Zo kun je een radiatorknop vervangen door een thermostaatknop

Wil je meer comfort en gemak in huis? Of de eerste stappen zetten richting een ‘slimmer’ huis? Dan is de radiatorknop vervangen door een thermostaatknop, naast het zelf aanbrengen van radiatorfolie een goed plan . We nemen je mee in de installatie van de thermostaatknop, laten je zien wat de voordelen zijn en zorgen er samen met jou voor dat je de temperatuur binnenshuis beter kunt regelen!

Radiatorknop vervangen

Waarom de radiatorknop vervangen?

We zijn altijd op zoek naar manieren om het wooncomfort te verbeteren. Dat kan op verschillende manieren, van het aan laten aanbrengen van isolatie tot apparaten die de woning ‘slimmer’ maken of het isoleren van buizen met buisisolatie. Een van de mogelijkheden is de radiatorknop vervangen. Door een thermostaatknop te installeren maak je het mogelijk zelf de temperatuur te regelen. De meeste thermostaatknoppen hebben namelijk verschillende standen, variërend van stand vorstvrij t/m stand 5. Ieder nummer correspondeert met een bepaalde temperatuur. Welke temperatuur dit is, verschilt per thermostaatknop. In sommige gevallen bepaal je de temperatuur zelfs op de graad nauwkeurig. Weten welke standen een thermostaatknop heeft? Raadpleeg hiervoor de verpakking van de thermostaatknop.

Bovendien is het vervangen een vrij eenvoudige klus die jij zelf uit kunt voeren met het stappenplan van Hubo. Deze vind je onderaan op deze pagina!

Wat is de radiatorknop?

De radiatorknop is een draaibare knop aan de zijkant van een, je raadt het al, radiator. Met een radiatorknop kan de temperatuur niet geregeld worden. Je kunt het warmer of kouder maken in huis door de kraan open of dicht te zetten, maar de temperatuur echt regelen is wat anders. 

De radiatorknop houdt namelijk geen rekening met de omgevingstemperatuur en blijft stoken zolang de kraan openstaat. Vind je het warm genoeg in huis? Dan is het tijd om de kraan dicht te draaien.

Wat is de thermostaatknop?

De tegenhanger is de thermostaatknop, deze houdt namelijk wél rekening met de temperatuur in de nabije omgeving. In deze knoppen zitten elementen verwerkt die de temperatuur meten en zichzelf op basis van die bevindingen aanpassen. Naarmate de temperatuur stijgt zal de kraan verder dicht worden geknepen. Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan wordt de kraan volledig dichtgeknepen.

Wie een oude radiatorknop gaat vervangen moet er wel rekening mee houden dat de nieuwe knop met slechts één omwenteling volledig is om te draaien. Dat is bij een radiatorknop anders. Hoe hoger de thermostaatknop wordt gezet, hoe hoger de warmtevraag en hoe meer deze zijn best zal gaan doen. Voor jou. 

Verschil radiatorknop en thermostaatknop

Het uiteindelijke doel van beide soorten knoppen is hetzelfde: de temperatuur in een bepaalde ruimte regelen. De manier waarop dit gebeurt is dus wel verschillend. Het verschil is eenvoudig te zien aan de buitenzijde: de thermostaatknop heeft nummers, een radiatorknop niet. 

Voordelen thermostaatknop
Een radiatorknop vervangen door een thermostaatknop verhoogt het wooncomfort. Je kunt de temperatuur in verschillende ruimtes apart van elkaar regelen. Misschien slaap je wel fijner wanneer het net wat koeler is in de slaapkamer? Je kunt de temperatuur in de woonkamer en keuken gewoon op 21 graden instellen, terwijl je de slaapkamer op 18 graden instelt. Lekker warm overdag, goed slapen ’s nachts. Ideaal!
 

Radiatorknop losmaken en vervangen

Radiatorknop losmaken en vervangen

Nu je jezelf bewust bent van de voordelen is het tijd om over te gaan tot actie. Om te kunnen beginnen moeten we de radiatorknop losmaken. Afhankelijk van de installatie heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Het is in ieder geval gewenst een verstelbare moersleutel, radiatorsleutel, ontluchtingssleutel, teflontape en schroevendraaierset bij je te hebben. Wanneer je een set bij je hebt kom je niet voor verrassingen te staan, dat willen we natuurlijk voorkomen. 

In het stappenplan komt het gebruik van de schroevendraaiers niet aan bod, maar het kan voorkomen dat er bepaalde beschermingskapjes moeten worden verwijderd.
Tip: kies voor een universele moersleutel, zo weet je zeker dat je de klus kunt klaren!

Lees ook: Radiator afkoppelen, vervangen en aansluiten.

1

De cv-ketel uitschakelen

Zet de cv-ketel uit door middel van de aan/uit knop of trek de stekker uit het stopcontact.

2

De cv-installatie leeg laten lopen

Draai de kraan van de cv-installatie open en laat de cv-installatie vervolgens leeglopen. Je kunt controleren of de cv-installatie leegloopt door te kijken naar de drukmeter, deze daalt dan. Is al het water eruit? Draai dan de kraan dicht.

3

De radiator leeg laten lopen

Onderin de radiator vind je in veel gevallen een aftapkraantje. Zet een bak onder het kraantje en draai deze vervolgens open met een ontluchtingssleutel. Na het openen van het aftapkraantje zal de radiator leeglopen.

Tip: Draai de ontluchtingskraan van de radiator open, zo loopt deze sneller leeg. Ook kun je een tuinslang aansluiten op de aftapper van de radiator, zodat je het water eenvoudig kunt afvoeren naar een wasbak of naar de tuin.

Laat de radiator goed uitdruppelen, hierna kun je verder naar stap 3.

4

Draai de kraan los

Nu komt die verstelbare moersleutel van pas, draai daarmee de kraan van de radiator los. Maak vervolgens alles goed schoon zodat de nieuwe knop goed geplaatst kan worden.

Om het neusstuk, die in de radiator zit, te verwijderen heb je de radiatorsleutel nodig. Met deze grote inbussleutel draai je de koppeling die in de radiator zit los.

5

Plaats de thermostaatkraan

Het is tijd om de nieuwe thermostaatkraan en knop te plaatsen. Plaats de kraan op de plek waar eerst de radiatorkraan te vinden was en zorg ervoor dat de knop naar de voor- of zijkant wijst. Doe je dit niet, dan kan de temperatuur minder goed geregeld worden.

Vervolgens is het belangrijk dat je de schroefdraadverbindingen voorziet van teflontape. Deze moet rechtsom aangebracht worden om de schroefdraad.

6

Plaatsen van de thermostaatknop

De operatie ‘oude radiatorknop vervangen’ is bijna afgerond nu je bij deze stap bent aangekomen. Bij het bevestigen van de thermostaatknop is het belangrijk dat je deze eerst naar de hoogste stand draait. Dit om blokkeren te voorkomen. En tenslotte draai je de wartel van de knop op de kraan. Nu is deze klaar voor gebruik.

7

Vullen en klaarmaken voor gebruik!

Vul het verwarmingssysteem opnieuw met water tot de juiste voordruk van 1,5/2 bar. Hoeveel dit precies is kun je aflezen op of nabij de cv-ketel. Zorg ervoor dat de cv-leidingen nooit meer worden gevuld dan 2 bar.

Het verwarmingssysteem kun je vullen door de ene zijde van de vulslang aan te koppelen op de wasmachinekraan nabij de cv-ketel. Aan de andere zijde koppel je deze op de vulkraan in de cv-leidingen.

Let op: Bij sommige nieuwere cv-ketels is de druk alleen af te lezen op het display van de ketel. Deze werkt alleen wanneer de stekker in het stopcontact zit. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding van de cv-ketel.

Is het systeem weer gevuld met water? Dan kan de cv-ketel weer worden ingeschakeld. Hoe je dit doet, lees je in de handleiding van de cv-ketel.

8

Stel de temperatuur in

Nu jouw verwarmingssysteem weer ingeschakeld is, kun je de gewenste temperatuur instellen op de radiatorknop. Wat de meest ideale temperatuur is in een ruimte? Hiervoor kun je de volgende richtlijn aanhouden:

Stand 1 = 15°C. Dit is de ideale temperatuur voor een ruimte die als berging wordt gebruikt of helemaal niet wordt gebruikt.
Stand 2 = 17°C. Dit is de ideale temperatuur voor een hal of gang.
Stand 2/3 = 18°C. Dit is de ideale temperatuur voor de slaapkamer.
Stand 3 = 19 tot 20°C. Dit is de ideale temperatuur voor de keuken.
Stand 3/4 = 20 tot 21°C. Dit is de ideale temperatuur voor de woonkamer.
Stand 4 = 22°C. Dit is de ideale temperatuur voor de badkamer.
Stand 5 = Dit is de maximale temperatuur van jouw verwarmingssysteem.

Kom je er zelf niet uit? Het lokale vakteam van Hubo helpt!

Het kan natuurlijk voorkomen dat je er zelf niet helemaal uitkomt of je gewoon wat advies in wil winnen om zeker te zijn van je zaak. Het lokale vakteam van Hubo helpt je verder. Ga langs bij een Hubo bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Waarschuwing: Wanneer je alle radiatorkranen in huis vervangt voor thermostaatknoppen, kan dit problemen geven voor de cv-ketel. Hiervoor zullen aanvullende voorzieningen getroffen moeten worden. Ons advies is daarom om in de ruimte waarin de thermostaat van de cv-ketel is gemonteerd geen andere thermostaatkraan te monteren.