Bouw je eigen vogelhuisje in 10 stappen

Musjes, meesjes of boomkruipers, veel gezelliger wordt het niet dan met tjilpende en fladderende vogeltjes in je tuin of bij je balkon. Met een vogelhuisje haal je de natuur dichtbij en zorg je dat jouw favoriete vogeltjes genoeg reden hebben om bij jou in de buurt neer te strijken. Je eigen vogelhuisje maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt het ook samen met je kind doen: gezellig, leerzaam én met een resultaat om elke keer weer blij van te worden. 

vogelhuisje

Kies het juiste materiaal
Voor het vogelhuisje gebruik je weerbestendig hout: eiken, beuken of watervast multiplex. Omdat het in het voorjaar net iets sneller opwarmt is houtbeton ook een goede keuze. Vogels komen dan eerder hun nestje bouwen waardoor je kans hebt dat ze nog voor een tweede of derde broed terugkomen.

Hieronder het stappenplan en alle benodigde producten. Deze staan ook in de Bouwplaat vogelhuisje.
 

Vogelhuisje bouwen van natuurlijke materialen

Logisch: voor een vogelhuisje of nestkastje gebruik je het best natuurlijke materialen in onopvallende kleuren. Vogeltjes willen nu eenmaal rustig wonen en niet gestoord worden door roofdieren. En die komen vaak op felle kleuren af. Hout is het meest voor de hand liggende materiaal. Gebruik bijvoorbeeld plankjes van een al vergrijsde pallet of ander (sloop-)hout. Bamboe en riet zien er leuk uit, maar zijn niet wind- of waterdicht. Je vogelhuisje ermee bekleden kan natuurlijk wel: zo camoufleer je de boel mooi. 

 

De beste plek voor je vogelhuisje

Kies voor het ophangen van je zelfgebouwde vogelhuisje een rustige plek, geen kat of ander roofdier bij kan. Hang je nestkastje in de schaduw en uit de wind tegen de muur, een paal of een boom, bijvoorbeeld. Maak hem zo vast, dat hij ook makkelijk los kan voor de jaarlijkse schoonmaak. Richt de vliegopening zo, dat een vrije aanvliegroute mogelijk is, maar niet op het zuiden of zuidwesten. 

Vogelhuisjes voor dezelfde soort hang je tenminste tien meter van elkaar (behalve voor mussen, die vinden dichtbij gezellig). Maak je vogelhuisjes voor verschillende vogelsoorten, hang deze dan minimaal drie meter van elkaar. Heb je een balkon? Richt deze dan vogelvriendelijk in met potten of houten bakken met bes-dragende struiken en vaste inheemse planten die insecten aantrekken. Met een klimplant tegen de wand zorg je eventueel voor beschutting. 

Een vogelhuisje bouwen: een stappenplan

1

Download de bouwtekening. Deze is op ware grootte. Je kunt de verschillende onderdelen dus eenvoudig uitknippen en aftekenen op de multiplex plaat.

2

De voor- en achterzijde (A+B) staan 1x afgebeeld en deze moet dus twee keer worden afgetekend en uitgezaagd. Dat geldt ook voor de beide zijkanten (C+D).

3

Zorg dat je de rechte zijdes goed haaks en strak zaagt. Lukt dat niet met de decoupeerzaag, gebruik dan een goede handzaag of vraag je Hubo vakman deze delen voor je uit te zagen. Schuur de randen van de onderdelen licht en verwijder zo eventuele splinters.

4

De onderlinge delen worden door middel van RVS schroeven aan elkaar gezet.

5

Je kunt tevens houtlijm (geschikt voor buiten) gebruiken om de delen extra stevig aan elkaar te bevestigen.

6

Boor de schroefgaten zorgvuldig voor. Gebruik de maatvoering op de bouwtekening.

7

Boor je de gaten in deel A voor de opening en het zitstokje, leg dan een reststuk van de multiplex plaat onderop en klem je werkstuk goed vast met twee houtklemmen. Boor tot in de onderste plaat, dan krijg je een mooie scherpe rand.

8

Zet nu het vogelhuisje in elkaar. Begin met de zijkanten aan de bodemplaat te bevestigen met de schroeven en eventueel houtlijm. Vervolgens bevestig je de voor- en achterzijde aan de zijkanten. De voor- en achterzijde worden ook aan de onderzijde aan de bodemplaat vastgezet.

9

Je kunt nu het dak in elkaar gaan zetten. Let op dat je het lange deel op de kopse kant van het korte deel bevestigd. De schroefgaten hiervoor zijn aangegeven op de tekening, maar je zult de gaten ook nog voor moeten boren in het korte deel zodat het hout niet gaat splijten. Probeer je vogelhuisje zo te klemmen (of vraag hulp), dat je makkelijk de twee gaten kunt boren. Hierna kun je de twee dakdelen aan elkaar bevestigen. Mocht je het dak een andere kleur willen geven dan het huisje, dan kun je het schilderen voordat je het vastzet.

10

Zet het dak vast met vier schroeven. Gebruik géén houtlijm, zodat je het altijd kunt loshalen en schoonmaken. Als laatste bevestig je een ophangoog aan het dak of ophanghaken aan de achterzijde, zodat je het huisje eenvoudig kunt ophangen en bevestigen.

Hubo helpt

Heb je toch nog vragen over materiaal of montage? Hubo dierenvrienden vind je in al onze vestigingen. Loop gewoon even binnen. Vinden we gezellig.