In vijf stappen zelf komkommer zaaien en kweken

Een komkommer is niet de makkelijkste plant om te kweken, maar het is wel een hele leuke uitdaging. Het leuke aan het zaaien van de komkommer is dat het uiteindelijk een mooie, grote plant met weelderige bladeren en kleine gele bloempjes wordt. En als het goed gaat, kun je veel oogsten. Wij vertellen je graag hoe de komkommer te kweken.

In vijf stappen zelf komkommer zaaien en kweken

Het stappenplan om komkommer te kweken

Om de lekkerste komkommers te kweken, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen en de juiste keuzes te maken. Wij vertellen je stap voor stap hoe:

Wanneer?
Omdat de zaadjes van komkommer niet goed tegen vorst kunnen, is het belangrijk om niet te vroeg te zaaien. Wij raden aan om de komkommer tussen april en mei te zaaien. Dit houdt in dat de komkommers rond de maand juli groot en rijp genoeg zijn voor de oogst. 
 

komkommer kweken

Stap 1: de juiste zaden kiezen

Het zaaien van komkommer begint met het kiezen van de juiste zaden. Ga je bijvoorbeeld voor komkommers van normale grootte of de snackkomkommer? Heb je een grote tuin, een moestuin of een kas? Dan past de wat grotere komkommer prima. Heb je alleen een balkon? Kies er dan voor om de snackkomkommer te zaaien in een pot.
 

Stap 2: zaaien in een potje

Het kweken van een komkommer begint met het zaaien. En het zaaien van een komkommer begint in een potje: één zaadje per potje van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Op deze manier kunnen de zaadjes extra sterke wortels maken, voordat ze naar buiten gaan. 

Gebruik voor het zaaien speciale zaai- en stekgrond en dek de zaadjes af met grof zand of en mengsel van zand en potgrond. Geef de zaadjes voldoende water, maar let ook op dat de grond niet té nat blijft. Het beste plaats je de potjes in een zonnig raamkozijn op kamertemperatuur.
 

komkommer

Stap 3: klimmer of kruiper

De komkommer is een slingerplant. Dit betekent dat de komkommerplant alle kanten op kan gaan groeien. Daarom moet je kiezen of je gaat voor een klimmer of een kruiper. Heb je een kleine tuin of kas? Dan is het slim om de komkommerplant te laten klimmen. Bij een platte kweekbak is het handig om er een kruipplant van te maken.
 

komkommer

Stap 4: overzetten in de tuin of op het balkon

Halverwege mei mogen de komkommerplantjes naar buiten. Mits de zaadjes voldoende gegroeid zijn. Zie je twee kiemblaadjes zitten? Dan kunnen ze naar buiten. De komkommer groeit namelijk heel snel en neemt veel ruimte in beslag. Het is wel aan te raden om, met het wisselvallige Nederlandse weer, de komkommers in een kas te plaatsen of goed af te dekken.
 

Stap 5: de komkommer oogsten

De komkommer kan je naar eigen inzicht oogsten. Dit houdt in dat wanneer de komkommer voor jou groot genoeg is, deze geoogst kan worden. Hoe vroeger je dit doet, hoe eerder er weer nieuwe komkommers groeien die je dan weer voor de herfst kunt oogsten. 

Laat ze in ieder geval niet te lang doorgroeien, want dit komt de smaak van de komkommer niet ten goede. Ook kunnen de ranken van de komkommerplant eronder lijden.
 

komkommer kweken

Hubo helpt

Wil je graag komkommer gaan zaaien en kweken en ben je op zoek naar de juiste materialen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers voorzien je graag van een goed advies passend bij jouw persoonlijke situatie.

Dit heb je nodig: