Hoe kan ik zelf mijn catalpa of bolcatalpa snoeien?

De catalpa is met zijn groene, hartvormige bladeren een prachtige sierboom in ieders tuin. Ben jij de trotse eigenaar van een catalpa of bolcatalpa en wil je deze snoeien? Wij vertellen je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Hoe kan ik zelf mijn catalpa of bolcatalpa snoeien?

Verschillende catalpa soorten

Om te weten hoe je de catalpa in je tuin moet snoeien, moet je weten om welke catalpa soort het gaat. De catalpa is afkomstig uit het noorden van de Verenigde staten en Oost-Azië. De catalpa kent tientallen verschillende soorten, maar in de praktijk wordt er meestal onderscheid gemaakt tussen twee soorten: de gewone catalpa (oftewel de trompetboom) en de bolcatalpa.
 

Catalpa

De catalpa boom snoeien

De gewone catalpa, ook wel bekend als de trompetboom, heeft roomwitte bloemen in de vorm van een trompet. Later in de zomer veranderen deze bloemen in lange peulen. De catalpa is een grote boom die vrijuit groeit en tot wel tien meter hoog kan worden en erg breed. Je raadt het al, de trompetboom heeft veel ruimte nodig en komt dus voornamelijk in grote tuinen voor.

De gewone catalpa hoef je niet perse te snoeien. Je kunt ervoor kiezen om deze gewoon te laten groeien. Maar er kunnen diverse redenen zijn waarom je de catalpa boom toch wilt snoeien: om in te korten als je niet genoeg ruimte hebt of om oude, beschadigde of zieke takken weg te halen. 

Wanneer?
De beste periode voor het snoeien van een catalpa/trompetboom is het najaar. Eind oktober, begin november. Het is belangrijk dat het in ieder geval nog niet vriest. 


Stappenplan

1. Ga op zoek naar oude, beschadigde of zelfs dode takken en snoei deze direct weg. Dit doe je het beste met een takkenzaag

2. Wil je de catalpa inkorten? Kort de catalpa dan één keer per jaar goed in. 
 

Catalpa

De bolcatalpa snoeien

De bolcatalpa is een compacte boom waarvan de bladeren in de vorm van een bol groeien. De bolcatalpa kan een hoogte van 3 à 4 meter bereiken. Deze catalpasoort heeft niet zoveel ruimte nodig, waardoor de bolcatalpa vaak in voortuinen of de wat kleinere tuinen voorkomt. De bolcatalpa bloeit niet en krijgt ook geen bloemen, in tegenstelling tot de gewone catalpa.

Wanneer?
Een bolcatalpa kun je het beste snoeien in januari tot maart. In ieder geval wanneer het niet vriest. 


Stappenplan

1. Snoei de takken terug tot 5 cm boven de entplaats (dit is de plaats op de stam waar de tak start met groeien) van de catalpa. Je snoeit bij een bolcatalpa eigenlijk alle takken van vorig jaar weg. Snoei je te dicht op de stam, dan bestaat de kans dat de bolcatalpa niet meer uitloopt. 

2. Zorg ervoor dat je tak voor tak snoeit met een snoeischaar. Het snoeien van meerdere takken van de bolcatalpa kan voor een lengteverschil zorgen

Na het snoeien ziet de bolcatalpa er net zo uit als een knotwilg. Soms duurt het even voordat de bolcatalpa weer uitloopt, maar de boom herstelt zich altijd vanzelf. 
 

Het juiste gereedschap

Bij Hubo zit je helemaal goed voor het juiste gereedschap voor het snoeien van de catalpa/bolcatalpa. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: