Jaloezie of Luxaflex zelf ophangen doe je zo

Met een Luxaflex ® of andere jaloezieën kun je de lichtinval optimaal regelen. Ze zorgen voor een natuurlijke lichtinval en warmtewering. Bovendien zijn ze er in allerlei kleuren en maten, voor elk budget. Volg onderstaande stappen als je je jaloezie of Luxaflex wilt ophangen.

Jaloezie of Luxaflex zelf ophangen doe je zo

In of op de dag je jaloezie of Luxaflex ophangen?

Wij spreken vaak over een jaloezie of Luxaflex ophangen ‘in de dag’ of ‘op de dag’. Wat bedoelen wij daar nu eigenlijk mee? Een jaloezie of Luxaflex die ‘in de dag’ hangt, hangt in of tussen het kozijn. Een jaloezie of Luxaflex die ‘op de dag’ hangt, hangt over het raamkozijn heen, dus boven het kozijn of aan het plafond. Wanneer kies je nu voor ‘in de dag’ of ‘op de dag’? Wanneer je HR++ glas hebt, is het verstandig om je jaloezie of Luxaflex ‘op de dag’ op te hangen. De warmte kan dan namelijk beter weg. Er zit dan meer afstand tussen het glas en de jaloezie of Luxaflex, waardoor de kans op een zogenaamde thermische breuk kleiner is. Bij een thermische breuk breekt het glas op een bijzondere manier, ten gevolge van temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas.
 

jaloezie

Je Luxaflex of jaloezie op maat maken

Maak allereerst de Luxaflex of jaloezie op maat. Meet de maten binnenin het kozijn als je je jaloezie of Luxaflex ‘in de dag’ hangt. Meet dit op drie verschillende hoogtes binnenin het kozijn. Neem de kleinst gemeten maat als leidraad. Meet daarna de hoogte van het kozijn tot op de vensterbank. 

Nu ga je de boven- en onderbalk inkorten. Ga hierbij uit van de kleinst gemeten maat. Teken deze met potlood af op de boven- en onderbalk. Plak een stuk schilderstape op de juiste lengte op de balken, zodat je deze daarna gemakkelijk recht kunt afzagen met een ijzerzaag. Zaag aan iedere zijde evenveel af, zodat het optrekmechanisme in het midden blijft. Schuur eventuele ijzerbramen weg met schuurpapier.

Vervolgens zijn de lamellen aan de beurt. Leg de Luxaflex of jaloezie uitgehangen op een vlakke ondergrond of laat hem ergens hangen. Verwijder de dopjes waarmee de optrekkoorden vastzitten aan de onderkant van de onderbalk. Trek het koord zo’n tien centimeter uit de jaloezie of Luxaflex. Haal de knoopjes uit de koorden. Zorg er nu voor dat de ingekorte onderbalk op de juiste hoogte komt. Knip de koorden onder de onderbalk af. Rijg de koorden door de onderbalk, leg er een knoopje in en duw de dopjes weer in de onderbalk.

Stel een lamelschaar op de juiste inkortbreedte in. Deel hiervoor het aantal centimeters dat je af wilt knippen door twee. Zo kun je aan beide zijden van de lamellen evenveel afknippen. Knip de lamellen stuk voor stuk.

Tips: 

  • Haal de plastic beschermdoppen uit de balken voordat je gaat zagen en plaats ze na het schuren weer terug.

  • Knip het koord niet te kort. Daardoor wordt het lastiger om er een knoopje in te leggen.
     

luxaflex

Je jaloezie of Luxaflex ophangen

Er zijn veel verschillende soorten jaloezieën. Denk aan houten, aluminium of verticale jaloezieën en aan jaloezieën met klemsteunen of elektrische bediening. Per type jaloezie of Luxaflex geldt een andere manier van ophangen. Ook zit er verschil tussen een jaloezie of Luxaflex ophangen bij een recht raam of draaikiepraam en op de muur, in of op het kozijn of aan het plafond. 

Hoe je het beste je jaloezie of Luxaflex kunt ophangen, lees je in de montage instructies van het product. Iedere jaloezie wordt compleet met montagemateriaal en instructies geleverd en is eenvoudig binnen tien minuten te monteren. Als je de jaloezie of Luxaflex gaat ophangen volgens de aanwijzingen op de verpakking, kan het niet misgaan!
 

jaloezie

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over de juiste raamdecoratie of een jaloezie of Luxaflex ophangen.