Plat dak isoleren: koud, warm of omgekeerd plat dak

Een plat dak isoleren vraagt om een compleet andere aanpak dan de isolatie van een schuin dak. Om een plat dak op de juiste manier te isoleren, is het van belang om allereerst naar de dakopbouw te kijken. Isolatie van een plat dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf. De termen die hiervoor vaak gebruikt worden zijn een koud dak, een warm dak en een omgekeerd dak. In dit artikel gaan we in op de drie verschillende manieren van plat dak isolatie.
 

Plat dak isoleren: koud, warm of omgekeerd plat dak

Koud dak isoleren

Bij het isoleren van een koud dak komt de isolatie onder de dakbedekking en onder de dakconstructie te liggen. De opbouw van een koud dak ziet er als volgt uit: boven het plafond komt de damp remmende laag, aan de warme zijde van de isolatielaag te liggen. De volgende laag is het isolatiemateriaal. Boven op het isolatiemateriaal komen dan nog twee lagen: het dakbeschot en de dakbedekking. 

Zelf een koud dak isoleren? Dit is de werkwijze:

1. Snijd de isolatieplaten (glas- of steenwol) voor het plat dak op maat en breng de isolatie direct tegen het dakbeschot aan, tussen de draagbalken van het dak. Hoe nauwkeuriger je snijdt, hoe beter de isolatiewerking. Houd hierbij altijd een overmaat aan van 1 centimeter. 

2. Breng op de isolatielaag een laag met dampremmende folie aan en niet deze vast aan de draagbalken. 

3. Werk het isolatiemateriaal af met bijvoorbeeld gipsplaten of kunststof of houten panelen of schroten. 

Een plat dak op deze manier isoleren wordt niet zo vaak meer uitgevoerd. Waarom niet? Omdat de dakconstructie wordt blootgesteld aan grote temperatuurverschillen en er grote kans is op vochtproblemen. 
 

dakisolatie

Warm dak isoleren

Bij deze methode wordt de dakconstructie wel opgenomen in de isolatieschil. Dit betekent dat de isolatie aan de buitenzijde van het plat dak wordt aangebracht. Boven op deze isolatielaag wordt een water werende laag zoals bitumen of EPDM gelegd.

Een plat dak op de ‘warme wijze’ isoleren, gaat als volgt:

1. Verwijder de oude dakbedekking.

2. Breng een dampremmende folie aan op het dakbeschot.

3. Boven op deze dampremmende folie komen de isolatieplaten, meestal de platen die wat harder van aard zijn. Voor het isoleren van een warm dak zijn XPS isolatieplaten of PIR isolatieplaten het meest geschikt. 

4. Werk het dak af met nieuwe dakbedekking zoals een bitumen dakbedekking of EPDM dakbedekking.

Het voordeel van plat dak isolatie op de warme manier is dat de dakconstructie veel minder wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen en dat de constructie zelfs fungeert als warmtebuffer.
 

dakisolatie

Het omgekeerde plat dak

De laatste manier om een plat dak te isoleren gaat nog een stap verder. Met behulp van deze methode isoleer je niet alleen de dakconstructie, maar ook nog eens de waterwerende laag. De isolatielaag komt dus boven op de waterwerende laag. En boven op de isolatielaag komt dan nog een bijkomende ballast laag in de vorm van grind, hout of tegels. Dit is een vaak toegepaste methode bij platte daken die vaak belopen worden zoals een dakterras of balkon. 

De werkwijze van het omgekeerde plat dak is dus nagenoeg dezelfde werkwijze als bij het isoleren van een warm dak. Alleen wordt de isolatielaag dan niet bovenop de dampremmende folie geplaatst, maar op de water werende laag.
 

Hubo staat voor je klaar

Voor de isolatie van je plat dak heb je dus de keuze uit een aantal mogelijkheden. Allemaal mogelijkheden met de specifiek daarbij behorende materialen. Wij kijken graag met je mee naar de beste oplossing voor het isoleren van jouw plat dak. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt. 
 

Dit heb je nodig: