Sommige apparatuur heeft een hoge energiebehoefte. Denk aan de jacuzzi, een elektrische warmtepomp of kookapparatuur. Vaak kun je deze niet aansluiten op een stopcontact met 230 volt. In dat geval kun je krachtstroom aanleggen.
Sommige apparatuur heeft een hoge energiebehoefte. Denk aan de jacuzzi, een elektrische warmtepomp of kookapparatuur. Vaak kun je deze niet aansluiten op een stopcontact met 230 volt. In dat geval kun je krachtstroom aanleggen.
Apparaten die krachtstroom gebruiken, meer dan de standaard 230 volt, hebben speciale stopcontacten voor krachtstroom nodig. Krachtstroom is letterlijk stroom met meer kracht. Alleen die extra kracht zit niet in de stroom zelf, want die is hetzelfde. De extra kracht komt door het stopcontact. In een normaal stopcontact zitten twee draden: een nuldraad en een fase- of spanningsdraad (1 x 35 Ampère). Een krachtstroom aansluiting heeft naast een nuldraad drie spanningsdraden (3 x 25 Ampère). Krachtstroom wordt daarom ook wel een 3-fasenaansluiting genoemd. Je kunt alleen krachtstroom aanleggen als je een 3-fasenaansluiting hebt. Tussen de fasen ontstaat een hogere spanning van 400 volt.
Tips:
Bij de meeste nieuwbouwhuizen wordt direct een 3-fasenaansluiting aangelegd. Is dat niet zo? Kijk dan eerst of de hoofdschakelaar berekend is op 3 x 25 Ampère. Anders dien je de hoofdschakelaar te vervangen voor een 3-fasen hoofdschakelaar.
Een 3-fasenaansluiting is ook prettig wanneer regelmatig de stoppen omslaan. Waarschijnlijk heeft je apparatuur een hogere energiebehoefte, die de 1-fasenaansluiting overbelast. Sluit de apparaten dan op verschillende fasen aan.
Ook met een 3-fasenaansluiting kan overbelasting ontstaan. Verdeel je apparatuur daarom over de 3 fasen. Wanneer de hoofdzekering doorslaat, kan alleen de netbeheerder dit namelijk herstellen.
Dit heb je nodig: krachtgroep, elektriciteitskabel en een krachtstroom stopcontact.
Stap 1: zet de hoofdschakelaar uit.
Stap 2: een 1-fase hoofdschakelaar waardeer je eerst op naar een 3-fasen hoofdschakelaar.
Stap 3: plaats de krachtgroep achter de aardlekschakelaar in de groepenkast.
Stap 4: vraag daarna je netbeheerder de aansluiting te verzwaren. Dit kan pas zodra de hoofdschakelaar opgewaardeerd is. Een medewerker van de netbeheerder komt dan bij je langs en zal de situatie beoordelen.
Stap 5: nu kun je de elektra aanleggen. Leg een elektriciteitskabel en sluit hier het krachtstopcontact op aan.
Tips:
Zelf je elektriciteit aanleggen, en dan in het bijzonder krachtstroom aanleggen, is niet voor iedereen weggelegd. Hubo helpt je. Bij vragen over elektriciteit aansluiten, adviezen over krachtstroom aanleggen, de juiste materialen voor elektra of om je werk uit handen te nemen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.