Zelf je wieg bekleden met deze tips

Wanneer je een kindje verwacht, is het extra leuk als jouw kindje in dezelfde wieg kan slapen als waar jij zelf als baby in gelegen hebt. Maar na zoveel jaren is de kans groot dat de bekleding niet meer helemaal van deze tijd is. Door de wieg opnieuw te bekleden, kun je zelf het motiefje en de kleur van de stof kiezen.

Zelf je wieg bekleden met deze tips

Veiligheid boven alles

Wanneer je de wieg gaat bekleden, let er dan altijd op dat je veilige materialen gebruikt. Wanneer je niet de juiste materialen gebruikt om de wieg te bekleden, kan dat tot onveilige situaties leiden en een mogelijk groter risico op wiegendood. 

Wiegbekleding mag niet gewatteerd zijn. Gaat je baby met zijn gezichtje tegen een gewatteerde stof liggen, dan kan de ademhaling belemmerd worden. Bovendien ventileert en ‘ademt’ gewatteerde stof minder goed, wat minder hygiënisch is.

Kies een luchtdoorlatende stof om de wieg te bekleden, zoals katoen of badstof. Koop in ieder geval geen polyester en zorg dat tegen de zijwanden van de wieg hoogstens een dunne bekleding van katoen komt, dus geen extra schuimrubber. De ademhaling kan dan belemmerd worden. Een dunne, ventilerende stof is veiliger dan een gevoerde bekleding.

Wiegbekleding tegen de zijwanden van de wieg zorgt ervoor dat je baby niet bekneld kan raken tussen de spijltjes en niet te veel overprikkeld wordt, maar zorg er wel voor dat je de bekleding zo bevestigt dat je baby deze niet zelf los kan trekken en hierdoor mogelijk verstrikt raakt in de losse stof in de wieg.
 

Het begin: koop de juiste hoeveelheid stof

Zorg dat je voldoende stof hebt om de wieg te bekleden. Het zou jammer zijn als je op het laatst net wat stof te weinig hebt. Meet allereerst de omtrek van de bovenzijde van je wieg. Tel daarbij de lengte van de bodemplaat op. Reken voor de benodigde hoeveelheid stof een meter extra, dan heb je nog genoeg stof over voor de plooien en eventuele ruches. 

Meet daarna de diepte van de wieg en laat je meetlint iets over de rand van de wieg gaan. Tel er nog eens een extra twaalf centimeter bij op voor de zomen en de afwerking. Je weet nu of de breedte van de stof die je op het oog hebt breed genoeg is.
 

Maak zelf unieke wiegbekleding

Dit heb je nodig: stof, stofschaar, naaimachine, spelden, elastiek, tornmesje en een niettacker met nietjes.


Stappenplan wanneer je de oude bekleding van de wieg nog hebt

Stap 1: haal de huidige bekleding voorzichtig los en vouw hem helemaal uit.

Stap 2: haal de naden met een tornmesje los.

Stap 3: leg de losse delen van de oude bekleding op de nieuwe stof en speld ze op enkele plaatsen vast.
Stap 4: knip de nieuwe stof uit rondom de oude delen.

Stap 5: naai de nieuwe stukken stof op dezelfde plekken aan elkaar als waar de oude stukken aan elkaar zaten.


Stappenplan wanneer je geen oude bekleding als voorbeeld hebt

Stap 1: gebruik de bodemplaat van de wieg als patroon op je stof. Knip rondom de bodemplaat en houd een rand van ongeveer tien centimeter extra aan. 

Stap 2: vouw het stof om de bodemplaat en niet het stof aan de onderkant vast met een niettacker.

Stap 3: knip een lap stof uit ter breedte van de diepte die je gemeten hebt, met twaalf centimeter extra, en ter lengte van de omtrek van de wieg, met wat centimeters extra om te plooien.

Stap 4: naai de uiteinden aan elkaar vast. Je hebt nu een soort ‘rok’.

Stap 5: leg in de boven- en de onderrand een zoom en rijg hier elastiek doorheen.

Stap 6: de onderste rand vouw je onder de bodemplaat van je wieg. Eventueel kun je de stof aan de onderkant vastnieten in het hout. Let er wel goed op dat de nietjes niet door het hout heen steken, waardoor je kindje zich zou kunnen bezeren.

Stap 7: de bovenste rand van de stof vouw je over de rand van de wieg heen.


Tips: 

  • Voor een zachte rand vouw je een strook schuimrubber over de bovenrand van de wieg. Aan de onderkant maak je deze met garen aan elkaar. Vouw de bekleding er daarna overheen.

  • Om de bekleding extra goed vast te zetten, kun je lintjes aan de bekleding maken die je rond de spijltjes kunt strikken.
     

babykamer met wieg

Zelf een hemeltje maken om de wieg te stylen

Maak van dezelfde stof een hemeltje. Tegenwoordig zijn bedhuisjes populair. Ook van een wiegje kun je een soort bedhuisje maken. Dat doe je zo:

Benodigdheden: drie tafelpoten, twaalf pluggen en schroeven, boormachine, meetlint en een lap stof.

Stap 1: bepaal de plek waar de wieg komt te staan. Zet hem met de kopse kant tegen de muur. Meet vervolgens vanaf het midden van de wieg omhoog tot 180 centimeter boven de grond. 

Stap 2: maak hier de eerste tafelpoot vast met vier schroeven en pluggen. Dit is de nok van je huisje.

Stap 3: bepaal de plekken van de andere twee poten. Zet iedere poot op ongeveer 150 cm vanaf de grond en vijf centimeter buiten de wieg. Bevestig ook deze twee tafelpoten aan de muur.

Stap 4: drapeer de lap stof netjes over de drie tafelpoten. Je kunt nog een leuke mobiel of vlaggetjeslijn aan de tafelpoten hangen voor wat extra versiering.

Succes! Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en materialen om je wieg te bekleden of stylen.
 

Dit heb je nodig: