In 11 stappen een mooie loungebank maken

Ben je handig met hout? Hoe leuk is het dan om zelf een loungebank te maken. In dit stappenplan gaan we uit van een loungebank van steigerhout. Wil je liever een loungebank van een andere houtsoort maken, dan kan dat natuurlijk ook.

loungebank maken

Wat heb ik nodig?

Voor het maken van een steigerhouten loungebank heb je de volgende materialen nodig:
 

loungebank maken

Stap 1: zaag de planken op maat
De eerste stap is één van de belangrijkste stappen uit dit stappenplan. In deze stap ga je namelijk alle planken en verbindingslatten op maat zagen. In onderstaande tabel staat wat je precies nodig hebt. Zaag tenslotte ook, in een hoek van 20 graden, de punten van de zijlatten (H) af.

Item    Aantal    Materiaal    Dikte x Breedte x Lengte    Onderdeel
A    5x    Steigerhout    30 x 195 x 2000 mm    zitvlak + rugleuning
B    2x    Steigerhout    30 x 195 x 842 mm    topplank armleuning
C    20x    Steigerhout    30 x 195 x 600 mm    zijleuningen
D    3x    Verbindingslat breed    30 x 62 x 525 mm    verbinding zitting
E    3x    Verbindingslat breed    30 x 62 x 425 mm    verbinding rugleuning
G    2x    Verbindingslat breed    30 x 62 x 2000 mm    top-lat rugleuning + rand zitting
H    2x    Verbindingslat breed    30 x 62 x 395 mm    zij-lat rugleuning
J    2x    Verbindingslat breed    30 x 62 x 810 mm    steun zitting
K    8x    Verbindingslat smal    30 x 30 x 775 mm    verbinding armleuning
L    1x    Verbindingslat smal    30 x 30 x 1934 mm    rand zitvlak

Stap 2: de armleuning maken
Leg voor het maken van de armleuning van de loungebank twee sets van vier planken (C) op een vlakke ondergrond. Leg ze netjes tegen elkaar. Verbind deze planken zowel aan de boven- als de onderkant met twee verbindingslatjes (K). 
Zet beide plankensets rechtop en maak de armleuning compleet door twee planken (C) tegen de voorkant en tegen de achterkant te schroeven. Vervolgens schroef je een topplank (B) op de armleuning. 

Stap 3: verbindingslat voor het zitgedeelte
Bevestig de verbindingslat (J) voor het zitgedeelte. Doe dit op 32 cm vanaf de onderkant. Zorg ervoor dat de steun aan de achterkant gelijk is met de achterkant van de armleuning. Zo houd je aan de voorkant een ruimte over van 3 cm.

Stap 4: maak de tweede armleuning
Herhaal stap 2 en 3 om de tweede armleuning van de loungebank te maken. Zorg ervoor dat de armleuningen gespiegeld zijn. De steun voor het zitgedeelte komt ook hier weer een de binnenkant. 

Stap 5: de rand van het zitgedeelte
Maak de rand van het zitgedeelte van de loungebank voor een smalle verbindingslat (L) op een brede verbindingslat (G) te bevestigen. Zorg ervoor dat de brede lat aan beide kanten 3,3 cm uitsteekt. Draai de rand een kwartslag, zodat de smalle lat naar beneden gedraaid is. 
Bevestig de rand van het zitgedeelte op aán van de planken van de zitting (A). Zorg ervoor dat de rand mooi lijnt met de lange zijkant van de plank. 

Stap 6: drie verbindingslatjes bevestigen
Leg de twee ander planken, die bedoeld zijn voor het zitgedeelte, netjes tegen de eerste plank aan. Verbind de planken aan elkaar met de drie verbindingslatjes (D). 

Stap 7: rugleuning van de loungebank maken
Schroef één van de twee planken (A) voor de rugleuning op de smalle kant van top-lat (G). Zorg ervoor dat de randen van de plank en de top-lat mooi lijnen. 

Stap 8: plaats de zijlatten
Plaats de zijlatten (H) onder de plank. Zorg ervoor dat de randen van de zijlatten mooi lijnen met de kopse kant van de plank. Schroef de plank vast op de zijlatten. Plaats de tweede plank van de rugleuning (A) en schroef ook deze netjes vast. 
Draai het geheel van de rugleuning om en verbind de planken met de verbindingslatten (E). 

Stap 9: bevestig het zitgedeelte op de armleuningen
Plaats het zitgedeelte op de beide steunen van de armleuningen. Zorg ervoor dat de voorkant van het zitgedeelte van de bank lijnt met de voorkanten van de armleuningen. 

Stap 10: plaats de rugleuning
Plaats de rugleuning op de steunen van de armleuningen. Schuif deze vervolgens tegen de achterkant van het zitgedeelte. Zet de rugleuning in een stabiele positie. De zijlatten (H) kunnen mooi op de steun rusten. 
Stap 11: schroef de rugleuning vast
Schroef tenslotte de rugleuning vast tegen de armleuningen. Tadaa je zelf gemaakte loungebank is klaar voor gebruik. 
 

loungebank maken

Hubo helpt

Voor alle materialen voor het maken van je eigen loungebank ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers. Samen gaan we er een succesvol project van maken.

Dit heb je nodig: