Kies de hogedrukreiniger die bij jou past

Bij lastige schoonmaakklussen in en om het huis komt een hogedrukreiniger goed van pas. Je sluit de machine aan op de tuinslang en maakt terras, tuinmeubilair, auto of fiets snel en makkelijk schoon. Waar een vochtige doek niet helpt bij hardnekkig vuil, zorgt een goede hogedrukreiniger voor het gewenste resultaat.

Wat is een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger maakt gebruik van water om iets schoon te spuiten. Sluit hem met de tuinslang aan op de waterleiding en met een stekker in het stopcontact en je kunt aan de slag. Je kunt zowel een draagbare / mobiele hogedrukreiniger als een hogedrukreiniger op wielen kopen om vooruit te trekken. Uit de spuitlans komt het water met kracht gespoten. Met wat voor straal je spuit, is afhankelijk van hoe de lanskop is, bijvoorbeeld dun en breed. Je houdt de hogedrukreiniger vast bij het handvat aan het einde van de stok met de lanskop.

Een hogedrukreiniger kopen? Stel jezelf deze vragen:
 

hogedrukreiniger

Goedkoop of professioneel?

Wanneer je je verdiept in het aanbod hogedrukreinigers ontdek je al snel dat er een verschil bestaat tussen een goedkope hogedrukreiniger en een professionele hogedrukreiniger. De wat duurdere hogedrukreinigers hebben vaak een schoonmaakmiddel-reservoir, een extra reservoir of kunnen het water verwarmen om bijvoorbeeld vet en olie van oppervlaktes te verwijderen. Ze hebben vaak ook een langere slang en andere accessoires, zoals extra spuitlansen of borstels. Een goedkope hogedrukreiniger is meestal een kleine hogedrukspuit of compacte hogedrukreiniger. Dit instapmodel is over het algemeen minder krachtig, niet verrijdbaar en heeft minder of geen hulpstukken.

Wat de keuze voor de beste hogedrukreiniger vooral bepaalt, is allereerst of de ondergrond die je wilt reinigen geschikt is voor een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger spuit met grote kracht en kan een gevoelige ondergrond beschadigen. Kan het, dan wil je natuurlijk weten wat de beste hogedrukreiniger is om je auto te wassen, je terras of schutting schoon te spuiten of om je tuinmeubilair een poetsbeurt te geven. Kijk hiervoor niet naar de prijs van de hogedrukreiniger, maar naar het aantal bar.
 

Toepassing: hoeveel druk (bar) heb je nodig?

Om te zien hoeveel kracht jouw krachtige hogedrukreiniger nodig heeft, zie je hieronder een overzicht van de benodigde druk bij elke klus. Het aantal bar geeft aan hoeveel kracht nodig is om iets schoon te spuiten. Vaak kun je het aantal bar dat jouw hogedrukreiniger gebruikt zelf instellen. Ga je een hogedrukspuit kopen? Let dan wel op hoeveel bar hij maximaal aan kan. Dit heb je nodig voor het schoonmaken van:

Tuinmeubilair, (motor)fietsen: <100 bar
Terras, auto, dakgoot: 100-125 bar
Terras, houten schutting, caravan/camper: 125-150 bar
Terras, leidingen, riolering, zwembaden, metselwerk: 150-175 bar
Professionele schoonmaakklussen: 175> bar
 

Hoe vaak denk je de hogedrukreiniger te gebruiken?

Haal je ‘m hooguit twee keer uit de schuur, dan is het wellicht voordeliger om geen hogedrukreiniger te kopen maar te huren. Of om er samen met de buren één te kopen.
 

hogedrukreiniger

Welke spuit heb je nodig?

Bijna alle modellen hebben twee lansen: een standaard lans en een roterende (vuilfrees) lans. Ook zijn er modellen met alleen een roterende lans of juist een universele lans. Natuurlijk zijn er ook voldoende bijpassende accessoires voor specifieke schoonmaakwerken, zoals een terrasreiniger of autoborstel.

Accessoires:

  • Standaard lans: controleer zelf de waterstraal en de kracht. Hoe geconcentreerder de straal, hoe hoger de schoonmaakkracht.

  • Roterende vuilfrees: voor een dun, snel roterend straaltje water met grote kracht. Hiermee vergroot je het schoonmaakoppervlak. Let op: kan de lak van een fiets of auto beschadigen!

  • Dakgoot- en rioolset: een achterwaarts gerichte hogedruksproeier om verstopte dakgoten, afvoerbuizen en leidingen schoon te maken.

  • Terrasreiniger: verdeelt de waterdruk over een ronddraaiende sproeiarm. Reinig met minder bewegingen snel je terras! Een speciale kap zorgt ervoor dat vuil en water niet alle kanten op spuiten.

  • Autoborstel: een roterende wasborstel voor gevoelige oppervlakken. Let op: spuit het oppervlak eerst schoon om krassen door steentjes of zand te voorkomen.

  • Met of zonder wateraansluiting (of watertank).

  • Allesreiniger voor hogedrukreiniger.
     

Waar je verder nog op kunt letten:

Wat is de wateropbrengst van de hogedrukreiniger?
De wateropbrengst geeft het waterverbruik per tijdseenheid aan, bijvoorbeeld per minuut of uur. Hoe hoger de wateropbrengst, hoe sneller de hogedrukreiniger het vuil wegspoelt. Het reinigende vermogen van een hogedrukreiniger wordt berekend door het aantal bar te vermenigvuldigen met de wateropbrengst.

Hoe onderhoud je een hogedrukreiniger?
Gebruik je jouw hogedrukreiniger met watertank voorlopig niet? Koppel de onderdelen dan los en behandel de rubbertjes met vet of siliconenspray. Staat de hogedrukreiniger in een koude ruimte in de winter? Breng er dan antivries op aan.

Hoeveel gewicht kun je aan?
Een hogedrukreiniger kan erg zwaar zijn. Kies een model wat bij jou past, bijvoorbeeld niet te zwaar én met handige wielen.

Hoe ligt het pistool in de hand?
Makkelijk of moeilijk? Je zult jouw hogedrukreiniger in gebruik lang vast houden. Neem dit mee in je keuze. Enkele tips:

Houd het pistool altijd met twee handen vast.
Houd genoeg afstand tussen het pistool en de ondergrond.
Begin ver weg en kom pas dichterbij het vuil als het heel hardnekkig is.
Blijf in beweging en blijf niet te lang hangen op dezelfde plek.
Richt nooit op personen of dieren.
Houd de hogedrukreiniger uit de buurt van kinderen.
Bescherm ogen, armen en benen tegen bijvoorbeeld opspattende steentjes.
Draag gehoorbescherming.
 

Heb je meer vragen?

Onze vakmensen in de winkel helpen je verder en geven je alle antwoorden. Kijk voor alle modellen in onze webshop of kom langs bij de Hubo bij jou in de buurt.

Veel plezier in je schone tuin!
 

Kies jouw hogedrukreiniger: