De phlox (flox) snoeien: zo doe je dat!

De phlox (flox) vrolijkt veel borders in Nederlandse tuinen op met felgekleurde, stervormige bloemen. De bloemetjes van de phlox zijn meestal in roze, paarse en witte kleurschakeringen. Hoe je de phlox het beste kunt snoeien, is afhankelijk van om welke soort phlox het gaat. Wij vertellen je graag meer.

phlox (flox) snoeien

Verschillende phlox soorten

De botanische naam phlox (flox) komt uit het Grieks en betekent vlam. In Nederland worden het dan ook vaak vlambloemen genoemd. De phlox kenmerkt zich door de stervormige bloemen. Veel van onze Nederlandse borders worden opgevrolijkt met deze felgekleurde planten.

De phlox kent ongeveer 70 verschillende soorten, zowel hoge als lage planten, bodembedekkers, eenjarige planten en vaste planten. Grofweg kunnen we de phlox in twee soorten onderscheiden: de staande en kruipende phloxen. We beschrijven de vier belangrijkste soorten:

Kruipende phlox
Dit is een bodembedekker, want het is een kruipende variant. Kruipende phloxen, zoals de subulata, worden gemiddeld tussen vijf en tien cm hoog. De kruipende phlox is een groenblijvende plant met trossen kleine, meestal rozenrode bloemen. Dit soort planten vormt een soort kussens in je border. Een echte aanwinst in de tuin dus. 

Phlox maculata
Kenmerkend aan deze phlox soort zijn de slankere stengels met smallere bladeren van gemiddeld 60 tot 80 cm hoog. Het is een winterharde plant, maar verliest wel zijn blad. Hij bloeit in de zomer in de maanden juni en juli. 

Staande phlox
Dit is een staande plant met een gemiddelde hoogte tussen de 100 en 120 cm. Kenmerkend zijn de pluimvormige bloemen. Het is een winterharde plant, maar hij is niet wintergroen. De bloeiperiode is in de zomer, maar sommige varianten kunnen tot ver in de herfst bloeien. 

Phlox divaricata
Dit is ook een kruipende phlox. De divaricata heeft vaak wat heldere, lichtere kleuren. Deze plant wordt 30 tot 40 cm hoog en is daardoor goed geschikt als bodembedekker. Een wintergroene plant die bloeit van april tot mei.
 

phlox (flox) snoeien

Hoe moet ik de phlox (flox) snoeien?

Voor het snoeien van de flox maken we onderscheid tussen de kruip phlox en de hoge phlox:

Kruip phlox snoeien
Nadat de phlox uitgebloed is, ongeveer eind juni, knip je de uitgebloeide bloemstengels met ongeveer een derde terug. Op deze manier behoud je een blijvende, dichte begroeiing. Zijn de kruipende scheuten aan de randen wat te lang geworden? Kort deze dan na de bloei wat in. Op deze manier houd je de phlox in bedwang en zorg je voor een dichte begroeiing. 

Hoge phlox snoeien
Verwijder tijdens de bloei regelmatig verwelkte/uitgebloeide bloemen om de bloei te blijven stimuleren. Na de bloei, meestal in september, kun je de uitgebloeide bloemstelen tot op de grond afknippen.

Als vaste plant hoeft de phlox (flox) niet te worden gesnoeid. In de herfst trekt de plant zich in de wortel terug en sterft boven de grond af. Wil je een tweede bloeiperiode in de herfst stimuleren? Voeg dan, nadat je de uitgebloeide bloemen verwijderd hebt en de takken ingekort hebt, een zwakke meststof toe. 
 

phlox (flox) snoeien

Hubo helpt

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor de beste gereedschappen voor het snoeien van de flox. Ook voor het overige onderhoud staan wij voor je klaar. Kom snel naar een Hubo bij jou in de buurt.