5 tips voor een koel huis zonder airco

De afgelopen zomer was één van de warmste ooit. Omdat deze trend voorlopig aanhoudt, is het tijd voor actie. Voor een zwembad heb je geen plek en een airco is te duur. Hoe je toch afkoelt? Wij leggen het je uit.

Koel zonder airco

Warme dag = dure dag (feit)
In de zomer zetten we de verwarming laag of uit. Dit scheelt in energie. Koelkast en vriezer moeten harder werker, wat meer energie kost, en ook de airco en ventilator worden vaker aangezet. Bij elkaar loopt het energieverbruik op, tijdens een hittegolf zelfs met tien procent!

1. Houd de warmte buiten: isoleer je huis
Deze ligt voor de hand, maar een huis met goed geïsoleerde muren, vloer en dak houdt bij warme temperaturen de hitte buiten. Een soort koelbox- effect. Bovendien heb je er ook in de winter voordeel van, waardoor je zo’n 30% op de stookkosten bespaart. In sommige gevallen krijg je zelfs subsidie.

2. Lucht alleen door als het afgekoeld is
Laat zonneschermen omlaag en gordijnen dicht. Maak ook gebruik van de nacht. Ventileer dan goed, zet ramen open en zorg dat het goed afkoelt. Overdag houd je de ramen dicht, zo blijft alle warme lucht buiten. Toch wat open doen? Plaats horren en houd ongewenste gasten buiten de deur. Hubo meet, maakt en monteert horren aan huis.

groen dak

3. Vergroen je dak!
Op een vlak dak kan de temperatuur zomers oplopen tot 70 graden. Ga daarom voor groen. Planten zweten net als mensen en blijven daarom op circa 35 graden. Ze vangen ook nog eens regenwater op en zorgen in de winter voor minder stookkosten. Als isolatie is een groen dak niet voldoende, ga daarom voor een combinatie met goede dakisolatie.

4. Ventileren kun je leren
Een airco gebruikt veel stroom en bevat koelmiddelen die sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Ook kost de
productie veel grondstoffen, zoals kunststof en metaal. Genoeg reden voor het alternatief: de ventilator. Een stuk milieuvriendelijker! Liever meer koelte? Kies een splitmodel airco met energielabel A+. En gebruik 'm zo weinig mogelijk.

5. Lifehacks
Een groen dak of nieuwe isolatie is een grote stap. Er zijn ook snelle oplossingen.

Spuit je platte dak nat met koud water voor je gaat slapen, zo blijft het tijdens de nacht koel. Zet ook een parasol voor de muur waar de zon op schijnt, hang vochtige doeken voor het raam en laat onnodige computers en lampen uit. En we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je de was met dit weer buiten hangt, toch?