Eva helpt: Sarah (28) en Esmee (23)

'Ik (Sarah) ben zelf nogal opgeruimd, maar mijn vriendin absoluut niet. Nu ben ik continu haar spullen aan het opruimen. Hoe verander ik dat?'

Eva:

Er zijn veel manieren om dit aan te pakken. Als we er voor het gemak vanuit aan dat je graag bij haar blijft, ga dan in gesprek over jullie wensen. Maak een lekker kopje thee of koffie en nodig haar uit om te praten over wat jij belangrijk vindt in huis en vraag vooral ook wat zij belangrijk vindt. Door vriendelijk, kwetsbaar en eerlijk te zijn, kom je tot een goede uitkomst.

Wees niet veroordelend, maar blijf luisteren naar haar wensen. Je moet je namelijk ook realiseren dat niet iedereen hetzelfde tegen opruimen aankijkt. Sommigen vinden het fijn als het opgeruimd en overzichtelijk is. Maar er zijn ook mensen die dat niet zo belangrijk vinden. Zij vinden andere dingen vaak belangrijker: dat er ’s avonds een kaarsje brand op tafel, dat jullie in jullie vrije tijd lekker op pad kunnen of dat er altijd lekkere hapjes in huis zijn bijvoorbeeld.

Probeer je partner daarom altijd positief te benaderen als het om het opruimen gaat. Niemand zit te wachten op een mopperkont die continue de negatieve dingen benadrukt. En in de ogen van je partner is het waarschijnlijk niet zo relevant dat het opgeruimd is.

Geef ook altijd het goede voorbeeld en benoem dit niet steeds. Als jij het graag opgeruimd hebt in huis, zal jij ook altijd de persoon blijven die daar net iets harder voor moet werken. Accepteer dat en accepteer dan ook dat zij andere kanten heeft waar je ook veel plezier van kunt hebben.

Zet ‘m op!