Een houtkachel installeren in maximaal 8 stappen

Een goede houtkachel kopen is één, maar een houtkachel goed installeren is iets anders. Met een slecht rookkanaal zal de houtkachel nooit optimaal functioneren. Daarom is het minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan het juist installeren van de houtkachel.

Een houtkachel installeren kan alleen als aan deze eisen wordt voldaan

Een houtkachel installeren kan niet zomaar. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden, met het oog op de veiligheid en je gezondheid:
 

 • Is het rookkanaal geschikt? Deze mag geen bochten van meer dan 45 graden bevatten, moet van brandwerend materiaal zijn, meer dan 3,5 meter lang zijn, bestand zijn tegen temperaturen van 350 graden Celsius en hoger en bij een gemetseld rookkanaal moeten de voegen in goede staat zijn. Een specialist kan beoordelen of je rookkanaal geschikt is.

 • Zijn de verbindingen van de rookgasbuizen recht op elkaar aangesloten? Op deze manier kunnen er geen lekken ontstaan. Bevestig ze licht stijgend om de afvoer van het rookgas te bevorderen. De buizen en de aansluiting moeten daarnaast een diameter hebben die bij de houtkachel past.

 • Is het doorvoergat in de muur minstens achttien centimeter in doorsnede? En is de diameter van het rookkanaal minstens veertien centimeter?

 • Is je vloer bestand tegen hitte? Bij bijvoorbeeld een houten vloer moet je eerst een hittebestendige vloerplaat van steen, beton, metaal of glas plaatsen die iets groter is dan de houtkachel breed en diep is. Reken zo’n tien tot twintig centimeter extra aan de zijkanten en vijftien centimeter plus de lengte van het deurtje aan de voorkant.

 • Zijn de vloer en eventueel de onderliggende balkenlaag berekend op het extra gewicht? En is de vloer waterpas / egaal? Dan wordt het gewicht gelijk verdeeld over de pootjes.

 • Is de ruimte groot genoeg om een houtkachel te installeren? Aan de achterzijde van de kachel moet je minstens veertig centimeter vrijhouden en aan de voorkant tachtig centimeter.

 • Is de houtkachel groot genoeg om de ruimte te kunnen verwarmen, maar ook weer niet te groot?

 • Kan de ruimte voldoende geventileerd worden? Dat is essentieel voor een goede verbranding. De houtkachel brandt optimaal met ‘primaire lucht’ en het is beter voor je gezondheid.

 • Staan er geen brandbare materialen in de directe omgeving (minder dan dertig centimeter) van waar je de houtkachel gaat installeren, zoals gordijnen? En zijn de wanden hittebestendig en het liefst brandwerend?

 • Heeft de gemeente regels die het gebruik van een houtkachel beperken? De afdeling Bouw en Woningtoezicht kan je hier meer over vertellen.

 • Heeft het type of merk houtkachel nog zijn eigen specificaties of eisen, zoals de afstand tussen de houtkachel en de muur?


Tips: 

 • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Bij een eventuele schoorsteenbrand kan je verzekeringsmaatschappij hier het bewijs voor vragen.

 • Maak de aslade en het rooster regelmatig schoon.

 • Brand briketten of hout dat minstens twee jaar gedroogd heeft. Dit hout produceert minder rookgas en brandt beter.
   

Zelf je houtkachel installeren: zo doe je dat

Dit heb je nodig: meetlint, waterpas, eventueel een hittebestendige bodemplaat, afdekplaat, RVS kanaal en een topaansluiting.

Stap 1: plaats indien nodig een hittebestendige vloerplaat op de plek waar de houtkachel komt te staan.

Stap 2: zet de houtkachel waterpas op de vloerplaat, met veertig centimeter ruimte aan de achterkant.

Stap 3: schuif de rookgasbuis minimaal vier centimeter over de rookgasafvoer van de kachel. De aansluiting moet luchtdicht zijn, om het ontsnappen van rookgassen en te weinig trek te voorkomen.

Stap 4: is er een bestaand kanaal dat nog volledig open is? Sluit dit dan af met een afdekplaat. Doe dit op het punt dat alle zijden volledig in contact zijn met het rookkanaal.

Stap 5: werd het rookkanaal afgekeurd? Plaats dan een flexibel RVS kanaal van de afdekplaat tot de uitmonding van de schoorsteen. Zet hem bovenaan met een topaansluiting vast.
 

Is er nog geen bestaand rookkanaal?

Dit heb je nodig om de houtkachel te installeren: enkelwandige en dubbelwandige kachelpijp met dezelfde diameter als de houtkachel (150/200 mm), aansluitstuk, dakdoorvoerset, dakondersteuning, rozet, plakplaat en stormkraag.

Stap 1: laat de kachelpijp het liefst recht naar boven gaan, zonder bochten, door het plafond en het dak. Boor hiervoor gaten in het plafond en het dak, recht boven elkaar en net iets groter dan de buitendiameter van de dubbelwandige kachelpijp. 

Stap 2: gebruik een enkelwandige kachelpijp tot vijf / tien centimeter onder het plafond. Stap voor het resterende stuk over op een dubbelwandige kachelpijp. Met een aansluitstuk sluit je de enkelwandige pijp aan op de dubbelwandige pijp. De kachelpijp moet tot boven de nok komen. 

Stap 3: met een dakdoorvoerset bevestig je de kachelpijp stevig en veilig aan het dak. De steenwol gebruik je om de ruimte tussen de sparing en het dak op te vullen.

Stap 4: plaats dakondersteuning en werk alles netjes af met een rozet aan de binnenzijde van het dak. 

Stap 5: aan de buitenzijde van het dak plaats je een plakplaat met daarop een stormkraag.

Tips: 

 • Gebruik geen bocht maar een T-stuk bij het installeren van de houtkachel. Dit voorkomt dat er roet in de bocht blijft zitten en een T-stuk is gemakkelijker te vegen.

 • Is je huis heel goed geïnstalleerd of maak je gebruik van mechanische ventilatie? Monteer dan een buitenluchtaansluiting om de benodigde lucht van buiten te halen en niet uit de ruimte waar de houtkachel staat.
   

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie.