5 tips voor het sproeien van je tuin

Met deze tips voorkom je een droge en dorre tuin zonder een hoog waterverbruik. Drinkwater is immers kostbaar.

Tuin sproeien

1. Kies je sproeimoment

Overdag de tuin sproeien, in de hete zon, is een slecht idee. Niet alleen omdat dan een groot deel van het water verdampt, ook omdat bladeren dan verbranden in de zon. Het is beter om in de vroege ochtend of late avond te sproeien.

2. Sproei gelijkmatig

Het is niet handig om altijd op dezelfde plek te sproeien. Dit zorgt voor een eenzijdige wortelgroei en voorkomt dat voedingsstoffen uit de bodem worden opgenomen in de wortels. Het is beter om het hele gebied rondom de plant te besproeien. Probeer ook zo weinig mogelijk te sproeien. Net genoeg tot de bodem vochtig is.

3. Verzorg de bodem

Kleimineralen zorgen ervoor dat de grond gelijkmatig water vasthoudt. En je planten daardoor beter zullen groeien. Is je tuin erg zanderig? Vul ‘m dan ook met zandgrondverbeteraar. Dat houdt de bodem vochtig met warm weer en zorgt dat overtollig water wordt afgevoerd.

4. Droogte kan geen kwaad

Gelukkig kent ons land geen extreem droge zomers. Direct sproeien na een paar dagen geen regen is niet nodig. Mocht het droge weer aanhouden is één à twee keer per week voldoende. Droogte op zijn tijd komt de tuin namelijk ook ten goede: voortdurend natte grond blokkeert de luchttoevoer van de wortels zodat ze kunnen afsterven.

5. Regenwater is gratis!

Een groene, weelderige tuin aan je muur maar ook een betaalbare waterrekening? Overweeg dan regenwater.