Je eigen betonnen aanrechtblad maken doe je zo

De industriële look is al langere tijd populair en zal dat ook nog wel even blijven. Geef je je keuken graag een moderne look, maar heb je geen zin om daar veel geld aan kwijt te zijn? Je kunt eenvoudig zelf een betonnen aanrechtblad maken waarmee je je keuken die robuuste look geeft.

betonnen aanrechtblad maken

De beste manier om een uniek aanrechtblad te maken

Een stoer betonnen aanrechtblad maken zorgt voor een uniek resultaat. Er is niemand anders die hetzelfde robuuste betonnen blad heeft. Er zijn twee manieren om een betonnen aanrechtblad te maken. Je kunt het betonnen aanrechtblad in een mal maken. Na het uitharden plaats je het blad op de keuken. Het voordeel hiervan is dat je het betonnen aanrechtblad kunt maken op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt en de ondergrond volledig waterpas is. Het nadeel is dat je het zware betonnen aanrechtblad als het droog is op de keukenkastjes moet tillen.

Je kunt het betonnen aanrechtblad ook direct op de keuken maken door met een omkisting te werken op de plek waar het aanrecht moet komen en het beton daarin te gieten. In onderstaand stappenplan gaan we uit van de laatste methode.

Tip: houd er rekening mee dat het uitharden van het beton ongeveer vier weken in beslag neemt. Begin er op tijd mee om niet voor onnodig oponthoud te zorgen.
 

Betonnen aanrechtblad

Zo maak je zelf een betonnen aanrechtblad

Dit heb je nodig: spaanplaat, schroeven, (grijze, zwarte of transparante) siliconenkit / acrylaatkit, pvc-buis, watervast multiplex, wapening van staal / gaasmatten, haakse slijper, veiligheidsbril, gehoorbeschermers, kant-en-klaar constructiebeton, kleurstof / pigmenten, speciekuip, (stuc)spaan, schuurmachine of ander trillend gereedschap, polymeercoating / kleurloze betonolie, handmixer, PE-folie, spatel, tape, polijstpad / diamantpad / natschuurmachine en reparatiekit.

Stap 1: maak een waterdichte mal van wit gemelamineerde spaanplaat ter grootte en ter hoogte van je gewenste aanrechtblad. Dit doe je door op een spaanplaat ter grootte van het gewenste aanrechtblad opstaande stroken te schroeven in de gewenste hoogte. Schroef zo dat de schroeven niet aan de binnenkant van de mal te zien zijn en na het uitharden van het beton eenvoudig te verwijderen zijn. Ook de panelen aan de voor- en zijkant moeten er later gemakkelijk weer af kunnen. Aan de achterkant van de mal plaats je PE-folie, zodat je het betonnen aanrechtblad tegen de muur kunt maken. Zorg dat de mal waterpas ligt.

Stap 2: werk de hoeken aan de binnenkant netjes af met kit en wacht tot de kit droog is.

Stap 3: bedenk of er gaten in het aanrechtblad moeten komen voor bijvoorbeeld een kraan of afvoer. Op de plek van dat gat plaats je een stuk pvc-buis, piepschuim of wc-rol met de juiste diameter. Werk nauwkeurig, want anders past het straks misschien niet.

Stap 4: hetzelfde geldt voor een gootsteen of gasfornuis. Moet hier een uitsparing voor komen? Maak dan een bak van watervast multiplex of hardschuim (Styrodur), werk de hoeken wederom af met kit en plaats de bak in de mal.

Stap 5: plak de kastjes af met PE-folie. Plak de spaanplaat aan de bovenkant af met tape, evenals de eventuele pvc-buizen en uitsparingen. Zo voorkom je dat het beton aan het multiplex of de spaanplaat hecht.

Stap 6: slijp de wapening op maat of laat ons dit doen in de bouwmarkt. Draag beschermende kleding als je het zelf doet.

Stap 7: meng het constructiebeton in een speciekuip met voldoende water en een handmixer of een mixer op een boormachine. Voeg eventueel een kleurstof toe als je het beton een andere kleur wilt geven. Maak in één keer voldoende beton om kleurverschil te voorkomen als je het in meerdere keren mengt.

Stap 8: giet het beton tot halverwege in de mal en smeer het uit met een (stuc)spaan. Zorg dat het beton goed in alle hoeken en randen komt.

Stap 9: leg de wapening op het beton. Beweeg hem een paar keer op en neer zodat hij goed in het beton ligt.

Stap 10: giet de rest van het beton erin en smeer weer uit met de (stuc)spaan. 

Stap 11: voorkom dat er nog luchtbellen in het beton aanwezig zijn. Dat doe je door trillend gereedschap tegen de mal te houden, zoals een palmschuurmachine, die de lucht uit het beton trilt. Daarna nog even met een spatel of met een vlindermachine vlinderen als het ontstane laagje water weggetrokken is.

Stap 12: het betonnen aanrechtblad moet nu uitharden. Houd het beton tijdens het uitharden voldoende nat. Na zo’n 48 kun je het blad al licht schuren, het is nu nog zacht.

Stap 13: na 4-7 dagen uitharden mag de bekisting eraf zodat ook de randen kunnen drogen. Snijd de resterende folie weg.

Stap 14: schuur en / of polijst het betonnen aanrechtblad indien gewenst. Draag hierbij beschermende kleding. Gebruik een polijstpad of diamantpad (machinaal of met de hand) of natschuurmachine. Gebruik steeds iets fijner schuurpapier. Kleine luchtbelletjes werk je bij met een reparatiekit (mix van puur cement, kleurstof, hechtemulsie en water) met de juiste kleur pigment.

Stap 15: om te weten of het blad echt droog is, leg je een stuk plastic folie op het betonnen aanrechtblad. Laat dit 24 uur liggen. Is het daarna niet beslagen? Dan is het vocht uit het beton.

Stap 16: werk het betonnen aanrechtblad af met bijvoorbeeld een polymeercoating of kleurloze betonolie om hem een vochtbestendige laag te geven. Herhaal dit nog een keer. We noemen dit impregneren of sealen en het is misschien wel de belangrijkste stap uit het stappenplan.

Tips:

  • Laat het aanrechtblad in het midden hol als je materiaal en gewicht wilt besparen. Dat doe je door een binnenmal te maken die zo’n tien centimeter smaller is in de breedte en lengte. Deze binnenmal druk je later in de buitenmal als je het beton giet.

  • Werk heel nauwkeurig. Iedere oneffenheid in de mal zie je later terug in het aanrechtblad, denk aan schroefgaten, restjes kit en stiftafdrukken. Maak de mal desnoods opnieuw.

  • Het kraangat kun je ook later uitboren, omdat er een kans bestaat dat het blad scheurt of breekt als het kraangat al aanwezig is en je het blad nog moet verplaatsen.

  • Houd er rekening mee dat er misschien nog kastdeurtjes geplaatst moeten worden, dus dat het aanrechtblad iets voor de kastjes uitsteekt.

  • Laat je goed adviseren over het juiste type beton en bereken nauwkeurig hoeveel je nodig hebt. Tel er voor de zekerheid 5-10% bij op.

  • Houd het tempo erin, want beton wordt snel harder.

  • Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik van je betonnen aanrechtblad kun je de coating ieder (half) jaar opnieuw aanbrengen.
     

Zelf betonnen aanrechtblad maken

Vraag ons om advies

Ga je zelf een betonnen aanrechtblad maken, maar kun je nog wel wat advies gebruiken? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.