Jouw tuinverlichtingsplan in 6 stappen

De tuin is het verlengstuk van je huis. Het is zonde als je in de zomer buiten in het donker zit of in de winter de tuin niet ziet. Een tuinverlichtingsplan is dan de oplossing.


1. Inventariseer
Een tuinontwerp is een goede basis voor je lichtplan. Hier staan alle elementen op; van bomen en struiken tot terras, schuur en stroomaansluiting. Heb je geen ontwerp? Maak dan een tekening op schaal.

2. Bepaal de elementen die je wilt verlichten
Nu is het tijd om na te denken over alle elementen die ’s avonds zichtbaar moeten zijn. Verlicht een pad, mooie hoek of bijzondere vorm. Voor een ruimtelijk effect denk je aan een lichtpunt achterin de tuin. Zorg ook voor voldoende donkere plekken, dan springt de verlichting er beter uit.

tuinverlichtingsplan

3. Kies voor sfeer of functionaliteit
Nu alle elementen bekend zijn maak je onderscheid tussen sfeer en functionaliteit. Een grote boom vraagt om een andere lichtintensiteit en bereik dan het markeren van een pad. Bij sfeerverlichting denk je ook aan een loungehoek, een plek mop de steiger of de oprit. Het sleutelgat van een buitendeur of schutting is een goed voorbeeld voor een plek voor functionele verlichting. Of natuurlijk een pad. Bij zo’n pad kies je uit kleine grondspots tussen de stenen, dat noem je oriëntatieverlichting, of je neemt verlichtingspalen die van boven schijnen.

4. Selecteer de lichtrichting
Staande lampen schijnen rondom, terwijl grondspots uit de grond schijnen. Of heb je liever licht vanaf een schutting of muur? Stem de richting af op alle elementen en speel hiermee. Zo creëer je een sprookjesachtig en ruimtelijk effect.

tuinverlichtingsplan klein

5. Geef de elektra aan
Heb je bepaald waar de verlichting moet komen? Dan is het tijd om de elektra aan te geven: kabels, wandcontactdozen, stopcontacten en buitenschakelaars. Bepaal ook of je ergens sensoren wilt gebruiken, zoals bewegingssensoren of een schemersensor. Vervolgens bekijk je de ideeën van een afstand, zoals de schilder die even afstand neemt… Je zult zien, jouw tuinontwerp schiet al aardig op.

6. Kies de verlichting
Er is een uitgebreid assortiment buitenarmaturen van wandlampen in verschillende stijlen: landelijk, industrieel en basic. Let ook op bewegingssensoren. Wil je extra licht rondom je huis? Kies dan voor een breedstraler. Deze geeft een breder zicht dan een normale buitenlamp.

Tuinverlichting nodig?