Erik van Vuuren – HUBO W36

Erik van VuurenWaar komt je passie voor zeilen vandaan?
Die is door mijn ouders met de paplepel ingegoten. Zij hebben mij ongedwongen met het zeilen in contact gebracht en tijdens lange zeereizen naar o.a. Noorwegen en Frankrijk kreeg ik de kans om spelenderwijs met de zeilen en het roer ervaring op te doen. De combinatie van wind, golven, de rust doch tevens dikwijls de spannende momenten tijdens bijvoorbeeld een storm, maakte dat zeilen mijn ware passie is.

Hoe en waarom is het project met Waarschip tot stand gekomen?
De eigenaar van Waarschip wilde graag een bijzonder schip gaan bouwen en ik zag dat zijn werf tevens toe was aan een nieuwe positionering in de markt. Heel veel mensen kennen de Waarschip werf van vroeger maar was een beetje in de vergetelheid geraakt. Samen met Roelof werken we aan een nieuwe toekomst van de werf en de Hubo is een prachtige manier om de markt te laten zien dat de werf er nog is, en hoe!

Wat is er zo bijzonder aan een Waarschip?
Waarschip heeft altijd schepen uit hout gebouwd en dikwijls waren dat ook bouwpakketten, die men overigens nog steeds kan leveren. Hout is een fantastisch materiaal maar door de zware lobby vanuit o.a. de polyester branche is men vergeten wat de voordelen van duurzaam hout zijn. Door de sterkte, stijfheid en het relatief lage gewicht van hout te combineren met materialen die het materiaal goed conserveren, ontstaat er een enorm goede romp die zich kan meten met de beste moderne (carbon) materialen. Een Waarschip is altijd herkenbaar geweest door de karakteristieke knikjes in de romp. Onze Hubo heeft ook bijzondere knikjes maar die zijn deze keer speciaal met oog op de WK aangebracht.

Wat betekent de samenwerking met Hubo/Multimate en hoe is deze ontstaan?
De samenwerking met Hubo kwam in vogelvlucht tot stand nadat ik Erik van Houten (Hubo Scheveningen) over het project had verteld en de mogelijkheden had toegelicht. Het Nederlandse ‘Made in Holland’ concept van dit project kent dezelfde kernwaarden zoals die bij Hubo/Multimate. Professionaliteit: vakmanschap, Hollands, passie en het elkaar vanuit de onderlinge synergie versterken , is een prachtige metafoor.

Zeilt de boot naar verwachting?
Zekers, de W36-HUBO doet datgene wat wij theoretisch hadden bedacht. Wat wij nu doen is heel veel testen en trainen en daar waar een team doorgaans een jaar voor nodig heeft om grip te krijgen op alle variabelen, zien wij met enorm veel toewijding en expertise in 4 maanden voor elkaar te krijgen: een optimaal voorbereid schip en zeilteam om te vlammen tijdens de Wereldkampioenschappen.

TeamHoe is de team samenstelling en wat is je verwachting van hen?
Het zeilteam bestaat uit 8 personen met daarin een balans vanuit een ervaren kernteam die al meerdere succesvolle zeilcampagnes samen hebben gedaan aangevuld met vers bloed en nieuwe teamleden die tot een juiste mix, qua talent, doorzettingsvermogen en teamdynamiek leidt. Het totale team bestaat uit bijna 20 mensen, bestaande uit onder andere de bouwer van het schip, de ontwerper, een data-analist, zeilmakers, walsupport en communicatie. 

Wat is het doel voor 2018?
Doelstelling is een podiumplaats tijdens het WK zeezeilen.

Als je einde van het jaar terug kijkt, waar hoop je dan trots over te kunnen zijn?
Op alles wat wij met zijn allen hebben neergezet, dat wij ongeacht het resultaat terugkijken op een project waarin iedereen zijn best heeft gedaan om het maximale resultaat te bereiken. De trots is er overigens nu al!  Dit gelet de inzet van alle mensen die bij dit project betrokken zijn en waarmee we nu al veel hebben neergezet. Nu is het zaak om deze positieve vibe nog verder uit te breiden. Alle puzzelstukjes vallen in juli samen en maakt ons allemaal hélemaal trots.