In 6 stappen een boom omzagen

Het omzagen van een boom, ook wel het vellen van een boom genoemd, is een gevaarlijke klus. Het is daarom erg belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent én weet waar je rekening mee moet houden. Wij vertellen je in zes stappen hoe je zelf een boom kunt omzagen.

boom omzagen

Wanneer?

Een boom omzagen doe je het beste in de wintermaanden. Bomen houden in de winter namelijk een winterrust, waardoor de sapstroom op een laag pitje staat. Er zit dus minder vocht in het hout, waardoor het hout makkelijker klooft en sneller droogt. Ook zijn er weinig tot geen bladeren om op te ruimen en zijn er minder beestjes actief in en rondom de boom.
 

Stap 1: de voorbereiding

Zeker bij het omzagen van een boom is een goede voorbereiding van het grootste belang. Wanneer je van tevoren bepaalt hoe je de boom wilt omzagen en welke gereedschappen en uitrusting je hierbij nodig hebt, werk je een stuk veiliger. Ga allereerst na of in het gebied rondom de boom grote obstakels zijn zoals hoogspanningskabels, wegen of gebouwen. Loopt er een weg of passeren er dagelijks veel mensen? Plaats dan altijd een waarschuwingsbord.
 

boom omzagen

Stap 2: de valrichting

Bepaal de valrichting door de boom goed te bestuderen. Hoe zien de takken eruit en hoe groeien ze? Houd bij het omzagen van de boom ook altijd rekening met de windrichting, want die is ook bepalend voor de valrichting. Ga met je rug tegen de stam staan en kijk naar boven om te bepalen waar de meeste takken zijn en dus de meeste massa is. De kans is groot dat de boom na het omzagen die kant opvalt. 

Bepaal daarna waar de boom op de grond terecht gaat komen. Zijn daar obstakels waar de boom niet op mag vallen? Wanneer je de juiste valrichting hebt bepaald, bepaal je de veilige en onveilige zones door strepen in de grond te trekken.
 

boom omzagen

Stap 3: snoei de stam

Na het bepalen van de valrichting en het vrijmaken van de omgeving is het tijd om de waarschuwingsborden te plaatsen. Daarna kun je beginnen met de stam te ontdoen van alle takken en twijgen die in de weg kunnen zitten als uw de zaagsnede maakt. De veiligste manier om de takken weg te snoeien is van boven naar beneden met een trekkende ketting (onderkant van het zaagblad). Doe dit ongeveer tot schouderhoogte.
 

Stap 4: bepaal de zaagtechniek

Bij het maken van de zaagsneden moet je twee dingen in je achterhoofd houden:

  • Het scharnier moet een uniforme dikte hebben met de juiste afmetingen

  • De velwig of de voetvelhefboom moet worden aangebracht, voordat de boom het zaagblad klem kan zetten.

Welke techniek je moet gebruiken voor het maken van de zaagsnede is afhankelijk van de omvang en de hellingsgraad van de boom en van het formaat van de kettingzaag.
 

boom omzagen

Stap 5: controleer voor de zekerheid op ziekten

Is het hout van de boom verkleurd en zacht? Of ziet het onderste gedeelte van de stam er gezwollen of ongezond uit? Dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omzagen van de boom. Is dit het geval? Vel de boom dan altijd in de natuurlijke valrichting en gebruik zo nodig een lier.
 

Stap 6: kies het gereedschap

Bij het omzagen van een boom kan gekozen worden uit verschillende kapgereedschappen. Het gereedschap dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de boom. Voor de kleinste bomen is handkracht vaak al voldoende, mogelijk met behulp van een lange paal. Een velwig levert vaak meer kracht dan de meeste soorten voetvelhefbomen. In extreme gevallen (bijvoorbeeld bij ziekte) kun je een touw en een lier gebruiken. Dit laatste is ook de meest veilige en meest krachtige manier om een boom om te zagen/te vellen. 

Wil je meer weten over het omzagen van een boom en de benodigde gereedschappen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je graag van een goed advies.