Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Zelf een close-in boiler aansluiten voor sneller warm water

Wil je in de keuken of badkamer liever sneller warm water? Dan is een close-in boiler de oplossing. En een close-in boiler kun je eenvoudig zelf aansluiten. Wij vertellen je stap voor stap hoe je jouw nieuwe close-in boiler kunt aansluiten.

Zelf een close-in boiler aansluiten voor sneller warm water

Wat is een close-in boiler?

Een close-in boiler is een compacte boiler die snel warm water levert. De close-in boiler is vooral populair in de keuken of de badkamer. Waar bij een andere boiler het warme water door een relatief lange warmwaterleiding moet komen, waardoor je het water laat lopen totdat het warm is, wordt de close-in boiler onder de kraan (in bijvoorbeeld een keukenkastje) geplaatst. Dit betekent dat het warme water geen lange weg af hoeft te leggen en dus zeer snel beschikbaar is.
 

boiler aansluiten

Stappenplan: close-in boiler aansluiten

Het aansluiten van een close-in boiler is een eenvoudige klus.

Stap 1: waterleiding afsluiten
Voordat je begint, is het belangrijk om de waterleiding af te sluiten én alle hoger gelegen kranen open te draaien. Monteer vervolgens het koperen T-stuk op een hoogte van 50 cm op de bestaande watertoevoer.

Stap 2: inlaatcombinatie aansluiten
De volgende stap is het aansluiten van de inlaatcombinatie van de close-in boiler. Sluit eens stukje koperen buis van zeven cm aan op het T-stuk en op de inlaatcombinatie van de boiler. Gebruik bij het aansluiten van de koperen buis op de inlaatcombinatie een fiberring. Laat de trechter van de inlaatcombinatie naar beneden wijzen.  

Stap 3: teken het kruisstuk af
Teken de plaats van het kruisstuk af op de bestaande afvoer. Deze plaats is lager dan de trechter van de inlaatcombinatie. Zaag een stukje van de afvoer, plaats het kruisstuk en draai deze vast. 

Stap 4: de afvoerslang plaatsen
Zet de afvoerslang met behulp van de slangklem vast. Doe dit aan de ene kant aan de smalle inlaat van het kruisstuk en aan de andere kant aan de trechter van de inlaatcombinatie. Let op dat de afvoerslang minimaal een lus van vijf cm maakt. Deze lus dient als waterslot, zodat ongewenste luchtjes uit de afvoer tegengehouden worden. 

Stap 5: de verloopslang koppelen
Koppel de met metaal omvlochten verloopslang (1/2 " -3/8 ") aan de inlaatcombinatie. Sluit het andere uiteinde aan op de koudwater-inlaat van de close-in boiler. De koudwater-inlaat herken je aan de pijl die naar de keukenboiler toe wijst. Breng bij het aansluiten van de verloopslang aan beide uiteinden een fiberring aan.

Stap 6: koppel de 3/8” slang
Koppel de 3/8” met metaal omvlochten verloopslang aan de warmwater-uitlaat van de keukenboiler. Deze uitlaat herken je aan de pijl die van de boiler af wijst. Breng ook hier weer een fiberring aan. Sluit het andere uiteinde aan de (linker) warmwater-poot van de mengkraan aan. 

Stap 7: de koudwater-aanvoer verbinden
Maak met behulp van de ½” met metaal omvlochten verloopslang een rechtstreekse verbinding tussen het T-stuk van de koudwater-aanvoer en de (rechter) koudwater-poot van de mengkraan. 

Stap 8: de boiler met water vullen
Draai eerst de hoofdkraan open en sluit vervolgens alle hoger gelegen kranen. Open hierna de stopkraan van de inlaatcombinatie. Vul de close-in boiler door de warmwaterkraan open te draaien. Komt er water uit de kraan? Dan is de boiler gevuld. Sluit eerst de kraan en steek daarna pas de stekker van de boiler in het stopcontact
 

boiler aansluiten

Hubo voor advies

Ben je overtuigd van de voordelen die een close-in boiler te bieden heeft voor in bijvoorbeeld je keuken of badkamer? Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alle benodigde materialen en gereedschappen. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: