Siergras snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Vaak hebben mensen de neiging om tijdens het winterklaar maken van de tuin alle afgestorven planten terug te snoeien. Maar dit kun je bij siergras beter niet doen. Het voordeel van siergras is dat de halmen tijdens de winter extra bescherming bieden tegen vorst en vocht. Wanneer en hoe je siergras dan wel moet snoeien? Hubo legt het je uit.

Siergras snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Verschillende soorten siergras snoeien

Er zijn verschillende soorten siergras die ook een andere manier van snoeien hebben. Waar je bij de ene soort nauwelijks iets hoeft te doen, vraagt de ander om wat meer verzorging en aandacht.

Niet wintergroene grassen snoeien 
Met niet wintergroene siergrassen bedoelen we siergrassen die hun blad gedeeltelijk of volledig verliezen in de winter. In de lente schiet er nieuw blad uit. Niet wintergroene siergrassen zijn bijvoorbeeld prachtriet, vingergras, pampasgras en struisriet. 

Niet wintergroen siergras kun je het beste één keer per jaar snoeien in de periode februari/maart (aan het einde van de winter dus). Snoei de grassen terug tot een hoogte van 10 à 25 cm, afhankelijk van de grootte van de grassoort. Door deze grote snoeibeurt warmt het hart van de plant sneller op én gaat ook weer sneller groeien. 

Bescherm je handen met handschoenen tegen de scherpe bladranden tijdens het snoeien van grassen. Kleinere grassen snoei je met een keukenschaar of snoeischaar. Voor de grotere soorten gebruik je het beste een (elektrische) heggenschaar

Wintergroene grassen snoeien
De naam wintergroene grassen zegt het eigenlijk zelf al: het zijn grassoorten die in de winter groen blijven. Voorbeelden van wintergroen siergras zijn zegge, zwenkgras, dwergbies en veldbies. 

Wintergroen siergras hoef je niet jaarlijks te snoeien. Wel raden we aan om wintergroen siergras twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit wordt ook wel het kammen van de plant genoemd. Hoe? Begin in het hart van de plant en trek zo de dorre stengels eruit. Gebruik ook hiervoor weer werkhandschoenen. Blijf dit herhalen totdat je plant weer helemaal groen is. In plaats van het uittrekken van de dorre stengels kun je er ook voor kiezen om de betreffende stengel tot op 20 cm kort te knippen. 

Een onderhoudsbeurt kan in principe het hele jaar door, maar het liefste niet tijdens vorstperiodes. 
 

siergrassen

Verjongingskuur

Sommige soorten siergras sterven met de jaren van binnenuit, beetje bij beetje af. Merk je na een jaar of drie een gat in het midden? Geef je siergras dan een verjongingskuur. Steek de grond rondom los met een schep en probeer het siergras in zijn geheel uit de grond te tillen. Steek daarna met een spade het dode materiaal af, tot je alleen nog maar groene delen overhoudt. Deze groene delen kun je vervolgens samenvoegen of opsplitsen in meerdere planten. 

Een verjongingskuur is onder andere nodig bij pampasgras en Chinees riet. 
 

siergrassen

Hubo voor advies

Kun je voor het snoeien van je siergras wel wat advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben een uitgebreid snoeiassortiment waarover onze medewerkers van alles kunnen én willen vertellen.

Dit heb je nodig: