Slimme oplossingen voor de speelhoek!


Je kent het denk ik wel, iedereen ligt op bed en jij ploft op de bank neer met een kopje thee/glas wijn na een lange dag. Maar, als je om je heen kijkt voel je helemaal geen rust. Want, overal liggen spullen. Speelgoed, boeken, gymtassen, knuffels en post van drie weken geleden. Hoe kan jij je rust vinden in een omgeving die geen rust uitstraalt? Dat kan dus niet. Daarom hier in plan van 4 stappen, zodat jij ook dat relaxte moment kunt ervaren, als iedereen op bed ligt. Jouw moment van rust. Voel je het al? Heerlijk he! Nu nog even daadkrachtig zijn en dan ben jij daar ook. Daar gaan we.

Stap 1 – geef het goede voorbeeld & blijf positief
Het is superbelangrijk om je kinderen te laten zien hoe ze kunnen opruimen en geef daarin zelf ook het goede voorbeeld. Dus, ruim je eigen spullen structureel op en spreek elkaar daar (vriendelijk en positief) op aan. Word niet die zeur die altijd iedereen aan zijn jasje trekt, maar benader ze altijd positief…alle huisgenoten.

Stap 2 – je droomplaatje
Hoe ziet je woonkamer er idealiter uit? En dan bedoel ik m.b.t. het speelgoed en de plek van je kids. Dus, wil je dat ze graag beneden spelen? Maak het dan aantrekkelijk voor ze. Wil je liever dat ze boven spelen? Zorg dan dat het in hun kamers aantrekkelijk wordt gemaakt. Je kunt denken aan een zacht kleed of tapijt. Of mooie posters aan de muur die hun fantasie prikkelen. Kortom; bepaal hoe jij je woonkamer wilt delen met ze. En houd dat voor ogen bij je actieplan. 

afbeelding speelhoek

Stap 3 – alles heeft een plek
Leg al het speelgoed dat in de woonkamer mag blijven op 1 hoop en ga sorteren. Dus, de lego bij de lego, de poppen bij de poppen, de puzzels bij de puzzels etc. Als je zo alles in stapeltjes voor je hebt liggen, kun je goed zien hoeveel categorieën er zijn. Doel is om voor iedere categorie een eigen bak te maken. Puzzels en knutselspullen kun je beter op een plank bewaren. Maar, klein speelgoed zoals autootjes en smurfen, kunnen beter in een niet-transparante bak bewaren.

Nu je weet hoeveel categorieën je hebt, weet je ook hoe je het kunt gaan opbergen en inrichten. Zorg dat de bakken op het oogniveau van je kids staan, zodat ze het zelf kunnen pakken en opruimen. Dit kan ideaal in een vakkenkast of (trap)kast met een dichte deur en planken. Op iedere bak kan je dan een label plakken met een plaatje van wat erin zit, voor de kids die nog niet kunnen lezen. Maar, als je kids al kunnen lezen, is een handgeschreven label natuurlijk supercool! 

Stap 4 – leg het aan ze uit
Als alle bakken en plek hebben gekregen, heb je een nieuw, werkend systeem! Nu is het belangrijk dat je aan ze uitlegt hoe het werkt. Waar alles hoort en hoe ze het zelf kunnen pakken en zelf kunnen terugzetten. Pak er een momentje voor en maak het een beetje feestelijk, geef het moment alle aandacht die het verdient. Als je het zo aantrekkelijker voor ze maakt, zal je zien dat ze straks zelfs aan vriendjes gaan uitleggen hoe het werkt, superleuk en dan kun jij in alle rust genieten!

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, 
Eva.

 

Aan de slag