5 tips voor de leukste winterpret

Daar is hij dan: Koning Winter! De komende dagen bedekt hij ons land met kou en een dik pak sneeuw. Dat betekent koude voeten en blauwe vingers, maar ook metershoge sneeuwpoppen en donkerblauw natuurijs!

5 tips voor de leukste sneeuwpret

1. Maak het looppad sneeuwvrij

De wekker gaat en de dag begint. Je gaat de trap af op weg naar buiten, maar... alles is bedekt onder een wit deken! Mooi om naar te kijken, minder makkelijk om over te lopen. De kans op een ongeluk is groot, dus maak je snel de straat, stoep en oprit sneeuwvrij. Dit doe je het snelst met een sneeuwruimer. Let goed op waar je het overtollige sneeuw laat, want als dit smelt is het alsnog spekglad. Heb je geen sneeuwruimer? Gebruik dan een bezem of een vloertrekker.

Hierna werp je uit de hand wat strooizout over het pad. Het zout voegt zich aan de sneeuw of het water en verlaagt zo het vriespunt. De kans op gladheid is dan een stuk kleiner. Geen strooizout in huis? Gebruik een handje zand, dit dient als antislip middel.
 

man maakt pad sneeuwvrij

2. Ga veilig op pad

Wanneer je met de auto op pad gaat, staat veiligheid voorop. Door sneeuw, vorst en ijzel kunnen de omstandigheden op de weg heftiger zijn dan normaal. Je banden vormen hier de basis. Zit er nog voldoende profiel op en is de spanning goed? Dit scheelt dit je niet alleen in de kans op een ongeluk, de juiste banden leveren ook een lager brandstofverbruik en minder slijtage.

Om nog meer verrassingen te voorkomen, leg je de avond voor de vorst een deken op je voor- en achterruit. Om je ruiten daarna compleet sneeuw- en ijsvrij te maken, gebruik je een krabber, ruitontdooier en ruitenvloeistof voor onderweg.

Door de kou kan je accu sneller leeglopen. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ook voor een jumpstarter. Zo ga je zonder zorgen op weg.
 

klein meisje maakt auto sneeuwvrij

3. Maak zelf een slee!

Nu er ineens sneeuw ligt, wil je niets anders dan buiten spelen met je kinderen: samen sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevecht houden en lekker sleeën. Maar de winkels zijn dicht en je hebt geen slee in huis. Wat nu? Pak een wasmand en touw. Knoop het aan elkaar, controleer de knoop goed en leg een kussentje in de wasmand. Knuffel erbij en klaar. Gaan met die banaan!
 

slee van wasmand

4. Schiet mooie plaatjes van huis en buurt

Hoe vaak maken we dit nog mee? Niemand die het weet. Des te leuker om het vast te leggen. Sneeuw geeft veel sfeer aan je foto’s, als de zon schijnt op een besneeuwd veld lijkt het net een winters sprookje. Zet het eigen gezin of wat vrienden op de foto (let wel op de afstand) voor jullie favoriete plek in de stad, park of gewoon voor je eigen huis. Leg het plezier in de sneeuw vast, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door buurt of stad. Heerlijk om later nog eens terug te kijken!
 

brug onder de sneeuw in Nederlandse stad

5. Ga op expeditie

De wereld ziet er nu heel anders uit, er valt van alles te ontdekken. Je vindt sporen van konijnen, eenden en overwinterende vogels die je anders niet ziet! Wanneer je bent uitgekeken op de stoep of straat valt er in de bossen nog veel meer te beleven. Sluip als Freek Vonk door de natuur en ga op zoek naar de Nederlandse Big Five: de ree, het edelhert, de bever, de zeehond (echt waar) en het wild zwijn. Let goed op de paadjes en laat geen schade achter, de natuur blijft van de wilde dieren.
 

Nederlands landschap onder sneeuw

Blijf je liever binnen?

Ook dat snappen wij goed. Niks fijners dan je eigen warme huis. Kun je direct wat klusspiratie opdoen in ons magazine!

Dit heb je nodig: