Alles over behangen: inclusief onze gouden tips

Een behangetje kiezen dat er leuk uitziet, is vaak zo moeilijk nog niet. Ook al is er ontzettend veel keuze, uiteindelijk kies je een behang dat perfect bij je interieur past. Maar wist je dat niet ieder behang van hetzelfde materiaal gemaakt is en dat iedere soort zo zijn voor- en nadelen heeft? Wanneer je online voor behang gaat kijken, zie je dat verschil niet altijd. Daarom leggen wij je graag uit waar je op kunt letten bij het behangen. Onze tips!

behang tips

Welke soort behang?

Behang wordt van papier of van kunststof gemaakt. Je hebt de keuze uit 4 soorten behang.

1. Papierbehang 
Voordelen: de goedkoopste soort behang en daardoor ideaal voor een ruimte waar je vaker van behangetje wilt wisselen. Papierbehang is ook weer eenvoudig te verwijderen met behang weekmiddel of een behangafstomer. Simplex papierbehang bestaat uit één laag papier, duplex uit twee.

Nadelen: papierbehang is vrij dun. Eventuele oneffenheden op de muur zie je door het behang heen, het behang kan sneller scheuren wanneer je het gaat plakken en er ontstaan eerder bubbels. Ook is het behang niet afwasbaar of overschilderbaar en niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Zo breng je het aan: verdeel behanglijm over het behang. Vervolgens kun je het behang op de muur plakken.

2. Vliesbehang
Voordelen: het behang neemt, dankzij de vlieslaag, geen vocht op. Het zal dus niet krimpen of uitzetten als het in aanraking komt met behanglijm. De structuur van de vezels in het behang heeft een decoratief effect en maakt het behang zeer sterk. Het zal niet snel scheuren, is afwasbaar, moeilijk ontvlambaar en eenvoudig weer te verwijderen.

Nadelen: vliesbehang schijnt door, dus de ondergrond moet egaal zijn.
Zo breng je het aan: in tegenstelling tot papierbehang breng je bij vliesbehang de behanglijm op de muur aan en niet op het behang. Vervolgens kun je het behang plakken op de ‘natte’ muur.

3. Glasvezelbehang
Voordelen: het grote voordeel van glasvezelbehang is dat het behang goed aan te brengen is op een (oude) muur met oneffenheden. Het verstevigt zelfs muren met scheuren en verdoezelt de oneffenheden. Glasvezelbehang is zeer sterk, scheurt nauwelijks en krimpt niet. Ook is het vochtwerend, brandvertragend en overschilderbaar. Behangen over glasvezelbehang is ook mogelijk.

Nadelen: het behang op de oude muur is moeilijk te verwijderen als het eenmaal aangebracht is. Ook is glasvezelbehang eigenlijk alleen in het wit verkrijgbaar.
Zo breng je het aan: smeer de muur in met behanglijm en druk het behang daarna tegen de muur. Je kunt nog eenvoudig ‘bijsturen’.

4. Vinylbehang
Voordelen: het behang heeft een waterafstotende kunststof toplaag, waardoor het uitstekend in vochtige ruimtes te gebruiken is of op muren die vaak aangeraakt worden. Wanneer je de toplaag van het behang op de oude muur eraf haalt, kun je er eenvoudig opnieuw behang overheen plakken. Het behang is ook overschilderbaar, afwasbaar, scheurt niet snel en gaat lang mee.

Nadelen: het behang is zwaarder dan andere soorten behang, moeilijk te verwijderen en weinig tot niet ademend. 
Zo breng je het aan: dit behang is wat lastiger te plakken. Ook hier smeer je de behanglijm op het behang en niet op de muur.
 

Perfect behangen

Behang berekenen en het behang van je oude muur verwijderen

De hoeveelheid behang berekenen die je nodig hebt, klinkt ingewikkelder dan het is. Behang berekenen doe je zo:

1. Meet de hoogte van de kamer op in centimeters. Tel er voor de zekerheid 10 cm marge bij op.

2. Kijk op de rol behang hoeveel centimeter er op de rol zit. Deel dit aantal door het aantal centimeters van de hoogte van de kamer. Nu weet je hoeveel banen je uit 1 rol behang kunt halen.

3. Nu dien je het aantal rollen behang nog te berekenen. Meet eerst de omtrek van de kamer. Dat wil zeggen de breedte van alle (vier) de muren bij elkaar opgeteld.

4. Kijk op de rol hoe breed het behang is. Deel de omtrek van de kamer in centimeters door de breedte van een baan in centimeters. Nu weet je hoeveel banen behang je nodig hebt.

5. Je weet nu hoeveel banen behang je nodig hebt en hoeveel banen je uit 1 rol behang kunt halen. Deel het eerste getal door het tweede getal en je weet hoeveel rollen behang je nodig hebt.

Als er nog behang op je oude muur zit, dien je dat eerst te verwijderen voordat je nieuw behang kunt plakken. Hoe je dat doet, leggen wij uit in een ander artikel: ‘Eenvoudig je behang verwijderen’.
 

Behang berekenen

Behangen: tips

Benodigdheden: afdekfolie, schaar, stanleymes, rolmaat, potlood, behanglijm, lijmkwast, eventueel een behangtafel, naadroller, behangliniaal, behangspatel / aandrukrol en spons.

Je hebt nu een soort behang gekozen, kunnen berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt en je oude behang verwijderd. Dan kun je nu gaan behangen! Enkele tips en een handig stappenplan:

1. Voorbereiding: zorg dat er voldoende ruimte is om fijn te kunnen werken, dek de vloer af en zorg dat de muur / muren droog, schoon en egaal zijn.

2. Behang knippen: knip of snijd alle banen op maat. Tel zowel boven als onder 5 cm marge bij de hoogte van de kamer. 

3. Behanglijm aanbrengen: breng de lijm op de achterkant van een baan behang aan of direct op de muur, afhankelijk van het type behang dat je hebt. Laat de lijm daarna even inweken.

4. Behang plakken: kijk op de rol in welke richting je het behang moet plakken. Begin altijd naast een raam met behang plakken en werk met de klok mee rond. Trek een loodrechte lijn op 50 cm rechts van het raam. Daar begin je met de eerste baan.

5. Werk van boven naar beneden. Laat boven 5 cm marge bij het plafond en plak de baan tegen de verticale lijn.

6. Eventuele bellen haal je weg door met een borstel of behangspatel vanuit het midden naar buiten te wrijven en van boven naar beneden.

7. Snijd het overtollige behang weg door met een behangliniaal een vouw te drukken op het punt waar de muur overgaat in het plafond. Snijd met een stanleymes het behang in de vouw af. Doe dat onder pas als het behang droog is.

8. Op naar de volgende baan! Maak de tafel tussen iedere baan behang schoon. Plak de banen behang zij aan zij en laat ze niet overlappen.

9. Druk steeds na 10 minuten de naden aan met een nadenroller of met een schone doek bij reliëfpapier. 
 

Gouden tips:

1. Gebruik je een behangtafel? Laat de uiteinden van de baan behang dan net iets over de randen van de tafel steken als je behanglijm gaat aanbrengen. Op die manier zorg je ervoor dat er geen behanglijm op de tafel komt.

2. Smeer de lijm van binnen naar buiten om kreuken of scheuren te voorkomen. Smeer eerst het ene uiteinde in, dan het andere en dan pas het midden. Het uiteinde waar al lijm op zit, kun je tussentijds dubbelklappen zonder de ‘vouw’ plat te drukken.

3. Geknoeid? Poets de lijm dan direct op met een vochtige spons die je regelmatig uitspoelt.

4. Maak bij kozijnen schuine knipjes in de hoeken, borstel het behang strak en snijd het dan pas op maat.

5. Haal bij stopcontacten en schakelaars de stopcontacten en afdekplaatjes van de muur (eerst de stroom afzetten!) voordat je gaat behangen. Je kunt het behang plakken direct over het stroompunt heen. Daarna snijd je er met een stanleymes een kruis in en snijd je de flapjes netjes weg.
 

Hubo: voor al je behanggereedschap

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor al je behanggereedschap. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.