Lekkende kraan? Zelf repareren met ons stappenplan!

Hoe vervelend, een lekkende kraan die maar door blijft druppelen. Een lekkende kraan zorgt niet alleen voor ergernis, maar ook voor veel waterverspilling. De hoogste tijd dus om de lekkende kraan te repareren. Dit doe je zelf met ons eenvoudige stappenplan.

Vaak heeft een lekkende kraan te maken met een kapot leertje. Een leertje is een schijfje van rubber of kunststof dat het water uit de leiding hoort tegen te houden. Wij vertellen je stap voor stap hoe je een lekkende kraan door een kapot leertje kunt repareren.
 

Stap 1: sluit de watertoevoer af

Om de watertoevoer af te sluiten, moet je de hoofdkraan dichtdraaien. Draai vervolgens de kraan helemaal open, totdat er geen water meer uit de leidingen stroomt. 

Tip: om te voorkomen dat je kleine onderdelen kwijtraakt, is het slim om de stop in de wastafel of het bad dicht te doen. 
 

Stap 2: draai de kraanknop los

Trek de knop van de kraan af. Lukt dit niet? Draai dan het schroefje los dat onder het gekleurde dopje zit.
 

Stap 3: controleer het kraanleertje

Om het kraanleertje in het kraanhuis te controleren, draai je de sierhuls los met een moersleutel. Om te voorkomen dat je de sierhuls onnodig beschadigt, plaats je een doekje in de bek van de steeksleutel. Schroef het binnenwerk uit de kraan en controleer of het kraanleertje in het kraanhuis nog intact is.
 

Stap 4: verwijder het kraanleertje

Draai het moertje of schroefje los, waarmee het kraanleertje vastzit. Verwijder vervolgens het leertje. Verschillende modellen kranen hebben allemaal verschillende maten kraanleertjes. Ze verschillen bijvoorbeeld in dikte en mm. Voordat je de lekkende kraan gaat repareren, weet je niet om wat voor kraanleertje het precies gaat. Schaf dus voor de zekerheid een aantal verschillende kraanleertjes aan, zodat je bij het vervangen altijd de juiste in huis hebt. Het is niet handig om nog naar Hubo te moeten, wanneer je de watertoevoer afgesloten hebt.
 

Stap 5: verwijder de kalkaanslag

Nu toch alle kraanonderdelen los zijn, is het slim om alles te ontkalken. Doe dit met een ontkalkingsmiddel (zoals schoonmaakazijn) en/of een borstel. Laat alle onderdelen een aantal uren weken om ze goed schoon te krijgen. Is alles helemaal schoon? Vervang dan eerst het kraanleertje.
 

Stap 6: breng een nieuwe pakking aan

Breng tenslotte een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. De pakking wordt ook wel rubberring of dichtingsring genoemd. Draai het binnenwerk van de kraan helemaal open en schroef vervolgens het binnenwerk terug in het kraanhuis. Schroef daarna de sierhuls vast en druk of schroef de knop weer op de kraan.
 

Stap 7: draai de hoofdkraan weer open

Na het repareren van de lekkende kraan, draai je de hoofdkraan van de waterleiding weer open. Zorg ervoor dat alle geopende kranen dicht staan. Controleer of het water goed doorstroomt en of de kraan niet meer lekt.
 

Hubo helpt

Voor alle benodigde materialen en onderdelen voor het repareren van een lekkende kraan ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan voor je klaar met een goed advies.

Dit heb je nodig: