De Rhododendron snoeien: waarom, wanneer en hoe?

De Rhododendron is een kleurrijke aanvulling in ieders tuin. Om een betere bloei en groei te stimuleren is het aan te raden om de Rhododendron te snoeien. Waarom, wanneer en hoe je dat doet vertellen wij je in dit artikel.

De Rhododendron snoeien: waarom, wanneer en hoe?

Rhododendron snoeien: waarom?

Het is niet noodzakelijk om een Rhododendron jaarlijks te snoeien, maar er zijn wel een aantal redenen om de plant af en toe te snoeien. Wanneer je niet snoeit, groeit de Rhododendron flink de hoogte in. Vind je de Rhododendron te groot? Snoeien maar. Doe dit ook als de bladeren een gele kleur krijgen, de plant nog maar weinig in bloei komt en de onderste takken kaal zijn.

Met het snoeien van de Rhododendron zet je én de plant aan tot nieuwe groei én tot een betere bloei.
 

Rhododendron snoeien: wanneer?

Het antwoord op de vraag ‘Wanneer moet ik mijn Rhododendron snoeien?’ is eenvoudig: snoei de plant in de periode april/mei, net na de bloei. Snoei je de plant voor de bloei? Dan heb je dat jaar geen bloemen. Na het snoeien ziet de Rhododendron er niet zo mooi uit, maar de knoppen ontwikkelen zich in het voorjaar, waarna de Rhododendron opnieuw gaat uitlopen.
 

Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeien: hoe?

Nu je weet waarom en wanneer je de Rhododendron het beste kunt snoeien, wordt het tijd voor het hoe. Een Rhododendron terugsnoeien, doe je meteen drastisch.
 

  • Knip een gedeelte van de tak weg. Laat hierbij altijd de onderste bladkrans zitten. Gaat het oude takken? Verwijder deze dan tot vlak boven de grond.

  • Knip altijd net boven een jonge scheut of knop.

  • Knip boven een scheut die naar buiten wijst, zo blijft het hart van de plant mooi open.

  • Haal tijdens het snoeien van de Rhododendron ook dood of ziek hout, lelijk geplaatste en kruisende takken weg. 

  • Gebruik bij het snoeien van de Rhododendron altijd een scherpe snoeischaar. Heb je wat moeite met de wat dikkere takken (van meer dan 2 cm)? Gebruik dan een takkenschaar of takkenzaag. 

  • Wij raden aan om de Rhododendron op een bewolkte dag te snoeien. 

Wil je de Rhododendron gewoon door laten groeien? Breek dan alleen de uitgebloeide bloemen af. Meestal is de uitgebloeide bloem met een lichte druk eenvoudig af te breken. Let wel op, want de nieuwe bloemknoppen zitten al klaar, vlak onder de uitgebloeide bloemen.
 

Rhododendron

Gele bladeren

Eén van de redenen om de Rhododendron te snoeien, is wanneer ze gele bladeren krijgen. Maar waarom krijgen ze gele bladeren? Wanneer ze een tekort aan voedingsstoffen hebben of gebrek aan zure grond. Dit verhelp je door:
 

  • De plant uit te graven en het gat te vullen met tuinturf of kokosvezels.

  • Hierna meng je de grond met de tuinturf of kokosvezels en plaats je de plant weer terug in het gat. 

  • Geef de Rhododendron daarnaast meststoffen. In het najaar met extra kalium en in het voorjaar universele mest en flink veel water. 

Een jaar later ziet de Rhododendron er weer gezond en mooi uit. 
 

Rhododendron snoeien

Snoeien? Kom naar Hubo

Wil je de Rhododendron in je tuin gaan snoeien? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt voor een persoonlijk advies. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: