Je groepenkast veilig vervangen of uitbreiden

Ga je een nieuwe keuken plaatsen? De apparaten die je plaatst, hebben vaak een eigen groep nodig. Denk aan een oven en vaatwasser. Misschien moet je hiervoor je groepenkast vervangen of uitbreiden. Hoe je dat doet? Dat lees je in ons stappenplan.

Je groepenkast veilig vervangen of uitbreiden

Wanneer is het nodig om je groepenkast te vervangen?

Het komt niet vaak voor dat je de groepenkast moet vervangen. Vaak volstaat het om de huidige groepenkast met een nieuwe groep uit te breiden. Een goede reden om de groepen- of stoppenkast te vervangen, is wanneer je op dit moment nog een verouderde stoppenkast hebt. Een oude stoppenkast is minder veilig en een nieuwe stoppenkast kun je bovendien helemaal aan je wensen aanpassen.

Ook kan het noodzakelijk zijn om de groepenkast te vervangen omdat je anders te weinig aardlekschakelaars hebt voor de uitbreiding die je wilt doen. Is er in je huidige groepenkast geen ruimte meer om uit te breiden? Dan moet je de groepenkast vervangen. Een groepenkast moet over minimaal een hoofdschakelaar en twee aardlekschakelaars beschikken. Per vier groepen (zekeringen) heb je een aardlekschakelaar nodig.

Een stoppenkast vervangen is specialistisch werk. Dit kun je het beste uitbesteden aan een specialist met de juiste materialen. Een groepenkast uitbreiden kun je wel veilig zelf doen. Hoe? Dat lees je in onderstaand stappenplan.

Tip: kijk eerst na of je door het uitbreiden van de groepenkast ook een extra aardlekschakelaar nodig hebt. Zorg er daarnaast voor dat er al een nieuwe leiding is aangelegd tot in de groepenkast.
 

groepenkast

De groepenkast uitbreiden

Dit heb je nodig: spanningzoeker, zekering, schroevendraaier en dikke installatiedraad (6.0).

Stap 1: schakel de stroom met de hoofdschakelaar uit. Controleer met een spanningzoeker of dat gelukt is. Dat doe je achter het frontje van de groepenkast op het deel na de hoofdschakelaar.

Stap 2: de bruine draad van de nieuw aangelegde leiding bevestig je aan de L-aansluiting aan de bovenkant van de nieuwe groep.

Stap 3: de blauwe draad van de nieuw aangelegde leiding bevestig je aan de N-aansluiting van de nieuwe groep.

Stap 4: de aardedraad (geel/groen) van de nieuw aangelegde leiding sluit je op het gemeenschappelijke aarde-verdeelblok aan. Dit blok zit meestal onder de groepen. Je ziet dat aan het symbool van drie lijnen onder elkaar.

Stap 5: de nieuwe zekering voor de extra groep klik je in de kunststof richel van de groepenkast.

Stap 6: op de polen aan de bovenkant van de aanwezige aardlekschakelaar sluit je de onderste polen van de groep aan. Hiervoor heb je dikke installatiedraad nodig. De bruine draad (L) van de groep gaat naar de linkerpool (nr. 1) op de aardlekschakelaar. De blauwe draad (N) van de groep gaat naar de rechterpool (nr. 3) op de aardlekschakelaar.

Stap 7: maak ruimte voor de extra groep. Dat doe je door uit het frontje van de stoppenkast één van de afdekplaatjes te verwijderen. Daarna plaats je het frontje terug en sluit je de stoppenkast.

Stap 8: draai de hoofschakelaar om. Als het goed is, doet de nieuwe groep het nu. Dat kun je controleren door met de spanningzoeker te testen of de spanning op de nieuwe leiding wegvalt als je de schakelaar naar beneden trekt.

Tip: op het deel voor de hoofdschakelaar staat altijd 230 volt spanning. Van dit gedeelte kun je de stroom niet uitschakelen. Wees hier dus voorzichtig mee!
 

groepenkast groot

Hubo helpt je ook met deze klus

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: