De sering snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Om de seringen zo uitbundig mogelijk te laten bloeien, is het belangrijk om de sering te snoeien. Een sering kan uitgroeien tot een enorme struik, maar door de plant goed te snoeien, voorkom je dit en houd je hem mooi compact. 

Besluit je om de sering niet te snoeien, dan groeit de plant uit tot een grote struik van enkele meters hoog. Dit leidt ertoe dat de onderkant uiteindelijk kaal wordt en de bloemen zo hoog zitten dat je ze niet meer goed kunt zien. Om dit te voorkomen, raden we je toch aan de sering te snoeien. En wij vertellen je hoe en wanneer je dat het beste doet. 

De sering snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Zogenoemde beurtjaren

De sering slaat weleens een jaar over met de bloei. Dit betekent dat ze het ene jaar overladen zijn met bloemen en het jaar daarop juist heel weinig bloemen hebben. Dit worden ook wel beurtjaren genoemd. Houd met het snoeien van seringen rekening met deze beurtjaren.
 

sering snoeien

Wanneer moet ik de sering snoeien?

Meteen na de bloei, dus eind mei/begin juni, mag je zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen van de sering weg snoeien. Op deze manier voorkom je dat de sering al zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Uitgebloeide takken kun je zowel in de zomer als in het najaar terugknippen. 

Snoei seringen nooit in de bloeiperiode, want dan raken de planten van slag en bestaat de kans dat er helemaal niets meer gaat bloeien. 

Laat de sering in ieder geval vanaf half juli tot half september met rust. Dan is hij namelijk bezig met de voedselopname en de voorbereiding voor de volgende bloei.
 

sering snoeien

Hoe moet ik seringen snoeien?

Bij het snoeien van seringen maken we onderscheid tussen verschillende soorten van de sering:

1. Jonge sering snoeien
Bij de jonge sering is het vaak al voldoende om de uitgebloeide bloemen weg te knippen met een fijne snoeischaar. Dit doe je tot op het eerste zijtakje. Knip ook direct na de bloei de toppen eruit, zodat je de sering zo klein en compact mogelijk houdt. Bij het snoeien van een jonge sering weet je altijd zeker dat de plant weer nieuwe scheuten aanmaakt. Krijgt de plant vanuit de stam wilde scheuten? Snoei deze dan altijd weg. Wilde scheuten zorgen namelijk voor een afname van de nodige voedingsstoffen. 

2. Oude sering snoeien 
Heb je een sering in de tuin staan die al een aantal jaren oud én meters hoog is? Dan wordt het tijd voor drastische snoeimaatregelen. Een oudere sering heeft vaak een kale stem en kale twijgen en helemaal bovenin zit het groen en de bloemen. Wil je weer kunnen genieten van het groen en de bloemen? Dan moet je de sering drastisch snoeien. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). 

Zaag de oude takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af. Dit doe je het beste met een takkenzaag. Na het snoeien loopt de sering altijd weer uit. Houd er rekening mee dat het na zo een drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de sering weer bloemen krijgt. 

3. Snoeien van de seringenboom
De sering op stam, ook wel de seringenboom genoemd, moet je direct na de bloei snoeien. Je kunt hem eventueel ook in model snoeien. Verwijder tijdens het snoeien van de seringenboom ook meteen de dode en lange uitschieters. 
 

sering snoeien

Hubo voor advies

Bij Hubo hebben we alles in het assortiment voor het snoeien van de sering. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze vakkundige medewerkers. Wij staan altijd voor je klaar met een passend advies en het juiste tuingereedschap.