Een zwemvijver aanleggen in 9 stappen

Met een zwemvijver combineer je het beste van twee werelden: een natuurlijke uitstraling waar je het hele jaar door van kunt genieten en verkoelend zwemwater op een warme dag. Het aanleggen van een zwemvijver in je tuin is dus zeker een aanwinst. Wij vertellen je stap voor stap hoe.

Stap 1: het plan van aanpak

Het aanleggen van een zwemvijver begint met een plan van aanpak. Je geeft antwoord op vragen als:

⦁    Wat is de ideale locatie voor de zwemvijver?
⦁    Welke vorm wil je de zwemvijver geven?
⦁    Hoe diep moet de zwemvijver worden?

Daarnaast bestaat een zwemvijver altijd uit twee zones:

Zone 1
Dit is het gedeelte waarin gezwommen kan worden. De ideale diepte voor deze zone is ongeveer 160 cm. Zone 1 heeft de grootste oppervlakte (60 à 70% van het totaal)

Zone 2
Dit is de moeraszone. Dit gedeelte hoeft niet zo diep te zijn en is dus een stuk kleiner dan het zwemgedeelte. In deze zone wordt het water uit de zwemvijver op een natuurlijke manier gefilterd. Een essentiële zone dus als je wilt zwemmen in helder vijverwater. Het filteren van het water gaat met behulp van een pomp en een moerasfilter.
 

Stap 2: de voorbereiding

Nu je alles goed hebt uitgedacht, wordt het tijd om je ideeën uit te gaan werken in je tuin. Baken de omtrek van de aan te leggen zwemvijver af. Het voordeel van deze stap is dat je eventuele aanpassingen nog eenvoudig kunt doen.
 

zwemvijver

Stap 3: graven

De echte werkzaamheden voor het aanleggen van je zwemvijver gaan nu beginnen. Stap 3 omvat het uitgraven van de zwemvijver, waarbij je rekening houdt met de juiste diepte, de gewenste omtrek en eventuele verlopen. 

Het is onbegonnen werk om de zwemvijver met de hand uit te graven. Maak voor het uitgraven van je zwemvijver dus gebruik van een graafmachine. 

Vergeet tijdens het graven niet om de put voor de pomp, een eventuele beekloop en de wegen voor de leidingen uit te graven.
 

Stap 4: worteldoek aanbrengen

Om je zwemvijver te beschermen tegen wortels is het goed om worteldoek aan te brengen. Dit doe je over de hele omvang van de zwemvijver. Op deze manier voorkom je dat eventuele wortels door het vijverdoek heen groeien en dit doek kapot maken. Om ervoor te zorgen dat het worteldoek op zijn plek blijft zitten, breng je een laag zand van een aantal centimeter aan.
 

zwemvijver

Stap 5: de pomp en de leidingen

Om je zwemvijver helder te houden en om ervoor te zorgen dat het water niet gaat stinken, is het plaatsen van een pomp essentieel. Naast het plaatsen van een pomp is het ook belangrijk om leidingen te leggen. Om de leidingen op zijn plek te houden, graaf je ze in de laag zand in die op je worteldoek ligt.
 

Stap 6: vijverdoek aanbrengen

De pomp is geplaatst en de leidingen liggen op zijn plek. Tijd om het vijverdoek aan te brengen. Om te berekenen hoeveel vijverdoek je nodig hebt, is het belangrijk om de oppervlakte van de zwemvijver nogmaals goed op te meten. Tel hier vervolgens aan elke kant ongeveer 1 meter bij op, zodat je zeker weet dat je voldoende vijverdoek hebt.

Start met het aanbrengen van het vijverdoek op het diepste punt. Probeer het doek zo min mogelijk te vouwen. Leg het doek ook niet te strak neer, want de waterdruk zorgt er altijd voor dat het doek nog iets uitzet. 

Om ervoor te zorgen dat het vijverdoek op zijn plaats blijft, leg je stenen op de randen.
 

zwemvijver

Stap 7: de zwemvijver vullen

Nu komt de leukste stap bij het aanleggen van je zwemvijver: vullen met water. In het meest ideale geval doe je dat met regenwater. Regenwater heeft namelijk de meest gunstige pH-, gH- en kH-waarden. Vul de zwemvijver tot net onder de rand met water.
 

Stap 8: inrichten van de moeraszone

De moeraszone is zone 2 van je zwemvijver. Aangezien het de natuurlijke filter van de zwemvijver is, moet deze ook als zodanig ingericht worden. Dit doe je met lavastenen en waterplanten. Hoeveel zuurstofplanten je in de moeraszone plaatst, is helemaal aan jou.

Heb je de moeraszone ingericht? Dan is het tijd om het vijverdoek weg te werken. Dit kan enerzijds door een geul te graven naast de vijver, het doek hierin te vouwen en de geul vervolgens weer dicht te gooien. Anderzijds kun je ongeveer 60% van het overtollige doek afknippen en de rest bedekken met een laag stenen.
 

Stap 9: sluit de pomp aan

Het aanleggen van je zwemvijver is nu zo goed als klaar. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het aansluiten van de vijverpomp. Op deze manier komt het water in beweging en kan de moerasfilter zijn werk doen.
 

Hubo helpt

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor de benodigde materialen voor het aanleggen van een zwemvijver. Van het worteldoek tot en met de vijverpomp. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en sla je slag.

Dit heb je nodig: