Een appelboom snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Wakker worden, de tuin inlopen en een mandje verse appels plukken voor een gezond ontbijtje of voor de appeltaart die je later op de dag wil bakken. Zie je dit idyllisch plaatje al helemaal voor je? Het ís gewoon binnen handbereik.

snoeien

Een appelboom aanschaffen is zo gebeurd, maar het is handig als je van tevoren al uitvogelt hoe je zo’n boom het beste kunt verzorgen. Je zult zien: de appelboom snoeien is van essentieel belang om lekker veel appels te oogsten. Maar wanneer is het de beste tijd om dit te doen? En hoe moet het eigenlijk? Leggen we je allemaal uit in dit blog. Na het lezen zul je zien: het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Dit klusje ga je gewoon klaren. Appeltje-eitje.
 

Appelboom snoeien: wanneer?

Het ligt aan de leeftijd van je boom. Is hij jonger dan vier jaar, dan kun je het best wachten tot maart/april. Als je een jonge boom te vroeg snoeit kan er namelijk al snel vorstschade ontstaan en is hij vatbaarder voor infecties. Je kunt een oudere appelboom snoeien wanneer het blad gevallen is. Dan moet je denken aan de periode december tot en met februari.

Snoeien in het voorjaar lijkt logischer, toch? Bij appelbomen is dat niet het geval. In deze tijd is de boom juist heel hard aan het werk om sappen en bloemknoppen aan te maken. Als je dan gaat snoeien rem je de groei enorm. Zijn toch weer een paar appeltaarten minder, en dat zou jammer zijn. In de wintermaanden verkeert je boom in een soort van winterslaap. Dat is dus het ideale moment voor project appelboom snoeien.

Tip: In juni kun je de boom nog een keer snoeien. Geen grote schoonmaak, zoals in de winter, maar je kunt de waterloten weghalen. Ze hebben geen functie en verbruiken onnodig veel energie. Let op: verwar ze niet met bloesemhout! Dit zijn kleine takjes met veel bloemknoppen die ervoor zorgen dat je veel appels krijgt.

Kies een dag waarop het niet regent en niet vriest. Natte snoeiwonden zijn namelijk vatbaar voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Als het te hard vriest kan het wondweefsel niet dichtgroeien. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap (snoeischaar, zaag en takkenschaar) klaar hebt liggen. Kies altijd voor kwaliteit. Dat werkt uiteraard prettiger, maar je doet er ook de boom een plezier mee. Het voorkomt dat je stukken schors meetrekt of andere takken beschadigt.
 

snoeien

Hoe ga je de appelboom snoeien?

Je begint met de lange scheuten die uit de stam of de bovenkant van de dikke takken gegroeid zijn. Aangezien deze scheuten geen vruchten dragen, hoef je niet bang te zijn dat je minder appels zult oogsten. Zie je takken die elkaar kruisen of langs elkaar schuren, haal de zwakste tak dan weg. Ook de kroon moet je open snoeien. Dat zorgt voor veel ruimte en dat het licht alle delen van de boom bereikt. Het is later in het jaar gemakkelijker plukken én het zorgt voor een langere levensduur van de appelboom.

Tip: Controleer – voor je begint - alle takken op aanwezigheid van vruchtboomkanker. Aangetaste delen moet je direct wegsnoeien en weggooien. Deze ziekte komt vaker voor op natte gronden. Gooi de gesnoeide takken direct weg, zodat er geen schimmelsporen naar de snoeiwonden komen.

Vaak zie je dat er takken onderaan de stam beginnen te groeien. Het is belangrijk dat je deze weghaalt. Nee, ook dit zorgt er niet voor dat je appels misloopt, maar ze trekken voeding weg van de takken waar wél appels aan komen te groeien. 

Als je hele dikke takken hebt dan kun je deze het beste in twee delen afzagen. Begin op zo’n 10 tot 25 centimeter van de stam. Vervolgens hou je de zogeheten kapstok (stomp) over die je zo dicht mogelijk bij de stam afzaagt. Hierdoor kun je het snijvlak klein houden, maar voorkom je ook het scheuren van zware de tak tijdens het zagen.
 

snoeien

Wat kun je wegsnoeien?

  • Waterloten (snelgroeiende twijgen, vaak verticaal) 

  • Dode en/of zieke takken

  • Zuigers (door de kroon recht opgaande takken)

  • Afgebroken takken

  • Te laag staande takken, 

  • Buikhout (onderaan de takken)

  • Verticaal groeiende rugtwijgen (bovenaan de takken)

  • Wildopslag van de onderstam 

  • Takken die van buiten naar binnen groeien (tenzij ze vruchten dragen)

  • Afgedragen (oud) vruchthout hangt vaak naar beneden en dit kan je wegknippen tot op 6 knoppen van de tak. 


Tip: Pluk bij voorkeur in één keer alle appels, de boom raakt zo minder snel uitgeput en de kans op beurtjaren (overslaan van vruchtzetting) is een stuk kleiner.