Brandpreventie

Hubo helpt je graag om brand te voorkomen. Zo hebben we heel wat handige artikelen die de kans op brand helpen verkleinen. Producten, maar ook adviezen die bijdragen aan brandpreventie.

Tips om overbelasting te voorkomen

Vaak ontstaat brand door overbelasting van elektrische apparaten. Dit kan leiden tot brand doordat de bedrading te warm wordt. Houd daarom voldoende ruimte tussen de muur en elektrische apparaten, zoals de televisie, koelkast en gasfornuis. Gebruik hiervoor minstens 15 centimeter. Zo voorkom je overbelasting van je elektrische apparatuur en zorg ervoor dat ze op de juist manier geaard zijn. Schakel je apparatuur zoveel mogelijk uit als je weggaat. Een TV die op stand-by staat lijkt veilig. Toch kan het voorkomen dat er iets in het toestel doorbrandt en de brand overslaat.

Natuurlijk blijft de kans op brand ook met deze maatregelen aanwezig. Daarom is het belangrijk om op brand voorbereid te zijn, zodat de schade beperkt blijft. Hieronder hebben we een aantal producten voor je op een rijtje gezet die bijdragen aan een optimale brandpreventie:

Rookmelder
Rookmelders detecteren rook en waarschuwen je zodoende bij brand. Zeker ’s nachts is dit belangrijk: driekwart van de branden ontstaat tussen middernacht en zes uur ’s ochtends. Een goede rookmelder maakt flink lawaai en maakt je meteen wakker. Zo heb je genoeg tijd om te vluchten.
Rookmelders dien je het beste hoog te plaatsen, zoals aan het plafond. Dit omdat rook opstijgt en zich bovenin een ruimte verzamelt. Hang je rookmelders minimaal in alle ruimtes waar je doorheen moet als je onverhoopt je huis moet ontvluchten, zoals op de overloop, hal of gang van elke verdieping. Voor optimale veiligheid zorg je dat elke slaapkamer voorzien is van een rookmelder.
Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte, aan het plafond, op 50 cm van alle muren. Heb je een schuin dak? Hang de rookmelder dan 25 cm lager dan de nok in verband met stilstaande lucht. Vergeet natuurlijk niet om na het ophangen van de rookmelder, deze ook te testen.

Hittemelder
In keukens, garages en badkamers zijn hittemelders handiger dan rookmelders. Tijdens het koken, douchen of het starten van een auto kan er tenslotte ook rook ontstaan – vaak onschuldige rook waar je geen rookmelder bij nodig hebt. In deze ruimtes is het handiger om een hittemelder op te hangen. Deze melder reageert niet op de rook maar geeft alarm als de temperatuur in de ruimte boven de 60 graden komt. Op deze manier word je alsnog gewaarschuwd als er brand in een van deze ruimtes ontstaat. Een goede hittemelder of rookmelder is dan ook essentieel voor goede brandpreventie.

Koolmonoxidemelder
Koolmonoxide is kleurloos en reukloos gas. Van nature komt koolstofmonoxide in kleine hoeveelheden voor in de atmosfeer. In huis kunnen echter door verstopte rookkanalen, brand of een niet juist werkende verwarmingsinstallatie veel hogere hoeveelheden ontstaan. Een te hoge hoeveelheid koolstofmonoxide kan levensgevaarlijk zijn. Koolmonoxide wordt namelijk 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor wordt het zuurstof uit het bloed verdrongen en zal je bij een te hoge dosis overlijden. Je kunt koolmonoxide zelf niet ruiken, daarom mag een koolmonoxidemelder niet ontbreken.
Een koolmonoxidemelder merkt namelijk hoge concentraties koolmonoxide in de lucht op en zal een alarm geven. Koolstofmonoxide is zwaarder dan lucht en zal dus naar de grond zakken. Daarom moet je een koolmonoxidemelder laag ophangen. Als extra veiligheidsmaatregel raden wij je aan om eens in de zoveel tijd de verwarmingsinstallatie te laten controleren, de schoorsteen eens per jaar te vegen en nooit de luchtaanvoer en –afvoer af te sluiten.

Blusdeken
Een ongeluk zit in een klein hoekje en een vlam in de pan kan dan ook iedereen overkomen. Blus een vlam in de pan nooit met water, dan werkt dit averechts: je krijgt een ontzettende steekvlam tot gevolg. Wij adviseren om in de keuken een blusdeken te plaatsen. Hiermee dek je de vlammen toe waardoor je de zuurstof ontneemt en de vlam zal doven.

Geef brand geen kans met de juiste artikelen voor brandpreventie. Hubo geeft je graag een veilig advies!