De gepotdekselde schutting is helemaal hip

Een gepotdekselde schutting is helemaal hip en dat is natuurlijk niet voor niets. Gepotdekselde wanden krijgen meteen een hele andere uitstraling. Potdekselen is dé manier om je schutting een stoere en stijlvolle uitstraling te geven. Wij vertellen je stap voor stap hoe je een gepotdekselde schutting plaatst.

gepotdekselde schutting

Potdeksel planken vs. Zweeds rabat

Vaak wordt potdekselen verward met Zweeds rabat. Maar er is wel degelijk verschil. Welke manier het beste is, is afhankelijk van het soort klus dat je wilt klaren. Een gewone potdeksel plank ziet eruit als een gewone plank, dus overal even breed en even dik. Deze planken worden middels een speciale stapelmanier (potdekselen) liggend bevestigd. Bij potdekselen is er altijd sprake van overlap. 

Bij Zweeds rabat worden de planken op dezelfde manier gestapeld, alleen zien de planken er anders uit. Zweeds rabat is een taps toelopende plank met een groef en messing. Zweeds rabat planken schuiven dus als het ware over elkaar heen. De overlap is er wel, maar het sluit allemaal wat strakker op elkaar aan.
 

gepotdekselde schutting

Voordelen van een gepotdekselde schutting

Wanneer je kiest voor een gepotdekselde schutting, kies je voor een aantal voordelen:

  • Het is een duurzame en snelle manier van het maken van een schutting.

  • De schutting krijgt een robuuste en authentieke uitstraling. 

  • De afwatering is optimaal.

  • Een gepotdekselde schutting zorgt voor erg veel privacy. 

  • Je bent goed beschermd tegen regen en wind. 

Een ander voordeel van een gepotdekselde schutting is dat je dit karwei als handige doe-het-zelver eenvoudig zelf kunt doen. 
 

gepotdekselde schutting

Stappenplan gepotdekselde schutting

Wil je zelf een gepotdekselde schutting gaan maken? Volg dan ons handige stappenplan.

1. Voorbereiding
Voordat je begint met het maken van je gepotdekselde schutting, is het belangrijk om het soort planken te kiezen. Ga je voor normale planken waarmee je de schutting gaat potdekselen of kies je voor Zweeds rabat? 

Wanneer je de plankensoort gekozen hebt, ga je vervolgens de lengte en de hoogte van de schutting opmeten. Op deze manier weet je hoeveel planken je nodig hebt. 

Wat heb ik nodig:
Potdekselplanken of Zweeds rabat
Balken (7x7 bij hardhout en 8x8 bij geïmpregneerd hout)
Hamer
Boormachine
RVS schroeven

2. De balken/palen plaatsen
Een gepotdekselde schutting begint met het plaatsen van de balken/palen. Houd tussen de palen steeds een opening van 50 cm. Naast de dikte is ook de lengte van de balken van belang. Wil je een schutting van ongeveer 2 meter hoog? Kies dan voor balken met een minimale lengte van 3 meter. 

3. Potdekselen
Dit is de leukste stap: het potdekselen zelf. Begin bij een gepotdekselde schutting altijd onderaan. Houd rekening met een afstand van ongeveer 5 cm vanaf je border. Op deze manier blijven je planken schoner en droger en gaan ze dus langer mee. Monteer steeds 2 schroeven van 4x50 mm per plank en per balk. Schroef de schroeven altijd 4 cm vanaf de kant vast, zodat je in het dikste gedeelte van de plank schroeft. Ga op deze manier door, totdat de gewenste hoogte bereikt is. Monteer de planken nooit te strak, maar houdt het een beetje losjes. 
 

Kom naar een Hubo bij jou in buurt

Kun je niet wachten om te starten met het maken van jouw gepotdekselde schutting. Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben een uitgebreid assortiment potdeksel planken en balken. Tot snel!

Dit heb je nodig: