Een zwembad bouwen en aanleggen in je tuin: hier moet je aan denken!

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een zwembad in de tuin aanleggen? Een zwembad is perfect om in de zomer lekker te genieten van een frisse duik. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden met het bouwen van een zwembad. Wij vertellen je hoe je stap voor stap een zwembad kunt aanleggen. In onderstaand stappenplan hebben we het over het aanleggen van een zwembad met beton en zwembadfolie. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een plastic bak te plaatsen als zwembad. Dan vallen stap 3, 4 en 5 weg. 
 

zwembad bouwen

Stap 1: de voorbereiding

Net zoals altijd geldt ook hier weer: een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal voorafgaand aan het bouwen van een zwembad het budget en denk goed na over de ligging. De meest ideale plek voor een zwembad is een plek in de tuin waar veel zon schijnt en die goed beschut is. Zorg daarnaast ook altijd voor een vocht- en vorstvrije ruimte voor de benodigde apparatuur (een warmteregelaar en een pompinstallatie). 

Bepaal ook de vorm van het zwembad dat je wilt gaan bouwen. Kies je voor een rechthoekig zwembad met of zonder uitsparing voor een trap of ga je voor een wat rondere vorm?
 

Stap 2: uitmeten en graven

Heb je de perfecte plek in je tuin gevonden? Start dan met het uitmeten van het zwembad. Voor het graven van een zwembad is een graafmachine geen overbodige luxe. Graaf ongeveer tussen de 100 en 120 cm extra uit ten opzichte van de binnenmaten van het zwembad. Een laser is handig meetgereedschap om te gebruiken om de grond helemaal uit te vlakken.
 

zwembad bouwen

Stap 3: betonvloer storten

De betonvloer is het fundament van je zwembad. Zorg voor een perfect vlakke ondergrond die waterpas ligt. Vaak wordt er bij het bouwen van een zwembad gekozen voor een variant die van ondiep naar diep gaat, maar ook deze ondergrond kan perfect vlak zijn. 

Start met het storen van de betonvloer. Een dikte van 15 tot 20 cm is meer dan genoeg. Een bouwnet van 8 mm is aan te raden. Wat betreft de kwaliteit van het beton is C20/C25 kwaliteit voldoende. 

Zorg ervoor dat het gestorte beton volledig waterpas ligt. Vaak wordt ook geadviseerd om de vloer te vlinderen om deze geheel glad te maken.

 

Stap 4: de muren

Daarna is het tijd om aandacht te besteden aan de muren van je zwembad. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

  • De muren optrekken van betonblokken. Deze worden of gemetseld of verlijmd. Gebruik eventueel een wapeningsstrip in de voeg (murfor). De afwerking met betonblokken is ruw. Dit houdt in dat je de muur altijd nog met afwerken van bijvoorbeeld stucwerk isolatieplaten.

  • Muren van EPS polystyreen of styropur blokken. Deze blokken zijn vaak wel een stuk duurder dan betonblokken, maar eenvoudiger en lichter in de verwerking. Het bouwen met EPS blokken is wel een stuk complexer.
     

zwembad bouwen

Stap 5: het plaatsen van de inbouwdelen

Houd tijdens het optrekken van de muren ook rekening met bepaalde inbouwdelen. Een standaardset voor het aanleggen van een zwembad bestaat uit skimmers, inspuiters en een aanzuigpunt onder in het zwembad (dit kan als bodemput of als aanzuiging laag op de wand).

Dit is ook het juiste moment om verlichting in je zwembad te plaatsen.
 

Stap 6: pvc-leidingen aanleggen

Een zwembad wordt vaak voorzien van pvc drukbestendige buizen van 50 en 63 mm. Er zijn verschillende manieren om de leidingen in de grond te verwerken. Het is niet moeilijk om de pvc-leidingen aan te leggen, maar het is wel een secuur karwei. Kies voor flexibele pvc-buizen, zodat je minder koppelstukken nodig hebt en dus ook een betere doorstroming in de leidingen. 

Bij het bevestigen van de zandfilter, de zwembadpomp en eventueel de verwarming werk je het beste met vaste leidingen.

 

zwembad bouwen

Stap 7: zwembadfolie plaatsen

Zwembadfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten. Kies je voor gewapend zwembadfolie? Laat deze dan altijd aanleggen door een professional, omdat een fout meteen erg complex en zelfs fataal kan zijn. Kies je voor kant-en-klare zwembadfolie? Dan kun je deze wel zelf aanleggen. Hiermee bespaar je 50% van de kosten, maar de levensduur is ook meteen weer een stuk korter.
 

Stap 8: breng de zwembadpomp en filterinstallatie aan

Neem de tijd voor de opbouw en verlijm de koppelingen nog niet meteen. Pas eerst alles in elkaar en verlijm het dan stap voor stap. Zorg ervoor dat je altijd goed bij de kogelkranen kunt en de zeswegklep goed kunt bedienen.
 

Stap 9: plaats de randtegels

Is de folie aangebracht in het zwembad? Plaats dan de randtegels, deze kunnen bijvoorbeeld van beton, hardsteen of natuursteen zijn. Metsel de tegels in of lijm ze. Houd bij het plaatsen van de randtegels altijd de richtlijnen van de leverancier aan.
 

Stap 10: de afwerking

De laatste stap is de afwerking. Je vult de buitenkant van de wanden aan met gestabiliseerd zand om een mogelijke instorting te voorkomen. En nu: vullen maar.
 

Nog langer genieten?

Wil je niet alleen hoogzomer, maar ook in het warme voorjaar of de nazomer lekker genieten van het zwembad? Kies dan voor een warmtepomp. Een warmtepomp is namelijk de meest efficiënte manier om je zwembad te verwarmen door de buitenlucht om te zetten in warmte.
 

zwembad bouwen

Naar Hubo voor advies

Wil je een zwembad aanleggen en kun je daarbij nog wel wat hulp gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij adviseren je graag over de benodigde materialen en gereedschappen.

Dit heb je nodig: