Een lichtkoepel plaatsen of vervangen: doe het als ervaren klusser zelf!

Een lichtkoepel zorgt voor extra licht in je woning en voor verkoeling in de zomer. Heb je een donkere ruimte waar weinig daglicht binnenkomt of wil je de aanbouw net wat meer uitstraling geven? Kies er dan voor om een lichtkoepel te plaatsen. Een lichtkoepel stelt de betreffende ruimte direct in een ‘ander daglicht’. En voor de ervaren klusser is het zelfs mogelijk om zelf een lichtkoepel te plaatsen of te vervangen. Wij zetten de belangrijkste punten graag voor je uiteen. 

lichtkoepel

Verschillende soorten lichtkoepels

Alvorens een lichtkoepel te plaatsen, is het belangrijk om goed na te denken over het soort lichtkoepels. Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Vaak bolvormig, rechthoekig of vierkant. Daarnaast heb je de keuze uit een lichtkoepel die helder is en dus veel licht doorlaat of een opalen koepel van melkglas. De lichtkoepels van tegenwoordig hebben een goede isolatiewaarde én je hoort nauwelijks het geluid van regen of hagel op de koepel.
 

Zelf een lichtkoepel plaatsen?

Ben je een ervaren klusser of draai je je twee rechterhanden niet om voor een uitdaging? Wij vertellen je stap voor stap hoe een lichtkoepel te plaatsen. 

Meten en tekenen
1. Voordat je de lichtkoepel kunt gaan plaatsen, bepaal je eerst de plek waar deze moet komen. Zoek van tevoren goed uit of er geen leidingen of andere kabels in de weg zitten.
2. Teken de omtrek van het gat (de opstandmaat) aan de binnenkant van het dakbeschot af en meet alles dubbel na. 
3. Ondersteun de dakconstructie door aan beide kanten een stempel te plaatsen.

Zagen
1. Alles gemeten en afgetekend? Boor dan in elke hoek van de afgetekende lijnen een gat door het dak. 
2. Veeg aan de buitenkant, dus op het dak zelf, al het vuil weg en snijd de huidige dakbedekking in met een mes. 
3. Vanuit de boorgaten kun je nu gemakkelijk over de uitgetekende lijnen het restant van het dak, van binnenuit, eruit zagen met een decoupeerzaag
4. Zaag de raveelbalken op maat.
5. Is het gat gezaagd? Bevestig de raveelijzers op de bestaande dakbalken, hang de raveelbalken erin en spijker ze vast. 
6. Snijd vervolgens de dakbedekking één centimeter rondom het gat los. 

Montage
1. Smeer de onderkant van de plakplaat van de lichtkoepel dik in met bitumenpasta of waterdichte kit
2. Zet de koepel over de dakuitsparing en schroef deze vast op de ondergrond.
3. Borstel de dakbedekking 25 centimeter rondom de koepel schoon met bijvoorbeeld een staalborstel. 
4. Verwarm de oude dakbedekking kort voor met en gasbrander en laat hem weer afkoelen. 
5. Snijd stroken dakbedekking op maat (breedte plakplaat + 25 centimeter) en smeer de bovenkant van de plakplaat en de dakbedekking in met bitumenpasta. 
6. Plak de stroken dakbedekking vast op de koepel en het dak. Druk ze aan met een rubber hamer en een plankje. 
7. Snij stroken dakbedekking op maat (breedte opstand + breedte plakrand + 7 centimeter). Smeer de opstand en de eerder gelegde stroken dakbedekking in met bitumenpasta en plak de stroken vast. 

Afwerking
1. Was de dakbedekking aan de buitenkant afgewerkt met bijvoorbeeld grind? Plaats dan de grind weer over de dakbedekking. 
2. Werk het dak aan de binnenkant af met bijvoorbeeld gipsplaten
 

Je oude lichtkoepel vervangen?

Is je bestaande lichtkoepel gaan verkleuren of heeft het glas om wat voor reden dan ook een scheurtje opgelopen? Dan is het natuurlijk mogelijk om je lichtkoepel te vervangen. Het voordeel bij het vervangen van een lichtkoepel is dat er al een gat in het dak zit, waardoor je niet opnieuw hoeft te zagen. Dit maakt het zelf vervangen van een lichtkoepel dus stukken eenvoudiger dan het zelf plaatsen van een lichtkoepel. Belangrijk is dat je bij het vervangen van de totale lichtkoepel de juiste maatvoering aanhoudt. Is alleen het glas stuk van je lichtkoepel dan kun je deze glasplaat bijvoorbeeld vervangen door een kunststof acrylaat plaat.
 

Hubo voor advies

Het plaatsen van een lichtkoepel is geen eenvoudig klusje. Er moet goed denkwerk, meetwerk en tekenwerk aan te pas komen. De professionele vakmensen van Hubo denken graag met je mee. Kom voor advies naar een Hubo bij jou in de buurt.