Zelf een waterleiding aanleggen en solderen

Heb je een (extra) wateraansluiting in bijvoorbeeld de badkamer, keuken of aanbouw nodig? Je kunt deze nieuwe waterleiding zelf op een bestaande leiding aansluiten. Om lekken te voorkomen, moet je de waterleiding solderen. Hoe? Dat vertellen wij je stap voor stap.

waterleiding aanleggen en solderen

Stappenplan waterleiding aanleggen

Voor het aanleggen van een waterleiding wordt meestal een roodkoperen buis gebruikt. Het grote voordeel van een roodkoperen buis is dat deze geschikt is voor zowel warm als koud water. 

Stap 1: de diameter bepalen
Bepaal, voordat je de waterleiding gaat aanleggen, de diameter van de waterleiding. Voor koudwaterleidingen is 15mm meestal geschikt. Voor warmwaterleidingen is de diameter afhankelijk van de afstand tot de Cv-ketel of boiler. Bepaal daarna wat de kortste, handigste en meest fraaie route is voor de waterleidingen. Teken het verloop van de waterleidingen op de muur.

Stap 2: op maat zagen
Zaag de koperen buis op maat met een ijzerzaag of maak gebruik van een pijpensnijder. Heb je een ijzerzaag gebruikt? Zorg er dan voor dat je de bramen op de zaagsnede met een ijzervijl verwijdert en de uiteinden opschuurt met een fijn schuurpapiertje. Bij een pijpensnijder zit op de achterkant een mes voor het verwijderen van eventuele bramen.

Stap 3: schuren
Om ervoor te zorgen dat de waterleidingen, moffen, bochten en T-stukken naadloos in elkaar passen, schuur je de binnenkant op met fijn schuurpapier

Stap 4: buigen
Bij het aanleggen van een waterleiding is de kans groot dat je leidingen moet buigen. Een koperen buis buig je het eenvoudigst met een pijpenbuigtang. Klap de hefboom omhoog en schuif de buis tussen de buigvorm. Druk de hefboom gelijkmatig naar beneden. Controleer of de leiding de gewenste hoek maakt. Niet? Steek hem dan terug in de buigtang en buig iets bij. 
Stappenplan waterleiding solderen

Nu je alles op maakt gemaakt hebt, wordt het tijd om de waterleiding te solderen. Om lekken aan de waterleiding of de bijbehorende koppelstukken te voorkomen, is het belangrijk om de waterleiding te solderen. 

Stap 5: insmeren met soldeerpasta
Smeer de geschuurde uiteinden van de waterleiding en de koppelstukken in met soldeerpasta (S39) en schuif de delen in elkaar. 

Stap 6: verwarm met de gasbrander
Pak het te solderen stuk vast met een waterpomptang en verwarm met een gasbrander tot de vlam wat groenig van kleur wordt.

Moet je een waterleiding solderen die al aan de muur of balk bevestigd zit? Schuif dan een stuk blik tussen de leiding en de muur om schroeiplekken te voorkomen. 

Stap 7: breng tin aan
Houd het soldeertin tegen elke las die je gesoldeerd hebt. Als de buis de juiste temperatuur heeft, smelt het tin meteen en vloeit het naar binnen. Houd de gesoldeerde leiding zo stil mogelijk tot het tin dof geworden is. 

Stap 8: leiding vastzetten met zadels
Zet de waterleiding met pluggen en schroeven op de muur vast met behulp van zadels. Gebruik per 40 cm één zadel om klapperen van de waterleiding te voorkomen. 

Open de hoofdkraan en controleer op lekkages.
 

waterleiding aanleggen binnen

Hubo voor advies

Tegenwoordig hoef je niet meer perse voor koperen waterleidingen te kiezen. De flexibele, kunststof variant is ook voor diverse toepassingen geschikt. Wil je weten welke soort waterleiding je in jouw geval het beste kunt aanleggen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze vakkundige medewerkers staan voor je klaar met een goed advies.