Een beukenhaag bemesten: zo doe je dat!

Het bemesten van de beukenhaag is geen lastig karwei. Ook als je geen groene vingers hebt, is het een klusje dat je eenvoudig zelf kunt oppakken. Wij vertellen je hoe je een beukenhaag moet bemesten, waarom je een beukenhaag moet bemesten en hoeveel mest je per meter beukenhaag nodig hebt. 

Je kunt de beukenhaag met meerdere meststoffen bemesten. De meest eenvoudige manier is om het snoeiafval te versnipperen en vervolgens te laten liggen. Het is dan wel belangrijk dat het snoeiafval gezond is en dus niet door schimmels of plaagdieren is aangetast. Een andere meststof is gemaaid gras, compost of speciale organische mest voor beuken of hagen
 

beukenhaag bemesten

Beukenhaag bemesten: waarom?

Wanneer je een beukenhaag gaat bemesten, voeg je eigenlijk gewoon mineralen en voedingsstoffen aan de grond toe. Deze meststoffen wordt door de planten vervolgens met hun wortels opgenomen. Het bemesten van een beukenhaag is een essentieel onderdeel van de verzorging, net zoals het snoeien.

Voedingsstoffen zijn hard nodig om:

⦁    De planten van een beukenhaag te laten groeien
⦁    Bladval te voorkomen
⦁    De haag te beschermen tegen ziektes en plagen.
 

beukenhaag bemesten

Hoe moet ik mijn beukenhaag bemesten?

Oudere beuken hoeven niet perse bemest te worden, tenzij ze op een zeer zanderige bodem staan met maar weinig voedingsstoffen. Dit merk je wanneer de planten zichtbaar langzaam groeien. Het is bij een jonge beukenhaag wel aan te raden om deze extra te bemesten. Dit bemesten begint al bij het aanplanten. Let hierbij wel op dat je bij jonge beuken nooit bij mest met kunstmest of potgrond met toegevoegde kunstmest. Dit kan de wortels namelijk verbranden, waardoor de plant niet aangroeit. 

In de periode na het aanplanten hoeft niet bemest te worden. Dit mag weer nadat de beukenhaag is aangeslagen, dus vanaf het tweede jaar. Het bemesten van de beukenhaag gebeurt dan in de periode waarin de beuken groeien tussen maart en juni. De beukenhaag later bemesten is niet zinvol, omdat de extra twijgen die dan groeien vaak niet voldoende afgehard zijn voor de vorstperiode. 

Na het aanbrengen van de meststof kun je deze lichtjes in de grond harken. Ga voorzichtig te werk, want je wilt de wortels van je beukenhaag natuurlijk niet beschadigen. 
 

beukenhaag bemesten

Hoeveel mest per meter beukenhaag?

Het is belangrijk om vooraf duidelijk te hebben hoeveel mest je per meter beukenhaag nodig hebt. Niet alleen is het niet bemesten van je haag onverstandig, maar een teveel aan meststoffen doet ook meer kwaad dan goed. Daarom is het essentieel om te bekijken hoeveel mest de beukenhaag per meter nodig heeft. De hoeveelheid staat duidelijk beschreven op de verpakking.

Bemest de beukenhaag minimaal 1 keer per jaar, of verdeel het over twee keer. Hierdoor is er minder uitspoelingrisico en beschikt de plant over voldoende bemesting, wanneer hij deze nodig heeft.
 

beukenhaag bemesten

Kom naar Hubo

Ben je op zoek naar de juiste meststoffen voor het bemesten van je beukenhaag? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben altijd de juiste meststoffen in ons uitgebreide assortiment. Graag tot snel!

Dit heb je nodig: