Boeidelen vervangen door kunststof of Trespa®

De boeidelen van je woning hebben veel te verduren. Zeker nu we steeds vaker extreem weer hebben. Houten boeidelen hebben ook meer onderhoud nodig dan kunststof boeidelen, maar dit kost je veel tijd en geld. Heb je nu houten boeidelen? Laat ze vervangen door kunststof boeidelen of doe dat zelf.

Dit zijn de voordelen van kunststof en Trespa boeidelen

Kunststof boeidelen hebben minder onderhoud nodig dan houten boeidelen. Je hoeft kunststof boeidelen nooit te schilderen, ze rotten niet en gaan langer mee. Boeidelen van Trespa® blijven tot wel veertig jaar goed. Het enige dat jij hoeft te doen, is de boeidelen eens per jaar reinigen. Dat doe je eenvoudig met een telescoopwasser. Vind je hout mooier dan kunststof boeidelen? Vervangen kan tegenwoordig ook met kunststof met een houtlook die je nauwelijks van echt hout kunt onderscheiden. Kunststof boeidelen zijn in verschillende kleuren, texturen en diktes te koop. Trespa is bestand tegen alle weersomstandigheden en onderhoudsvrij. Door de sterke UV-bestendigheid is Trespa kleurvast.
 

Bereid je voor: lijmen of schroeven?

Wanneer je de boeidelen gaat vervangen, kies je voor verlijmen of schroeven. Bij lijmen zie je geen schroeven, wat voor een netter resultaat zorgt en voorkomt dat er vuil achter de schroeven blijft hangen, maar door te schroeven zitten de nieuwe boeidelen steviger vast. Bij lijmen moet je ervoor zorgen dat je de ruimte achter de nieuwe boeidelen opvult. Hiermee voorkom je dat de platen doorbuigen en kun je de nieuwe boeidelen op dezelfde plek als de oude boeidelen bevestigen. Trespa platen zijn namelijk dunner dan houten boeidelen. Ook heb je op deze manier voldoende oppervlak om de zware plaat te dragen. Kies bij het lijmen voor een soepele lijm die kleine maatverschillen opvangt. De platen kunnen onder invloed van temperatuurverschillen nog krimpen of uitzetten.
 

Zo lijm je kunststof of Trespa boeidelen

Dit heb je nodig: Trespa of kunststof platen, watervast plaatmateriaal, grondverf voor kunststof, dubbelzijdige tape en montagekit.

1. Laat de kunststof platen op maat zagen. Houd rondom een voeg van een centimeter aan. Een lengte van zes meter is zonder naden te monteren.

2.  Verwijder je huidige boeidelen.

3. Vul de ruimte achter de nieuwe, kunststof boeidelen op met watervast plaatmateriaal. Het vulhout moet gladgeschaafd, schoon, droog, stof- en vetvrij zijn met een vochtgehalte van maximaal 18%.

4. Breng een laag primer op het vulhout aan.

5. Ook op de kunststof platen breng je een laag primer aan. De lijm hecht dan beter.

6. Breng dubbelzijdige tape op de binnenkant van de kunststof platen aan. De tape houdt de platen op hun plek als de lijm nog niet droog is.

7. Lijm de kunststof platen vervolgens met montagelijm op het vulhout.
 

Zo schroef je kunststof of Trespa boeidelen

Dit heb je nodig: Trespa of kunststof platen, watervast plaatmateriaal, Trespa schroeven, boormachine, HPL boor of HSS boor en een onderlegplaat waarin de boor kan uitlopen.

1. Verwijder je huidige boeidelen.

2. Vul de ruimte achter de nieuwe boeidelen op met watervast plaatmateriaal. 

3. Leg een onderlegplaat onder het Trespa voordat je gaat boren.

4. Boor de platen voor op minimaal twee centimeter van de plaatrand en op maximaal tien keer de plaatdikte afstand van de rand. Maak boorgaten om de veertig centimeter. Begin met een schroefgat in het midden als fixatiepunt, met een diameter van vijf millimeter. Voor de andere boorgaten houd je acht millimeter aan, zodat de plaat nog uit kan zetten. Gebruik hiervoor een boor die je ook voor hardhout zou gebruiken.

5. Met schroeven voor kunststof schroef je de nieuwe boeidelen vast. Niet te vast, handvast is voldoende.
 

Tips:

1. Zit de waterkering aan het boeideel vast? Deze moet je vakkundig demonteren voordat je de boeidelen gaat vervangen. Omdat dit niet eenvoudig is, kun je hiervoor een vakman van Hubo inschakelen.

2. Zorg in verticale richting voor voldoende ventilatie achter de nieuwe boeiboorden (van onder naar boven), anders kunnen vochtige plekken ontstaan.

3. Schroeven voor kunststof zijn in alle plaatkleuren te verkrijgen. 

4. Omdat Trespa hard is, is het belangrijk om rustig te boren, met een lage aanlegdruk en een laag toerental. Bij vijf millimeter boor je met 3.000 toeren, bij een boordiameter van acht millimeter boor je met 2.000 toeren.

5. Houd een spouwdiepte van minstens twintig millimeter achter de Trespa platen aan.

6. Breng dampwerende folie aan over het isolatiemateriaal als er achter de gevelbeplating isolatie zit.

7. Lijm niet als het gaat regenen of bij een hoge relatieve luchtvochtigheid (> 90%), zoals bij dichte mist, anders trekken de platen krom.

Succes! Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en materialen om je boeidelen te vervangen.

Dit heb je nodig: