Prei zaaien en kweken: ga deze uitdaging aan!

Heb je al langere tijd een moestuin en ben je op zoek naar een uitdaging? Dan is het leuk om prei te gaan kweken. Voor het zaaien en kweken van prei heb je niet alleen ervaring, maar ook veel tijd, geduld, liefde en aandacht nodig. Wij vertellen je hoe je prei het beste kunt zaaien.

Prei zaaien en kweken

Verschillende rassen

Prei is verkrijgbaar in verschillende rassen. De rassen kunnen ingedeeld worden in:
 

  • Zomerprei heeft een lichtgroene bladkleur, een relatief lange witte schacht en een zachte structuur.

  • Herfstprei heeft een vrij korte tot matig lange schacht en het blad is breed, grijsgroen en dik.

  • Winterprei heeft een donkergrijs blad, wat niet erg breed is. Winterprei heeft matig dik en korte schacht, maar heeft wel een goede winterhardheid.

Elk ras prei wordt weer op een andere manier gekweekt. Wij vertellen je stap voor stap hoe je elk prei ras kunt kweken. 
 

Prei zaaien en kweken

Zomerprei kweken

Deze prei kun je vanaf januari in een kweekbak zaaien.

1. Neem een kweekbak van ongeveer 8 cm diep. Zaai de zaadjes in een streepje van 0,5 cm diep. Let op dat de temperatuur 18 tot 20 graden is.

2. Beginnen de plantjes te groeien? Dan mag de temperatuur verlaagd worden. Zo hard je de plantjes af, waardoor ze al wat gewend raken aan de koudere buitentemperatuur.

3. Plant de plantjes begin april in de buitenlucht. Maak hiervoor geultjes van 7 cm diep. Zorg ervoor dat de onderlinge afstand in een rij ongeveer 15 cm is en de afstand tussen eventuele verschillende rijnen 40 cm. 

4. Snoei de worteltoppen en de bladeren en bedek de wortels met een dun laagje aarde. Let er op dat je de geul niet dichtmaakt. Deze wordt in de loop van het seizoen bijgevuld met aarde. Zorg ervoor dat de aarde nooit hoger komt dan het punt waarop het eerste blad uiteen wijkt. 

Zomerprei oogsten
Wanneer je de prei na het zaaien, kan oogsten, is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij hoge temperaturen en veel zon bestaat de kans dat je begin juni al kunt oogsten. Is het weer wat minder geweest? Dan kan dit goed pas eind augustus zijn. 
 

Prei zaaien en kweken

Herfstprei kweken

Herfstprei kun je vanaf april zaaien. Dit kan enerzijds in kweekbakken, net zoals de zomerprei, maar anderzijds bij goede weersomstandigheden ook in de volle grond. 

Zorg ervoor dat de herfstprei planten voor midzomer uitgeplant worden. Maak hiervoor geultjes van 15 cm diep. De onderlinge afstand in een rij is ongeveer 15 cm en de afstand tussen de rijen ongeveer 50 cm. 

Daarna geldt voor de herfstprei ook stap 4, zoals hierboven benoemd bij de zomerprei.

Herfstprei oogsten 
Na het kweken van herfstprei, kan deze preisoort geoogst worden vanaf begin september tot december. 
 

Winterprei kweken

Winterprei kan in de maand mei in een kweekbak (zie de stappen bij zomerprei) of bij goede weersomstandigheden in de volle grond gezaaid worden. Het uitplanten kan tot begin augustus. Maak hiervoor geultjes van ongeveer 18 cm diep. De onderlinge afstand in een rij moet ongeveer 15 cm zijn en tussen de andere rijen 50 cm. Ook voor de winterprei soorten geldt stap 4, zoals benoemd bij de zomerprei.

Winterprei oogsten 
Deze prei kan, na zaaien en kweken, tussen januari en juni geoogst worden. Let erop dat je niet tijdens vorstperiodes oogst.
 

Prei zaaien en kweken

Hubo voor advies

Vind je het leuk om prei te gaan zaaien en kweken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren. Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze qua preisoort en eventueel andere benodigde materialen en tuingereedschappen.

Dit heb je nodig: