Zo kun je de (buiten)muur het beste reinigen

De (buiten)muur reinigen van je huis is van tijd tot tijd hard nodig. Het zorgt niet alleen voor een frisse, schone aanblik maar verhoogt ook de waarde van je woning en zorgt voor het behoud en een lange levensduur van je huis. Doe je het op tijd, dan vallen de schade en kosten mee.

Houd je woning in goede staat

Vuil en aanslag verwijderen van de buitenmuren is essentieel om je woning in goede staat te houden. Vervuiling kan namelijk schadelijke gevolgen hebben. Een muur vol aanslag houdt eerder vocht vast, waar organismen die de gevelstenen aantasten zich graag nestelen. Binnen kunnen hierdoor vochtplekken ontstaan en bij vorst kan er vorstschade ontstaan. Door op tijd de muur te reinigen, voorkom je deze en eventuele toekomstige schade, zoals scheuren in de muur. Houd er echter rekening mee dat de muur reinigen een vies klusje is waar je soms ook een vergunning of ontheffing voor nodig hebt.
 

Bereid je voor

Voordat je de muur gaat reinigen, moet je weten met welke vervuiling je te maken hebt. Pas dan kun je de juiste materialen en middelen aanschaffen om de muur te reinigen:

⦁ Algen: algen herken je aan de groene waas. Gebruik hiervoor een stoomreiniger of een mild chemisch middel. Tot slot behandel je de muur met een middel dat algen tegenhoudt.

⦁ Mos: mos zie je vaak in de voegen zitten. Ook hierbij helpt een stoomreiniger of mild chemisch middel. Behandel de muur na met een mosdodend middel.

⦁ Witte aanslag: witte aanslag moet je zeker aanpakken, omdat dit het metselwerk kan beschadigen. Zand- of gritstralen helpt of een speciaal chemisch product. Voor zandstralen is in sommige gemeenten een vergunning of ontheffing nodig.

⦁ Grijze aanslag: een grijze sluier op de bakstenen, door (te) veel regen, verwijder je door de muur te zandstralen.

⦁ Zwarte aanslag: een speciaal chemisch middel gaat deze hardnekkige aanslag te lijf.

⦁ Graffiti: ook hier helpt niets anders dan zandstralen. Agressief maar effectief voor hardnekkige vervuiling.

Heb je te maken met vervuiling die bestreden moet worden door te zandstralen of een agressief chemisch middel te gebruiken? Kijk dan eerst of je muur hier tegen bestand is. Beton en bakstenen kunnen wel wat hebben, maar kalkzandsteen, stucwerk en kwetsbare historische gebouwen niet. Probeer het reinigingsmiddel daarom altijd eerst uit voordat je begint. Doe dit op een stuk muur dat niet direct in het oog springt. Wacht een aantal dagen of eventueel een regenbui af om zeker te weten dat je muur niet vreemd reageert.

Tip: door te letten op de juiste afstand, waterdruk en inspuithoek van een hogedrukspuit behoudt de muur zijn vochtwerende en vuilafstotende eigenschappen. Een eventuele beschadiging is namelijk niet meer te herstellen en beschadigde stenen worden nog sneller vies. Gaat de vervuiling er niet af? Ga desondanks toch niet van te dichtbij spuiten met té veel druk, het zal de beschermlaag op de muur blijvend beschadigen. Probeer het resterende vuil met een borstel te verwijderen.
 

En dan…van start!

De verschillende manieren om een muur te reinigen van vriendelijk naar het meest agressief:
 

Stoomreinigen
Dit heb je nodig: hogedrukreiniger.

Stap 1: verhit het water in de hogedrukreiniger tot 140/150 graden Celsius.
Stap 2: spuit de muur met lichte druk schoon. Stoomreinigen is vriendelijker voor de muur dan hogedrukreinigen, waardoor het risico op beschadigingen klein is.

Chemisch reinigen
Dit heb je nodig: groene aanslagreiniger of een sopje van water met dikke bleek / schoonmaakazijn, schrobborstel en een tuinslang / hogedrukreiniger.

Stap 1: dek planten en struiken die tegen de muur groeien af.
Stap 2: met de borstel schrob je de groene aanslagreiniger of het sopje over de muur.
Stap 3: laat het even intrekken en spuit de muur dan schoon met de tuinslang of een hogedrukreiniger.
Stap 4: als het lukt om het vervuilde water op te vangen, breng het dan weg om te laten recyclen.

Hogedrukreinigen
Dit heb je nodig: hogedrukreiniger en een waterafstotend middel.

Stap 1: richt de hogedrukreiniger vanaf enige afstand op de muur. Probeer de kozijnen en deurposten niet te raken.
Stap 2: impregneer de muur na het reinigen met een waterafstotend middel.

Zandstralen / gritstralen
Dit heb je nodig: veiligheidsbril, stofmasker, straalmiddel en een zandstraalpistool.

Stap 1: vermeng het straalmiddel met water in de juiste verhouding, zoals aangegeven op de verpakking van het straalmiddel.
Stap 2: spuit de zandkorrels met grote kracht tegen de muur.
Stap 3: beoordeel na het zandstralen of de muur opnieuw gevoegd en geïmpregneerd moet worden. Het kan namelijk zo zijn dat de zandkorrels de stenen en voegen beschadigd hebben.
Stap 4: breng het opgevangen straalmiddel naar een afvalverwerkingsbedrijf.

Tip: werk in banen, van onder naar boven. Je ziet dan precies waar je al geweest bent en waar niet.
 

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips als je zelf je (buiten)muur gaat reinigen. Hubo helpt!

Dit heb je nodig: