Zelf de cv-ketel vervangen met dit stappenplan

Is jouw huidige cv-ketel aan vervanging toe? Wij vertellen je stap voor stap hoe je zelf, als iemand met kluservaring, de cv-ketel kunt vervangen. Let op: dit mag nog tot 1 april 2022. Vanaf die datum is het verplicht om de cv-ketel te laten vervangen en installeren door een gecertificeerd bedrijf.

Zelf de cv-ketel vervangen met dit stappenplan

Stap 1: demontage

De eerste stap bij het vervangen van je cv-ketel is het afsluiten van de oude verwarmingsketel. Haal de stekker uit het stopcontact en sluit de gas- en waterleiding af. Tap het resterende water uit de cv-ketel af, zodat er helemaal geen water meer in zit. 

Maak vervolgens de installatie open en koppel de zwakstroomdraad van de thermostaat af. Doe de cv-ketel dicht en koppel de gas-, water- en verwarmingsleidingen los. Koppel ook de rookgasafvoer los van het systeem. Alles losgekoppeld? Dan kun je de cv-ketel van de muur afhalen. 

Haal daarna de dakuitmonding van de rookgasafvoer van het dak, demonteer het ophangsysteem van de oude installatie en ook het expansievat. 
 

cv-ketel vervangen

Stap 2: monteer het nieuwe expansievat

Nu de oude cv-ketel gedemonteerd is, wordt het tijd voor de installatie van de nieuwe cv-ketel. Je start met het monteren van een nieuw expansievat. Boor eerst gaten in de muur, zodat je het expansievat kunt vastzetten. De oude leidingen sluiten hoogstwaarschijnlijk niet meer aan op het nieuwe expansievat, waardoor je de leidingen moet vernieuwen. Verbuig de leidingen eventueel met een pijpbuiger zodat ze goed passen.
 

Stap 3: plaats bepalen van de nieuwe cv-ketel

Start, voordat je de plaats bepaalt van je nieuwe cv-ketel, met het lezen van de instructie. Bepaal daarna de juiste plaats en bepaal de plaats van de nieuwe dakdoorvoer. Gebruik hiervoor de dakdoorvoer van de oude cv-ketel of maak een nieuw gat in het dak.
 

cv-ketel vervangen

Stap 4: de afvoer monteren

Het kan voorkomen dat de toevoerleiding voor verbrandingslucht te lang is. Kort deze, indien nodig, dus in. Kort dan ook de afvoerleiding in. Installeer daarna de dakdoorvoer voor het verbrandingsgas en de luchttoevoer. En monteer hier de bevestigingsdelen van je nieuwe cv-ketel aan.
 

Stap 5: de cv-ketel plaatsen

Bij stap 3 heb je de juiste plek voor de cv-ketel bepaald. Hang aan hand hiervan de wandbevestigingsplaat aan de wand met de daarbij geleverde bevestigingsschroeven. Hang daarna de nieuwe installatie aan de plaat op.
 

cv-ketel vervangen

Stap 6: het aansluiten van de cv-ketel

1. Start met het aansluiten van de afvoerleiding van de verbrandingsgassen.

2. Sluit daarna de toevoerleiding van de verbrandingslucht aan.

3. Bevestig de aansluitkoppelingen voor gas, water en verwarming onder op de cv-ketel en draai ze stevig vast. 

4. Maak de nieuwe/vernieuwde leidingen op maat en sluit ook deze aan op je installatie.

5. Plaats in de koudwaterleiding de inlaatcombinatie en sluit de gas aansluitleiding aan op de gaskraan.

6. Monteer de verwarmingsleiding op het drukveiligheidsventiel.

7. Zet op de verwarmingsleiding een vulafsluiter, zodat je daarna het expansievat op de wandconsole kunt aansluiten.

8. Controleer voor de zekerheid de verbindingen van de gasaansluitingen op lekkage. Geen sprake van lekkage? Sluit dan de afvoerslang voor het condenswater van het apparaat aan. 

9. Installeer een afvoerleiding voor het condenswater, de aftap en de ontlastklep van de inlaatcombinatie. 

10. Zet deze afvoerleiding stevig vast aan de muur.

11. Sluit de zwakstroomdraad aan op de wandplaat van de kamerthermostaat

12. Sluit daarna de zwakstroomdraad van de kamerthermostaat aan op de cv-installatie.

13. Koppel de vulslang aan de vulkraan met keerklep en beluchter en laat de lucht uit de vulslang door deze langzaam te openen. 

14. Sluit de vulslang zonder lucht aan op de verwarmingsleiding en breng vervolgens de cv-installatie op de juiste druk.

15. Vervang de tijdelijke afsluiting door een ontstoppingsschroefdeksel. 

16. Controleer de waterdruk

17. Zet de cv-ketel aan en controleer de functies. 
 

Stap 7: testen

Nadat je de oude cv-ketel vervangen hebt voor een nieuwe moet je gaan testen. Zet de kraan aan om te kijken of er warm water uit stroomt en de druk in de cv-ketel goed blijft. Noteer de gegevens.
 

Hubo helpt

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor diverse materialen en gereedschappen die je nodig hebt bij het vervangen van een cv-ketel en de installatie van een nieuwe. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: