Plafond isoleren? Doe het zelf met dit handige stappenplan!

Isolatie van het plafond wordt over het algemeen om twee redenen gedaan: thermische isolatie en akoestische isolatie. Door het plafond te isoleren voorkom je onnodig warmteverlies en reduceer je het geluid tussen de betreffende verdiepingen. Een plafond isoleren kan op verschillende manieren. Wij zetten deze verschillende manieren voor je uiteen mét een handig stappenplan om dit zelf aan te pakken. 

Plafond isoleren? Doe het zelf met dit handige stappenplan!

Thermische isolatie: energieverbruik verminderen

Het isoleren van je plafond is een effectieve manier om het energieverbruik van je woning te verminderen. Door isolatie van het plafond neemt het wooncomfort sterk toe. In de winter houdt isolatie de warmte binnen en in de zomer blijft het juist comfortabel koel in huis. Aangezien warmte opstijgt, is het tegenhouden van de warmte bij het plafond een goede investering.
 

Akoestische isolatie: tegen geluidsoverlast

Van isolatie van het plafond vanwege geluidsoverlast is vaak sprake bij de wat oudere woningen. Meestal zijn zowel de vloer als het plafond van hout, waardoor geluiden van boven ook gemakkelijker doordringen in de onderliggende ruimte.

Is er ook sprake van contactgeluid? Denk aan rennende kinderen, hoge hakken. Dan is een dikkere vorm van isolatie een goede oplossing. 
 

Isolatie plafond: verschillende mogelijkheden

Het plafond isoleren kan op verschillende manieren. De locatie is doorgaans voor het grootste deel bepalend voor het soort isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.
 

Plafond zolder isoleren

Maar liefst 25% van de warmte in huis gaat verloren via een niet of slecht geïsoleerd dak. Ben je van plan om je zolder te gaan betrekken bij je woning door er bijvoorbeeld een slaapkamer, werkruimte of speelkamer van te maken? Dan is het slim om het plafond van de zolder, oftewel het dak, te isoleren. Het dak kan zowel van binnenuit als via de buitenzijde geïsoleerd worden. Een schuin dak van binnenuit isoleren is een karwei dat je prima zelf kunt uitvoeren.

1. Verwijder eventuele binnenbekleding, zoals houten schrootjes, van het dak.

2. Kies voor de juiste isolatiematerialen voor het isoleren van het plafond. Je kunt onder andere denken aan: isolatiedekens van minerale wol, glaswol of harde isolatieplaten. 

3. Plaats een houten of metalen raamwerk aan de binnenzijde van het dak. Hier klem je het isolatiemateriaal (op maat gesneden) vervolgens tussen. 

4. Een dampremmende folie is bij het isoleren van het plafond belangrijk. Sommige isolatiematerialen beschikken al over een dampremmende laag, anderen niet. Houd hier dus rekening mee. 

5. Werk de binnenkant tenslotte af met gipsplaten of houten of kunststof panelen.

Wil je het dak via de buitenzijde isoleren? Dan verwijzen we je graag naar het artikel ‘Een schuin dak isoleren’.  
 

Plafond tussenverdiepingen isoleren

Is het niet de bedoeling om de zolder voor meer dan alleen opslagruimte te gebruiken? Dan is het slim om het plafond van de tussenverdiepingen te isoleren. Dit kan op twee manieren:

⦁ Verwijder het oude plafond
- Zodra het oude plafond verwijderd is, breng je het metalen of houten raamwerk haaks op de bestaande balkenlaag aan. De ruimte tussen de metalen profielen of houten latten is vrijwel altijd 40 cm hart-op-hart. 
- Is het geraamte klaar? Dan kunnen de isolatieplaten of dekens aangebracht worden. 
- Breng daarna dampremmende folie aan. Zorgt dat de folie een overlap heeft van 10 cm en dat de naden afgeplakt worden met tape. 
- Daarna kun je gaan afwerken met bijvoorbeeld gisplaten, houten panelen of kunststof panelen.

⦁ Het verlagen van het plafond
Onder het bestaande plafond wordt een vrijdragend plafond geplaatst. Tussen het bestaande plafond en het nieuwe plafond komt dan het isolatiemateriaal zoals glaswol, rotswol of pur. Dit werkt dus eigenlijk op dezelfde manier als bij het verwijderen van het oude plafond.

⦁ Inblazen van cellulose-isolatie
Cellulose-isolatie wordt ingeblazen in de vrije ruimte tussen vloer en plafond. Daarvoor worden kleine gaatjes in het plafond of in de betonvloer gemaakt. 
 

plafond isoleren

Hubo voor advies

Wil je meer informatie van een professional voordat je gaat starten met het isoleren van het plafond? Geen probleem. Er is altijd wel een Hubo bij jou in de buurt. Onze vakmensen staan graag voor je klaar met een persoonlijk advies. 
 

Dit heb je nodig: