De Groene Keuze van Hubo: de regenton

De regenton is populair. Steeds meer mensen besproeien de tuin met het opgevangen regenwater. Goed voor milieu én portemonnee.

Hoe groter, hoe beter

Met de aanleg van een regenton of infiltratiesysteem, geef je de grond in droge tijden duurzaam water. Regentonnen zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Maar er geldt: hoe groter hoe beter. Als een kleine ton overstroomt, gaat het water alsnog het riool in en een kwartiertje de tuin sproeien kost al gauw 100 liter kraanwater. Een regenton loopt in de zomer ook vol, zeker wanneer er een zware regenbui valt. Je kunt met dat water heel goed de tuin sproeien. Bovendien is het water uit de regenton beter voor je planten.
 

Gieten of sproeien?

Regenwater dat opgevangen wordt in een regenton kun je via het kraantje in een gieter laten lopen. Op die manier kun je planten of groenten in je tuin of op je terras het nodige water geven. Maar wanneer je een grote tuin hebt of je regenton een eind van je tuin verwijderd is, wordt dit met een gieter een behoorlijke klus. Je kunt dan ook gebruik maken van een beregeningspomp om het water uit de regenton op te pompen en je tuin te besproeien. Er zijn speciale regentonpompen verkrijgbaar om water uit een regenton te gebruiken. Heel eenvoudig: je hangt de pomp in de regenton, sluit rechtstreeks een slang aan op de pomp en verdeelt het water over de tuin.
 

Nederland regenland?

In Nederland kan het af en toe flink regenen. Het KNMI heeft berekend dat er nu 20 procent meer neerslag valt dan 60 jaar geleden. Voor minder wateroverlast bij zware regenbuien kun je de regenpijp in plaats van naar het riool, naar een regenton leiden, of “groene daken” aanleggen die het water beter vasthouden.

Via de energiesubsidiewijzer kun je er gemakkelijk achter komen of jouw gemeente een subsidie heeft voor de aanschaf van een regenton of de aanleg van een groen dak.

Voor het grondwaterpeil is het beter als het regenwater minder wordt afgevoerd via het riool, maar gewoon in de grond wegzakt. Daarom is het verstandig om je tuin niet volledig te bestraten, maar een paar tegels weg te halen en daar een groen perk(je) te maken.
 

Extra tips voor je regenton

  • Sluit een regenton op de regenpijp van een klein dak, bijvoorbeeld een afdak van een tuinhuisje. Bij grote daken loopt de ton al snel over en loopt het water alsnog het riool in.

  • Zet de ton op een verhoging. Je kunt het kraantje dan laag plaatsen, terwijl er toch een emmer of gieter onder past. Voordeel van een laag kraantje is dat je al het water kunt aftappen en in de winter de ton goed leeg kunt maken.

  • Plaats de regenton bij voorkeur op een schaduwrijke plek in je tuin. Zo blijft het regenwater koel en helder en zullen er minder snel algen in het water groeien.

  • Gebruik een goed sluitend deksel op de ton, zodat het water in de ton geen muggenbroedplaats wordt. Zo'n deksel wordt, net als een kraantje, meestal meegeleverd bij de regenton.

  • Zuiver regenwater is beter voor je planten. Vermijd daarom ook dat afgevallen bladeren van bomen via het dak en langs de regenpijp in de regenton terecht komen. Bladeren houd je uit de ton met een speciale zeef of – goedkoper – met een panty.

  • Let bij het aansluiten van een regenpijp op voldoende overloop voor extreme buien.

  • Wist je dat regentonwater ook heel goed is voor kamerplanten? Het bevat namelijk minder kalk en zouten dan kraanwater.