Huis isoleren: lagere energiekosten en waardevermeerdering van je woning

Het isoleren van je huis zorgt voor lagere energiekosten, de waarde van je woning stijgt en je draagt bij aan een beter milieu. Je huis kun je op verschillende manieren isoleren zoals vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie of isolatieglas. Om te bepalen welke vorm van isolatie voor jou de beste is, dien je eerst na te gaan welke isolatievormen er eventueel al aanwezig zijn. 

De voordelen van het isoleren van je huis

Het isoleren van je huis biedt tal van voordelen. Wij zetten de belangrijkste voordelen van woningisolatie voor je op een rijtje.

1. Bespaar op je energiekosten
In een goed geïsoleerde woning kan de warmte niet ontsnappen. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen voor minder verlies van warmte via de vloer, het dak en de muren. Is je woning nog niet geïsoleerd? Dan verlies je tot wel 30% warmte via het dak, 20% via de muren en 10% via de vloer. In een goed geïsoleerde woning gebeurt dit niet. Je woning blijft heerlijk warm, zonder de verwarming hoger te draaien. Met het isoleren van je woning bespaar je tot wel 30% op je energiekosten. 

2. Meer wooncomfort
Doordat de warmte in huis blijft, worden de binnenmuren en vloer automatisch warmer. De binnentemperatuur blijft meer constant met meer wooncomfort als resultaat. 

3. Beter voor het milieu
Het isoleren van je huis betekent automatisch minder stookkosten. En minder stookkosten gaat automatisch gepaard met minder CO2 uitstoot. Het is een goede keuze voor het milieu. Daarnaast verkopen we bij Hubo ook milieuvriendelijke isolatiematerialen, waardoor je zeker weet dat de impact op het milieu zo laag mogelijk blijft. 

4. Waardevermeerdering van je woning
Een goed geïsoleerd huis krijgt een beter energielabel. Dit energielabel werkt weer als een waardevermeerdering van je woning bij een eventuele verkoop.

5. Geen vochtproblemen meer
Bij een niet goed geïsoleerde woning kan vocht ongestoord naar binnen dringen. Er ontstaat tocht, condens en zelfs schimmel en/of ongedierte. Door een goede isolatie zijn er geen naden en kieren meer, worden de muren en vloeren warmer en droger en krijgen vocht en schimmel dus geen kans. 

Besluit je om je huis te isoleren, dan dien je wel te investeren. Maar een woning isoleren heeft een korte terugverdientijd. De kosten van het isoleren heb je er tussen de drie en zeven jaar uit. Het is dus een investering die je snel terugverdient. 
 

Hoe kun je een woning isoleren?

Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren:

Spouwmuurisolatie
De spouw is de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. En deze ruimte kun je (laten) vullen met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is één van de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Wil je meer weten over spouwmuurisolatie? Lees dan het artikel ‘Zelf je muur isoleren? Dat kan met dit handige stappenplan’. 

Gevelisolatie
Niet iedere woning heeft een spouwmuur. Maar ook de muren van een woning zonder spouw kunnen geïsoleerd worden. Dit wordt ook wel gevelisolatie genoemd. Bij gevelisolatie kun je zowel de buitenmuren als de binnenmuren van je huis isoleren. In het artikel ‘Zelf je muur isoleren? Dat kan met dit handige stappenplan’ gaan we dieper in op het zelf isoleren van je buitenmuren of binnenmuren.

Vloerisolatie
De eenvoudigste manier van vloerisolatie is het isoleren van de kruipruimte. Heeft je woning een kruipruimte en wil je graag zelf aan de slag? In het artikel ‘Zelf je kruipruimte isoleren? Zo doe je dat!’ laten we stapsgewijs zien hoe je dit het beste kunt aanpakken. Maar ook wanneer je woning geen kruipruimte heeft, is het mogelijk om de vloer te isoleren. In het artikel ‘Zelf je zolder isoleren? Dat kan met deze tips!’ halen we ook het isoleren van de vloer van je woning aan. 

Dakisolatie
Een dak dat niet geïsoleerd is, is één van de grootste energieverspillers, aangezien de meeste warmte de woning via het dak verlaat. Een schuin dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf geïsoleerd worden. Wil je dit graag zelf doen? In het artikel ‘Een schuin dak isoleren: aan de buitenzijde of van binnenuit’ geven we je graag wat handvaten. 

Isolatieglas
Woningen met enkelglas of dubbelglas verliezen veel warmte. Het is aan te raden om deze ramen te vervangen door HR++ of triple glas. Een goede manier om geld te besparen 
 

Advies nodig? Hubo staat voor je klaar

Wil je je huis isoleren, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? De vakkundige medewerkers van Hubo staan graag voor je klaar met een persoonlijk advies. Kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt.