Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Zelf je gasfornuis aansluiten? Zo eenvoudig is het!

Je eigen gasfornuis aansluiten is helemaal niet moeilijk, maar het moet wel veilig gebeuren. Je werkt immers met gas en je wilt niet dat dat ergens kan ontsnappen. Dat zou levensgevaarlijk zijn. Wil je je gasfornuis of kookplaat zelf aansluiten? Volg dan nauwkeurig onderstaand stappenplan om tot een veilig resultaat te komen. Let wel op, je kookplaat zelf aansluiten is op eigen risico. Vertrouw je het niet, laat het aansluiten van je gasfornuis dan aan een professional over.

Het aansluiten van je gasfornuis kan nog wel even…

…want vanaf 2050 moet ieder huishouden van het aardgas af zijn. Bij al het aardgas dat we verbruiken komt er namelijk CO2 vrij. Deze uitstoot is niet goed voor het milieu en draagt bij aan de opwarming van de aarde. En dat zorgt weer voor extremer weer, zoals overstromingen, erge droogte - en daardoor mislukte oogsten - en hevige regenbuien. De Nederlandse overheid wil dat in 2030 zo’n 1,5 miljoen woningen vrij van aardgas zijn en in 2050 dus alle woningen. Maar dat duurt nog even! Als je met duurzaam gas verwarmt, mag je je gasfornuis wel blijven gebruiken. De hoogste tijd dus voor het aansluiten van je gasfornuis of kookplaat.
 

Je kookplaat zelf aansluiten doe je zo

Benodigdheden: RVS gasslang, comfooraansluiting (tussenstuk), rol gastape en een steeksleutel / moersleutel.

Een RVS gasslang is verplicht voor inbouw kookplaten en ook bij een vrijstaande kookplaat of gasfornuis is een RVS gasslang aan te raden. Een rubberen gasslang droogt snel uit door de hitte van de kookplaat, waardoor je hem regelmatig moet controleren op lekkage en na 5 jaar moet vervangen. In onderstaand stappenplan maken wij dus gebruik van een RVS gasslang:

1. Begin met het belangrijkste: draai de gaskraan dicht, haaks op de leiding. De gaskraan vind je in de keuken bij de gasaansluiting.

2. Breng meerdere lagen gastape aan rondom het uiteinde van de gasaansluiting van je kooktoestel, op de schroefdraad. Doe dat met de schroefdraad en met de klok mee, om te voorkomen dat er straks gas kan weglekken.

3. Plaats de comfooraansluiting als tussenstuk tussen de gasslang en het fornuis als de gasslang niet direct op het fornuis past. Draai de comfooraansluiting met de steeksleutel goed vast aan de gasaansluiting op je fornuis.

4. Zit er geen rubberen ring in de gasslang? Wind dan eerst een laag tape om het uiteinde van de comfooraansluiting. Ook hier voorkom je daardoor het lekken van gas. Draai de tape rechtsom, met de klok mee, een paar keer rond. 

5. Draai vervolgens de gasslang met de steeksleutel goed vast op de schroefdraad van de comfooraansluiting. Forceer niets!

6. Zat er geen rubberen ring in de gasslang? Breng dan wederom rechtsom een dubbele laag tape aan om het uiteinde van de gaskraan. 

7. Draai de gasslang met de steeksleutel goed vast aan de gaskraan / gastoevoer in je keuken.

8. Je kunt de gaskraan voorzichtig weer opendraaien.

9. In principe ben je nu klaar met het aansluiten van je gasfornuis. Maar vergeet niet te controleren of er ergens gas lekt! Dat doe je zo:

⦁    Maak een sopje met handzeep of afwasmiddel en een beetje water;
⦁    Smeer het sopje over de hele aansluiting, over alle verbindingspunten, van de muur tot het fornuis;
⦁    Draai de gaskraan open;
⦁    Ontstaan er kleine belletjes, dan lekt er ergens gas: je moet je gasfornuis opnieuw aansluiten;
⦁    Ontstaan er geen belletjes? Het aansluiten van je gasfornuis is gelukt!
 

Handige tips:

1. Soms past de gasslang wel direct op het fornuis. Dan is een comfooraansluiting niet nodig.

2. Heeft de slang wel een rubberen ring? Monteer de slang dan altijd zonder gastape. Dat is veiliger. Door de wrijving kan er anders namelijk juist een lek ontstaan.
 

Professioneel advies nodig?

De vakmensen van Hubo staan graag voor je klaar met een professioneel advies. Ook helpen wij je bij het vinden van de juiste materialen en gereedschappen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: