Een perenboom snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Heb je een perenboom in de tuin of ben je van plan om een perenboom te gaan planten? Dan is het belangrijk om de perenboom ook te snoeien. Vooral de eerste snoei na het planten van een perenboom is erg belangrijk, omdat je dan het geraamte van de boomvorm maakt. Wij vertellen je hoe en wanneer de perenboom te snoeien.

Een perenboom snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

De perenboom snoeien: het doel

We snoeien de perenboom met twee doelen in ons achterhoofd. Ten eerste is het de bedoeling om een evenwichtige kroon- of leivorm te ontwikkelen, dus met niet al te veel gesteltakken. Ten tweede zal de perenboom, om er daadwerkelijk peren van te krijgen, vruchtlot of spoortjes moeten gaan vormen. Een perenboom moet je dus snoeien om uiteindelijk betere peren te krijgen.
 

Wanneer?

Er zijn twee perioden waarin je de perenboom kunt snoeien. Het is niet perse nodig om de perenboom twee keer per jaar te snoeien, maar het mag uiteraard wel.
 

  • De wintersnoei. De wintersnoei is altijd voor de bloei, dus vanaf december tot april.

  • De zomersnoei in de periode van juni tot augustus.

Hoe je de perenboom moet snoeien, is afhankelijk van de periode waarin je snoeit. 
 

perenboom snoeien

Hoe moet ik de perenboom snoeien?

De perenboom bloeit in het voorjaar en verliest zijn blad. Daarom is de wintersnoei de belangrijkste snoei van de perenboom, omdat je dan ziet wat je doet. 

Stap 1: kort halverwege de winter de hoofdstam van de perenboom in. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter. Doe dit ook met de hoofdstam. Houd één of twee knoppen aan de tak en snoei altijd net boen de knop die naar buiten of naar onderen wijst. Op deze manier krijg je namelijk takken die breed uitlopen of zelfs horizontaal gaan groeien. En het zijn deze takken waar het jaar daarop veel bloesem aan gaat groeien én waaraan je dus peren krijgt. 

Stap 2: na de wintersnoei ontstaan waterloten. Dit zijn taken die snel en recht omhoog groeien en vaak net een andere kleur hebben zoals rood/bruin met witte stipjes. De waterloten moet je in de zomer verwijderen. Hierdoor gaat de energie van de perenboom niet in de bladeren zitten, maar in de vruchten. Daarnaast snoei je in de zomer de perenboom in vorm. 

Stap 3: dun de perenboom in de zomer uit op twee vruchten per rozet. 

Zorg er bij het snoeien van de perenboom altijd voor dat je snoeit met een scherpe snoeischaar of een scherpe takkenschaar. Op deze manier beschadig je de boom niet.
 

perenboom snoeien

Perenboom snoeien? Kom naar Hubo!

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alles voor het snoeien van jouw perenboom. Wij hebben een uitgebreid assortiment en dus voor ieder wat wils. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers.

Dit heb je nodig: