Keuken verouderd? Zelf je keukendeurtjes vervangen

Je smaak verandert. Een nieuwe keuken plaatsen is een hele investering. Je keukendeurtjes vervangen of vernieuwen is een goedkoper alternatief. Hubo vertelt je welke mogelijkheden er zijn om je keukendeurtjes te vernieuwen.

Keuken verouderd? Zelf je keukendeurtjes vervangen

Welk hout om je keukendeuren te vervangen?

Er zijn verschillende soorten hout waarvan je nieuwe keukendeurtjes kunt maken. Betonplex berken en hardhout zijn ideaal voor keukendeurtjes. Dit multiplex hout met een kunststof toplaag is kras- en stootvast en vochtbestendig. Vergeet niet de kopse kanten te behandelen met een flinke laag (transparante) lak of randsealer.

MDF kun je gemakkelijk schilderen. Begin met een goede grondlaag voor een strak en vochtwerend resultaat. MDF is er ook in een vochtwerende variant en er bestaat zelfs MDF met een grondlaag of lakdragende folie, waardoor gronden niet meer nodig is.

Wil je je keukendeurtjes vervangen door stoere, industrieel ogende deurtjes? Ga dan voor OSB hout van samengeperste houtsnippers. Dit hout heeft goede vochtwerende eigenschappen, maar moet eveneens met een matte, transparante lak behandeld worden. Dat geldt ook voor de kopse kanten.

Eventueel kun je je keukenkastdeurtjes vervangen door multiplex okoumé of hardhout, als je het goed verlijmt. Multiplex berken kan ook als je op het plaatmateriaal een extra goede grondlaag aanbrengt en de kopse kanten voorziet van een randsealer.
 

keuken

De keukenkastdeurtjes vervangen

Stap 1: meet de afmetingen van je huidige keukendeuren op. Een belangrijke stap! Meet zowel de lengte en breedte als de diepte en noteer alles nauwkeurig. Bestel daarna de juiste keukendeurtjes van het hout dat je voorkeur heeft.

Stap 2: demonteer de keukenkastdeurtjes die je gaat vervangen.

Stap 3: boor de schroefgaatjes voor de scharnieren en greepjes op dezelfde plekken in je nieuwe kastdeuren. Maak een groter gat om het scharnier te laten verzinken.

Stap 4: bevestig de nieuwe deurtjes met de oude scharnieren en greepjes of koop hier nieuwe voor.
Tips: maak een schets van je keuken en schrijf overal de juiste maten bij, evenals de plekken van de scharnieren en greepjes.

Tips: maak een schets van je keuken en schrijf overal de juiste maten bij, evenals de plekken van de scharnieren en greepjes.
 

keukenkastjes

Keukendeuren verven

In plaats van je keukendeurtjes in zijn geheel vervangen, kun je ook alleen de kleur van de keukendeurtjes vernieuwen door je keukendeuren te verven. Ga als volgt te werk:

Stap 1: maak de keukendeurtjes schoon en ontvet ze met een sopje van wat water en ontvetter

Stap 2:schuur de keukendeurtjes totdat alle glans eraf is.

Stap 3: breng grondverf of primer aan. Wanneer deze droog is, schuur je nogmaals lichtjes. Maak de keukendeurtjes vervolgens stofvrij.

Stap 4: lak de deurtjes af in de gewenste kleur.

Ben je bang dat het resultaat niet strak genoeg is? Laat dan je keukenkastjes spuiten door een specialist.
 

keukenkastje

De greepjes van je keukendeuren vervangen

Door de kastgrepen op de keukendeurtjes te vervangen, kun je de hele look veranderen. Het is een eenvoudige ingreep die toch een groots resultaat kan hebben.
 

Hubo helpt

Je keukendeurtjes opknappen? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer ideeën. Wij hebben de juiste materialen als je je keukendeurtjes gaat renoveren, je keukenkastjes wilt opknappen of je complete keukenkastjes gaat vervangen.

Dit heb je nodig: