De vlinderstruik (Buddleja) snoeien: wanneer en hoe?

De vlinderstruik is een prachtige zomerbloeier die in de zomermaanden volop vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. Om jarenlang te kunnen genieten van deze vlinderplant is het belangrijk om in het vroege voorjaar te snoeien. Wij vertellen je hoe de vlinderstruik te snoeien.

De vlinderstruik (Buddleja) snoeien: wanneer en hoe?

Vlinderplant snoeien: wanneer?

Het snoeien van een vlinderstruik (de Buddleja) doe je het beste in de periode maart - april. Dit noemen we de grote snoei. Het is belangrijk dat er geen strenge vorst meer komt na het snoeien van de vlinderplant, omdat deze dan kapot kan vriezen. Wanneer een tak van de vlinderplant ingevroren is, zie je dit pas wanneer hij gaat groeien en bloeien. Aan de betreffende tak groeien geen nieuwe takken en bloemen. Is de tak kapot gevroren? Verwijder de tak dan met een takkenschaar, want hier gaat helaas niets meer aan groeien.

Wanneer de vlinderplant snoeien:
 

 • Maart: snoeien tot circa 30 cm boven de grond.

 • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten.

 • Vlinderstruik snoeien najaar: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een langere bloei.
   

vlinderstruik

Verschillende manieren van snoeien

Er zijn verschillende manieren om de vlinderstruik te snoeien:

1. Vlinderstruik laag snoeien
De Buddleja bloeit op eenjarig hout. Voor de mooiste manier van groeien én een rijke bloei is het aan te raden om de vlinderplant elk voorjaar sterk terug te snoeien. Je kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter boven de grond afzagen met een scherpe snoeischaar of een takkenschaar. Doe dit altijd het liefste net boven een zijscheutje. Hieruit komen dan nieuwe twijgen die hetzelfde jaar alweer gaan bloeien. 

2. Vlinderstruik hoog snoeien
Je kunt de vlinderstruik ook als een wat hogere struik in je tuin terug laten komen, bijvoorbeeld achter in de border. Houd dan een gestel van de wat oudere takken aan. Deze takken blijven dan elk jaar staan en in maart snoei je dan de dunnere takken die vorig jaar gegroeid zijn af. Aan het eind van de gesteltakken vormen zich nieuwe scheuten die hetzelfde jaar weer zullen bloeien. Dit duurt meestal wel even. 

3. Niet snoeien
Besluit je om de vlinderplant niet te snoeien, dan geeft de plant op den duur minder bloemen. Het is dan slimmer om de vlinderstruik om het jaar te snoeien. Een struik die minder vaak gesnoeid wordt, bloeit eerder. 
 

Tips bij het snoeien van een vlinderstruik

 • Wacht altijd met snoeien van de vlinderplant tot de ergste nachtvorst voorbij is. 

 • Gebruik een snoeischaar met een zogenoemd aambeeld, oftewel een platte onderkant. 

 • Wees niet bang om rigoureus te werk gaan, want een vlinderstruik loopt altijd weer uit. 

 • Heb je twee vlinderstruiken die ongeveer tegelijkertijd bloeien? Dan kun je er ook voor kiezen om de ene struik het ene jaar te snoeien en de andere het andere jaar. Op deze manier geniet je langer van de bloemen en van de vlinders.
   

vlinderstruik

Hubo voor advies

Ben je op zoek naar het juiste gereedschap voor het snoeien van je vlinderstruik? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben een uitgebreid snoei assortiment. Onze medewerker staan altijd voor je klaar met een persoonlijk advies.

Dit heb je nodig: