Buxus snoeien, knippen en stekken? Zo doe je dat!

Buxus is een populaire plant en dat is niet voor niets! Het grote voordeel van de buxus is dat hij het hele jaar door groen blijft, waardoor je er iedere dag weer van kunt genieten. Maar om hem zo mooi te houden, dient hij wel goed verzorgd te worden.

Je moet er toch niet aan denken dat de buxusmot hem te pakken krijgt? Want ook bij deze mot, die in andermans tuintjes vele buxusplanten kaal vreet, is buxus geliefd. Door buxus in topconditie te houden, voorkom je niet alleen dat hij ten prooi valt aan buxusrupsen, maar zorg je er ook voor dat jouw buxus de mooiste van de straat is!
 

Handige weetjes over de buxusmot

Iedere mot legt ongeveer 500 eitjes. Tel maar uit hoeveel rupsen dat binnen 2 weken zijn! Volwassen rupsen kunnen een plant volledig ontbladeren. Bestrijd de buxusmot niet met gif, omdat je daarmee ook bijen, wespen, lieveheersbeestjes en andere vlinders doodt. De buxusmot is nog zo nieuw in Nederland dat hij nog geen natuurlijke vijanden heeft, maar die zullen vanzelf komen. Steeds meer kauwen, eksters, mezen en sluipwespen ontdekken het lopend buffet van restaurant Buxus!
 

Buxus snoeien in 5 stappen

Dit heb je nodig:
Snoeischaar
Emmer met water en wat chloor
Gieter of sproeier
Koemestkorrels

Stap 1: Bepaal de vorm van de buxus voordat je gaat knippen.
Vind je een haag mooi of ga je toch liever voor rond of misschien wel een hele aparte vorm, zoals een kegel of een konijn? Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Een buxushaag in de vorm van je naam? You can do it!

Tip: Buxus sempervirens leent zich uitstekend voor vormsnoei. Dit type is echter wel vatbaarder voor schimmels.

Stap 2: Zorg voor het juiste tuingereedschap.
Buxus snoeien vraagt om een scherpe, manuele heggenschaar, zodat het blad zo min mogelijk kneust. Een elektrische schaar kan ook, maar dat geeft een minder mooi resultaat bij buxus omdat het blad dan sneller scheurt.

Tip: Maak de schaar tussentijds schoon in een emmer met water en een scheutje chloor. De sappen van de buxus zorgen er namelijk voor dat de schaar minder scherp wordt en dat eventuele buxusschimmel zich sneller kan verspreiden. En dat willen we niet!

Stap 3: Kies een geschikte dag om de buxus te snoeien.
Wanneer? Dat is bij voorkeur een bewolkte dag, omdat de zon voor bladverbranding kan zorgen. Kun je niet anders dan op een zonnige dag je buxus snoeien? Besproei de buxus dan eerst met wat water en bescherm de buxus na het knippen met een vliesdoek. Heeft het net geregend? Wacht dan met snoeien tot de buxus opgedroogd is om schimmel minder kans te geven.

Tip: Snoei je buxus minstens 2 keer per jaar, liefst 4 keer per jaar. Hoe vaker je snoeit, hoe voller de buxus wordt en hoe beter hij in model blijft. De beste tijden om buxus te snoeien zijn eind mei en begin september. Wanneer niet? Vermijd in ieder geval vorst en sneeuw!

Stap 4: Het snoeien van de buxus!
Sproei de buxus met een gieter of sproeier flink nat. Bij een haag snoei je altijd eerst de zijkanten en daarna pas de bovenkant. Een nieuwe buxushaag mag je flink terugsnoeien. Zo creëer je een compacte haag.

Bij een bolvorm doe je het juist andersom. Daar start je aan de bovenkant. Loop vervolgens met je snoeischaar mee om de bol heen, zodat je een mooie vorm krijgt. Snoei niet té veel weg, omdat een buxus vanbinnen geen bladeren heeft, waardoor je bruine plekken kunt krijgen als je te rigoureus snoeit. Het kan jaren duren voordat de bruine plekken weer weg zijn!

Tip: Kijk af en toe ook even van een afstandje naar je buxus en vanuit meerdere hoeken. Dan zie je het beste of alles nog in verhouding is! Wil je zeker weten dat je je haag goed recht knipt? Span dan een touwtje langs de haag als leidraad.

Stap 5: Strooi wat koemestkorrels om de buxus goed te laten groeien en zijn mooie kleur te behouden. Buxus heeft veel behoefte aan meststoffen. Vergeet ook niet om het snoeiafval weg te halen na het snoeien van de buxus. Snoeiafval is gevoelig voor schimmels en met zoveel snoeiafval kan de schimmel zijn hart ophalen.
 

Buxus stekken in 6 stappen

Ben je na het snoeien van je buxus zo tevreden met het eindresultaat dat je wel meer van dit soort mooie buxushagen zou willen? Buxus is zeer eenvoudig te vermeerderen door het stekken ervan. Hoe gaat buxus stekken in zijn werk?

Dit heb je nodig:
Scherp mesje
Bak
Zaai- en stekgrond of turf en metselzand
Water
Afdekfolie
Koemestkorrels

Stap 1: Buxus stekken kun je het beste tussen september en maart doen. Kies stekjes van ongeveer 10 cm lang die goed uitgerijpt zijn. Stekjes met een donkergroene kleur en al wat vertakkingen zijn het beste, en het liefst stekjes van hetzelfde formaat en dezelfde leeftijd.

Stap 2: Verwijder de bladeren van de onderste driekwart van de stekjes en beschadig de bast lichtjes over een lengte van ongeveer 2 cm. Gebruik hiervoor een scherp mesje of je nagel.

Stap 3: Vul een bak met zaai- en stekgrond of 3 delen gezeefde turf en 1 deel metselzand, druk het goed aan en geeft het wat water. Zorg ervoor dat het bakje gaten heeft, zodat overtollig water zijn weg naar buiten kan vinden. Je kunt stekjes ook direct in de volle grond planten, maar dan zal de beworteling wat langer duren.

Stap 4: Plaats de stekken van de buxus zo dicht mogelijk bij elkaar om wortelvorming te bevorderen. Voor een volle haag plant je minstens 5 stekjes per meter. Om de stekjes sneller te laten bewortelen, kun je speciale stektabletten gebruiken. Plant de stekjes niet te diep, om rotting te voorkomen.

Stap 5: De bak met stekjes kun je het beste op een beschutte, niet te donkere plek in de tuin zetten of in een koude serre, uit de volle zon. Bedek de bak met transparante folie om te voorkomen dat de stekjes verbranden. Je kunt je stekken ook in een kas zetten als je die hebt. Vergeet ze niet af en toe wat water te geven!

Stap 6: Na ongeveer 16-20 weken zijn de stekjes groot genoeg en voldoende beworteld om in de volle grond te kunnen worden geplant. Doe dit bij voorkeur rond mei. Strooi nog wat koemestkorrels bij de buxus om de stekken mooi verder te laten groeien en geef ze in het begin 2 keer per week water. Daarna niet meer, want in ons koude kikkerlandje krijgen ze genoeg!

Met bovenstaande tips zorg jij voor een buxusrijke tuin die er mooi en motvrij uitziet! Wij zorgen er graag voor dat jij alle benodigdheden hiervoor in huis hebt. Succes!
 

Dit heb je nodig: