Een garage of schuur isoleren: dit zijn de voordelen

Is je garage of schuur op dit moment een koude, vochtige ruimte? Een ruimte waar je zo min mogelijk tijd doorbrengt? Maar wil je daar graag verandering in brengen? Dan wordt het de hoogste tijd om je garage of schuur te isoleren. Je garage isoleren of je schuur isoleren brengt namelijk een heleboel voordelen met zich mee. Wij zetten deze voordelen graag voor je op een rijtje en vertellen je hoe je zelf je garage of schuur isoleert. 

De voordelen

Je garage of schuur isoleren kan om verschillende redenen erg handig zijn:

Minder warmteverlies. Grenst je schuur of garage aan je woning? Dan vormt dit een koudebrug tussen buiten en de rest van je huis. Dit houdt in dat het woongedeelte dat aan de garage grenst, sneller afkoelt. Besluit je om de garage isoleren? Dan blijft het er warmer en gaat er minder warmte uit de rest van je huis verloren via de garage. Een beter warmtecomfort en een mooie energiebesparing. 

Minder tochtproblemen. Een goed geïsoleerde garage of schuur betekent automatisch minder tocht. 

Minder vochtproblemen. Door de isolatie wordt de garage minder vochtig. Een kleinere kans op vochtproblemen betekent automatisch minder vochtschade aan de spullen die in de garage opgeborgen worden.

Isolatie houdt je schuur of garage lekker warm. Dit is een hele mooie bijkomstigheid wanneer je besluit om deze ruimte bijvoorbeeld als extra werkruimte of speelkamer te gebruiken.

Een goed geïsoleerde garage of schuur blijft dus warm, droog en is tochtvrij. Niet alleen betere omstandigheden om je auto in te rijden of spullen in op te bergen. Het biedt nog meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een klus- of hobbyruimte, speelkamer of werkkamer van te maken. 
 

De mogelijkheden om een garage/schuur te isoleren

Bij de meeste schuren en garages is er geen sprake van spouwmuren, waardoor spouwmuurisolatie niet tot de mogelijkheden behoort. Je hebt bij het isoleren van de muren dus de keuze uit het isoleren van de buitenmuren of het isoleren van de binnenmuren. In het artikel ‘Zelf je muur isoleren? Dat kan met dit handige stappenplan’ vertellen we je stap voor stap hoe de muur van een garage te isoleren. 
 

Buitenmuren

Het isoleren van de buitenmuur wordt ook wel gevelisolatie genoemd. Dé manier wanneer je ook graag de gevel anders wilt bekleden. Wat betreft het isoleren van je buitenmuur kun je kiezen uit isolatieplaten van kunststof of isolatieplaten op basis van minerale wollen. Wat voor isolatiemateriaal je ook kiest, de werkwijze is nagenoeg hetzelfde:

1. Reinig de muren goed en verwijder eventuele oneffenheden.

2. Plaats de isolatieplaten, bevestig ze met een mechanische bevestiging en plak eventuele naden dicht met een speciale tape om de isolatielaag zo luchtdicht mogelijk te maken.

3. Werk tenslotte je gevels af met een vorm van gevelbekleding. 
 

Binnenmuren

Het isoleren van de binnenmuren van je garage of schuur is een goede optie wanneer je de ruimte aan de binnenzijde ook direct wilt aanpakken. Het isoleren van de binnenmuren kan op twee manieren. Kunststof isolatiematerialen worden vaak op de binnenmuur gelijmd en bij minerale wollen wordt vaak gewerkt met voorzetwanden. Let er bij het kiezen van het materiaal op of het wel of niet nodig is om een dampremmende folie aan te brengen. 

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal kun je overgaan tot de afwerking. Dit wordt vaak gedaan met behulp van gipsplaten.
 

Vloer isoleren

Bij het isoleren van de vloer van je garage kan dit zowel langs boven als langs onder. Langs onder heeft de voorkeur, maar niet elke garage of schuur beschikt over een kelder of kruipruimte. Isolatie langs boven betekent automatisch meer breekwerk omdat je de bestaande vloer moet uitbreken. Of je kunt ervoor kiezen om een isolatielaag op de bestaande vloer aan te brengen en dan een nieuwe vorm van vloerafwerking te plaatsen. 

Je kunt bij het isoleren van de vloer kiezen voor vloerisolatieplaten. Kies hierbij voor isolatieplaten die redelijk wat gewicht aan kunnen zoals isolerende platen uit EPS, PIR en PUR. Of je isoleert je vloer met purschuim. Dit is een snelle manier van isoleren met een goede isolatiewaarde, waarbij de leidingen meteen goed ingekapseld zitten. 
 

Dak isoleren

Een dak kan zowel langs de buitenkant als langs de binnenkant geïsoleerd worden. Bij dakisolatie langs buiten moet je wel de dakbedekking vernieuwen. Het is minder ingrijpend om het dak van binnenuit te isoleren. Ook zit er een verschil van isoleren in een hellend dak of een plat dak. 

Eerder al schreven we artikelen over het isoleren van een schuin dak of het isoleren van een plat dak. In deze artikelen laten we je stap voor stap de isolatiewerkwijze zien. 
 

Advies nodig?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over het isoleren van je schuur of garage? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt. Onze vakmensen staan graag voor je klaar met een passend advies.

Dit heb je nodig: