Gelukkig wordt elke fontein met een handleiding geleverd, zodat je precies weet hoe je de fontein in je vijver kunt installeren. Zorg er in ieder geval voor dat de fontein stevig staat en/of bevestigd wordt. 
 

fontein vijver

Stap 6: vul met water

Vul de vijver met water en schakel direct het filter en/of de fontein in. Laat de vijver vervolgens een week ‘met rust’ voordat je eventuele vissen en waterplanten toevoegt.
 

Stap 7: waterplanten en vissen

Planten zorgen ervoor dat je vijver mooi en schoon blijft. De laatste stap bij het maken van een vijver is het toevoegen van mooie waterplanten en eventueel vissen. Vissen voor in de vijver zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Kies voor de vissoort die het beste bij jouw vijver en jou als persoon past.

En nu: achteroverleunen en genieten maar van jouw zelf aangelegde vijver.
 

fontein

Kom naar Hubo

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alle benodigdheden voor jouw nieuwe vijver. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je helpen door één van onze medewerkers. Zij staan voor jou klaar met een persoonlijk advies.

Dit heb je nodig: